Quantcast

Έξαλλοι µε τον Νίκο Παππά στο ΚΙΝΑΛ: Δεν έκρυψε τον θυμό του ο Ανδρουλάκης – «Είναι σκηνοθέτης προβοκάτσιας»

Τι πυροδότησε την «έκρηξη» στη Χαριλάου Τρικούπη

Σε επικοινωνιακή προβοκάτσιαναλλαγών το προοδευτικό μέτωπο για τον ΣΥΡΙΖΑ της Κουµουνδούρου, απότοκο της δύσκολης θέσης στην οποία έχει περιέλθει ο Αλέξης Τσίπρας εξαιτίας των αρνητικών δηµοσκοπήσεων, αποδίδει -σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες- ο πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκος Ανδρουλάκης, τα σενάρια περί συγκρότησης κυβέρνησης τεχνοκρατών, και μάλιστα µε την ενθάρρυνση ή τις ευλογίες της Κοµισιόν.

 

Ένα σχήµα διακυβέρνησης, δηλαδή, που παραπέµπει στο πρόσφατο παρελθόν και στη «συγκατοίκηση» Νέας Δηµοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ στην εξουσία υπό την πρωθυπουργία του τραπεζίτη Λουκά Παπαδήµου. Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν έχουν καµία αµφιβολία πως η διακίνηση αυτής της ανυπόστατης πληροφορίας ξεκίνησε από τα «υπόγεια της Κουµουνδούρου» και απέκτησε αληθοφανή χαρακτήρα και περιτύλιγµα εγκυρότητας όταν «φιλοξενήθηκε» σε γνωστό ευρωπαϊκό site.

Το τηλεφώνημα

Αποτέλεσµα; Η «είδηση» να µεταβληθεί παραπλανητικά σε ένα ιδιότυπο «γεγονός αντιδανεισµού» µέσα από ένα µείγµα ανώνυµων πηγών και πληροφοριοδοτών. Μάλιστα, όταν ο Ν. Ανδρουλάκης αντελήφθη πως η συγκεκριµένη ιστορία πέρασε τα σύνορα της χώρας, φέρεται να ήταν αυτός που τηλεφώνησε στις Βρυξέλλες, ακόµα και στον Ελληνα επίτροπο, Μαργαρίτη Σχοινά, ζητώντας του να δοθεί τέλος σε αυτή τη «γελοιότητα» µε τον πιο κατηγορηµατικό και εµφατικό τρόπο από τον εκπρόσωπο της Κοµισιόν.

Συσκέψεις

Για το συγκεκριµένο θέµα έγιναν και συσκέψεις στο γραφείο του Νίκου Ανδρουλάκη στη Βουλή, κατά τις οποίες ο πρόεδρος του ΚΙΝ. ΑΛ. δεν έκρυψε τον θυµό του για τον τρόπο που, σύµφωνα µε τον ίδιο, ο ΣΥΡΙΖΑ «επιχειρεί να στήσει ανύπαρκτα γεγονότα µόνο και µόνο για να δηµιουργήσει την εντύπωση πως το ΠΑΣΟΚ παραµένει «δεκανίκι» της Νέας Δηµοκρατίας και εν δυνάµει σύµµαχος της Δεξιάς», όπως είχε συµβεί και στο παρελθόν, όταν αρχηγός ήταν ο Ε. Βενιζέλος.

Τον ονομάτισε

Σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές, ο Ν. Ανδρουλάκης, µιλώντας για το θέµα αυτό σε στενούς του συνεργάτες, φέρεται να ονοµάτισε ως «σκηνοθέτη της προβοκάτσιας» τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ και παλαιότερα «δεξί χέρι» του Α. Τσίπρα, Νίκο Παππά. «Πρόκειται για προβοκάτσια της Κουµουνδούρου µε σκηνοθέτη τον Ν. Παππά», φέρεται ότι είπε χαρακτηριστικά και στη συνέχεια συµπλήρωσε µε νόηµα: «Μπορεί να αποχωρίστηκαν τον Καµµένο, αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ κρατάνε ακόµη την παράδοση της σπέκουλας και των θεωριών συνωµοσίας».

Επίσης, ο πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. απέδωσε αυτή την «κουτοπόνηρη τακτική του ΣΥΡΙΖΑ» στο άγχος του Αλέξη Τσίπρα για τη σταδιακή ενδυνάµωση και άνοδο του Κινήµατος Αλλαγής, κάτι που αποτυπώνεται και σε όλες σχεδόν τις µετρήσεις της κοινής γνώµης. «Βλέπουν πως συνεχώς κερδίζουµε έδαφος σε βάρος τους και πάνε να µε παρουσιάσουν ως µπαµπούσκα µε το να διακινούν σενάρια πως κάτι άλλο κρύβεται από κάτω», ήταν η παρατήρηση του Ν. Ανδρουλάκη στο συγκεκριµένο ζήτηµα, ενώ προέβλεψε πως δεν πρόκειται να σταµατήσουν τέτοιου είδους πρακτικές όσο αισθάνονται πως το «ΠΑΣΟΚ επιστρέφει».

Η ανάλυση

Η αναφορά στον Νίκο Παππά δεν θεωρείται τυχαία, καθώς όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης της Ν.Δ, µε το ΠΑΣΟΚ να την υπερψηφίζει, χωρίς όµως ταυτόχρονα να ζητά εκλογές, ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής ανέλυσε τη στάση αυτή του ΚΙΝ.ΑΛ. στη βάση των σεναρίων περί κυβέρνησης τύπου Παπαδήµου. Συγκεκριµένα, στις 27 Ιανουαρίου έγραψε στο Facebook: «Οταν υπερψηφίζεις πρόταση δυσπιστίας, ζητάς να πέσει η κυβέρνηση. Αν δε ζητάς ταυτόχρονα εκλογές, θέλεις άλλη κυβέρνηση από αυτή τη Βουλή.

Η τελευταία φορά που έγινε κάτι τέτοιο ήταν τον Νοέµβριο του 2011. Οταν ανετράπη ο Γ. Παπανδρέου και ήρθε ο Παπαδήµος. Ενδιαφέρον». Κατά τη Χαριλάου Τρικούπη, οι διαρροές που γίνονται εναντίον του Ν. Ανδρουλάκη από την ηγετική οµάδα του ΣΥΡΙΖΑ στοχεύουν όχι µόνο στο εθνικό ακροατήριο και τη κοινωνική βάση της Κεντροαριστεράς, αλλά και στο να αποδυναµώσουν την επιρροή του και στους κόλπους του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόµµατος.

Εκεί όπου ο Αλ. Τσίπρας θέλει να διασφαλίσει για τον λογαριασµό των κεντροαριστερών δυνάµεων τον ρόλο του προνοµιακού συνοµιλητή, που διεκδικεί µε αξιώσεις την ήττα της Δεξιάς στην Ελλάδα, σε αντίθεση µε το ΚΙΝ.ΑΛ., που µπορεί να επαναλάβει επιλογές του παρελθόντος. Δηλαδή, ταύτιση µε τη Ν.Δ…

 

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 12 Φεβρουαρίου 2022.