Εύα Καϊλή: Προσπάθεια των δικηγόρων της για αποφυλάκιση υπό όρους – Το στοιχείο που θα στηριχθούν

Ο ανακριτής είχε δηλώσει πως δεν είχε στοιχεία για δωροδοκία

Οι κινήσεις των δικηγόρων της Εύας Καϊλή, όπως αναδεικνύονται από το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ και άλλων τηλεοπτικών σταθμών, αφορούν στην αποφυλάκισή της με όρους.

Αντικατάσταση της προσωρινής φυλάκισης της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύας Καϊλή, με απελευθέρωση με περιοριστικούς όρους, επιδιώκουν οι δικηγόροι της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος και Ανδρεας Ριζόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚAΪ. Οι περιοριστικοί όροι θα περιλαμβάνουν βραχιολάκι και κινητό τηλέφωνο τα οποία θα παρακολουθούνται.

Η προσπάθεια των δικηγόρων της για αποφυλάκιση με περιοριστικούς όρους θα γίνει πριν τις 20 Ιανουαρίου οπότε προβλέπεται η κ. Καιλή να πάει ξανά στο δικαστικό μέγαρο για να βρεθεί ενώπιων των βελγικών δικαστικών αρχών. Οι δικηγόροι της θα στηριχθούν στο γεγονός πως ο ανακριτής -σύμφωνα με τους ίδιους- είχε αναφέρει πως δεν είχε στοιχεία για δωροδοκία σε βάρος της κ. Καιλή.

Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποδέχθηκε τη νέα χρονιά μέσα στις φυλακές του Χάρεν. Η ίδια έχει ζητήσει πολλές φορές να δει την κόρη της. Όμως το αίτημά της δεν έχει ικανοποιηθεί.

Επιπλέον, η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου έχει κινήσει κατεπείγουσα διαδικασία για την άρση της ασυλίας δύο ακόμη ευρωβουλευτών μετά από αίτημα των βελγικών δικαστικών αρχών. Σύμφωνα με το βελγικό τύπο θα αφορούν στους Αντρέα Κοζολίνο, συνεργάτης του οποίου ήταν ο σύζυγος της Εύας Kαιλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, και ο Μαρκ Ταραμπέλα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Le Soir», η βελγική δικαιοσύνη ζήτησε από την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να άρει τις ασυλίες των δύο ευρωβουλευτών που ανήκουν στην ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, του Αντρέα Κοτσολίνο από την Ιταλία και του Μαρκ Ταραμπέλα από το Βέλγιο και οι οποίοι βρίσκονται στο στόχαστρο της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, σχετικά με το σκάνδαλο διαφθοράς από το Κατάρ και το Μαρόκο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τη σειρά του, επιβεβαίωσε με δελτίο τύπου ότι η πρόεδρος Ρομπέρτα Μετσόλα «κίνησε επείγουσα διαδικασία για την άρση της ασυλίας δύο βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά από αίτημα των βελγικών δικαστικών αρχών», χωρίς ωστόσο, να αναφέρονται τα ονόματά τους. «Έχουν γίνει τα πρώτα διαδικαστικά βήματα και η Πρόεδρος θα ανακοινώσει το αίτημα στην Ολομέλεια το συντομότερο δυνατό στις 16 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια το αίτημα θα διαβιβαστεί στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI) για πρόταση απόφασης», διευκρινίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχουν γίνει τα πρώτα διαδικαστικά βήματα και η Πρόεδρος θα ανακοινώσει το αίτημα στην Ολομέλεια με την πρώτη δυνατή ευκαιρία στις 16 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια, το αίτημα θα παραπεμφθεί στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI) για πρόταση απόφασης.

«Από την πρώτη στιγμή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε ό,τι περνά από το χέρι του για να βοηθήσει στις έρευνες και θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι δεν θα υπάρξει ατιμωρησία. Οι υπεύθυνοι θα βρουν αυτήν τη Βουλή στο πλευρό του νόμου. Η διαφθορά δεν μπορεί να πληρώσει και θα κάνουμε τα πάντα για να την καταπολεμήσουμε», είπε η πρόεδρος.

Παράλληλα, η πρόεδρος αναμένεται να εκθέσει επίσης τις προθέσεις της για μεταρρυθμίσεις τις επόμενες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης των ισχυόντων κανόνων και της βελτίωσης των εσωτερικών συστημάτων.

Διαδικασία άρσης ασυλίας

Όπως αναφέρεται στον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (άρθρο 6 και άρθρο 9), τα αιτήματα για άρση της ασυλίας ανακοινώνονται από την πρόεδρο στην Ολομέλεια και στη συνέχεια παραπέμπονται στην αρμόδια Επιτροπή (Επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI).