Μορφή χιονοστιβάδας, με σοκαριστικές αποκαλύψεις για το πόσο ευάλωτες είναι οι τηλεπικοινωνίες, φαίνεται να παίρνει η υπόθεση με την καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη ότι υπήρξε απόπειρα παγίδευσης και παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου μέσω του λογισμικού Predator.
Μιλώντας στο protothema.gr η Αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Εύα Καϊλή, αποκαλύπτει ότι υπήρξε και η ίδια στόχος τον Φεβρουάριο του 2020, όταν μετείχε σε αποστολή της Ευρωβουλής στην Αραβική Χερσόνησο και σε άλλες χώρες. Μέσω εφαρμογών που διέθετε στο κινητό της, διαπίστωσε ότι η συσκευή της δέχθηκε επίθεση, η οποία αποδείχθηκε ανεπιτυχής πάντως. Για την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών της αντικατέστησε στη συνέχεια τις τηλεφωνικές συσκευές της. Τις ίδιες και παρόμοιες ανησυχίες έχουν εκφράσει εκατοντάδες ευρωβουλευτές τους τελευταίους μήνες, ζητώντας να ελεγχθούν τα κινητά τους, ενώ από άλλες έρευνες έχει προκύψει ότι μέλη της ευρωβουλής τουλάχιστον από τρεις χώρες, τις Ουγγαρία, Πολωνία και Ισπανία έχουν πέσει θύματα παρακολούθησης!
Με βάση και την εμπειρία, που είχε η κυρία Καϊλή το 2020, αλλά και διαθέτοντας μία εικόνα για τους κινδύνους στις επικοινωνίες, με την ιδιότητα της ως μέλος της επιτροπής για την τεχνητή νοημοσύνη, ανέλαβε συγκεκριμένη δράση όταν εκλέχτηκε Αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου τον περασμένο Ιανουάριο. Με δική της πρωτοβουλία ιδρύθηκε Ειδική Υπηρεσία που ελέγχει τις συσκευές πολιτικών για λογισμικά παρακολούθησης. Πρόκειται για την υπηρεσία στην οποία προσέφυγε ο Νίκος Ανδρουλάκης για να επιβεβαιώσει την επίθεση που δέχθηκε το κινητό του τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Η Ειδική Υπηρεσία κρίθηκε αναγκαία μετά την ανησυχία που εξέφρασαν ορισμένοι Ευρωβουλευτές ότι είναι εκτεθειμένοι σε απόπειρες παρακολούθησης, μετά από ταξίδια τους σε τρίτες χώρες.
Το ευρωκοινοβούλιο είχε εντοπίσει μια απόπειρα παρακολούθησης στα τέλη καλοκαιριού του 2021 με λογισμικό που όμως δεν ήταν αρκετά εξελιγμένο ώστε να είναι αόρατο, αλλά με ένα σπαμ μήνυμα με έναν περίεργο σύνδεσμο για να «ψαρέψει» τον χρήστη.
Αλλά το κλίμα ανησυχίας έγινε ακόμα πιο έντονο και το πρόβλημα καταφανώς τεράστιο όταν το «Citizens Lab & Amnesty Int», ειδοποίησε πριν λίγο καιρό Ούγγρους, Πολωνούς και Ισπανούς ευρωβουλευτές ότι έχουν πέσει θύματα εξελιγμένου λογισμικού παρακολούθησης, ενώ εξετάζονται και υποθέσεις που αφορούν Γερμανούς και Γάλλους. Απόπειρα παρακολούθησης είχε δεχθεί και ο Βέλγος Επίτροπος Ντιντιέ Ρέιντερς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ειδική Υπηρεσία του ευρωκοινοβουλίου, έχει ελέγξει από τον Φεβρουάριο τα κινητά τουλάχιστον 250 ευρωβουλευτών – δηλαδή πάνω από το ένα τρίτο του συνόλου του Σώματος – και συνεργατών τους, εντοπίζοντας προς το παρόν την απόπειρα σε βάρος του κ. Ανδρουλάκη!
Το ευρωκοινοβούλιο επιχειρεί να λάβει ισχυρά προστατευτικά μέτρα για τα μέλη του, ενώ για την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών των ευρωπαίων πολιτών, συγκροτήθηκε από τον περασμένο Μάρτιο στην Ευρωβουλή μία επιτροπή, η οποία θα εισηγηθεί συγκεκριμένες πολιτικές προς τις εθνικές κυβερνήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, οι ευρωβουλευτές καλούνται να παραλάβουν δεύτερη συσκευή από την αρμόδια υπηρεσία, όταν πηγαίνουν σε αποστολές σε τρίτες χώρες και σε κράτη εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και να έχουν ενημέρωση και οδηγίες για τους κινδύνους από κακόβουλα λογισμικά και πώς να αντιμετωπίζουν κάθε «ύποπτη κίνηση» στις συσκευές τους.
Η Ειδική Υπηρεσία υπό την κυρία Καϊλή απευθύνει επίσης ισχυρή προειδοποίηση, να αποφεύγουν το άνοιγμα μηνυμάτων spam, αλλά προτροπή να γίνεται τακτικός έλεγχος των συσκευών.
Με επιστολή της, την οποία συνυπογράφουν δεκάδες συνάδελφοι της, η κυρία Καϊλή ζητά να προβλεφτεί χρηματοδότηση για να παρέχεται η δυνατότητα σε όποιον πολιτικό, δημοσιογράφο, ή πολίτη πιστεύει ότι μπορεί να έχει πέσει θύμα παρακολούθησης, ώστε να διασφαλίσουν προστασία στις τηλεπικοινωνίες τους.