Tην «τιμητική» της είχε η Ελλάδα χθες το απόγευμα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς έπειτα από εισήγηση του Νίκου Ανδρουλάκη και επιμονή της Σοσιαλιστικής Ομάδας, που επιχειρεί να αποτινάξει τον «λεκέ» του Qatargate, έγινε εκτεταμένη συζήτηση με θέμα «Η διάβρωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα: Το σκάνδαλο των υποκλοπών και η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης», όπου στο επίκεντρο τέθηκε η παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
«Ο ελληνικός λαός αξίζει πολύ περισσότερα από έναν συνεχιζόμενο κατήφορο. Βρίσκομαι εδώ όχι μόνο ως συνάδελφος και θύμα μιας κατάφωρης παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αλλά και ως πρόεδρος μιας παράταξης που δημιούργησε στην Ελλάδα τις Ανεξάρτητες Αρχές και διαχρονικά αγωνίστηκε για τη Δημοκρατία, τη διαφάνεια και την κοινωνική δικαιοσύνη», είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Για όλα φταίει το….
Αναφέρθηκε σε όλο το χρονικό της υπόθεσης, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια οι θεσμοί έχουν υποστεί σοβαρά πλήγματα. «Ένας στενός πυρήνας στο Μέγαρο Μαξίμου με πρωταγωνιστή τον ανιψιό του πρωθυπουργού, εργαλειοποιώντας την ΕΥΠ, παρακολουθούσε με το αιτιολογικό τού δήθεν “εθνικού κινδύνου”, εκτός από εμένα, δημοσιογράφους, ευρωβουλευτές, ακόμη και εν ενεργεία υπουργό, αλλά και ηγετικά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Μετά την αποκάλυψη έλεγαν δημόσια ότι επιδιώκουν να έρθουν όλα στο φως, αλλά το μόνο που είδαμε ήταν σκοτάδι και προσπάθεια ενοχοποίησης των θυμάτων», ανέφερε, επικρίνοντας με σφοδρότητα την κυβέρνηση για τον χειρισμό της υπόθεσης.
Τόνισε ότι ο Τύπος στην Ελλάδα αντί να ελέγχει υποτάσσεται όλο και περισσότερο στην εκάστοτε εξουσία, προσθέτοντας ότι το αίτημά του στην Ευρωβουλή από το φθινόπωρο «ώστε να διαπιστωθεί αν η ελληνική κυβέρνηση όταν με παρακολουθούσε το 2021 παραβίαζε τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς κανόνες για την ασυλία μου, σήμερα γίνεται αντικείμενο συκοφαντίας. Παρουσιάζεται από διαπλεκόμενα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ως μία προσπάθειά μου να προστατευτώ από ένα δήθεν σκάνδαλο όπου εμπλέκονται τρίτες χώρες. Όσο και να προσπαθούν με σενάρια επιστημονικής φαντασίας, που θυμίζουν Τραμπ και QAnon (ιστοσελίδες που στήριζαν τον πρώτο), να λυγίσουν την αποφασιστικότητά μου, να είστε σίγουροι ότι δεν θα καταφέρουν τίποτα».
Παίρνοντας τον λόγο, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, τόνισε ότι η συζήτηση είναι υποκινούμενη από πολιτικές σκοπιμότητες και δεν συμβάλλει στην ανίχνευση της αλήθειας, αφού η υπόθεση ερευνάται από τη Δικαιοσύνη, ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά στα μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση, σε όλες τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και τις ακροάσεις της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Pega. Η Ελίζα Βόζεμπεργκ τόνισε πως «η Ελλάδα είναι μία δημοκρατική χώρα και το ξέρετε καλά. Κάποιοι επιδιώκουν να πλήξουν την ελληνική κυβέρνηση, στηρίζοντας την προεκλογική καμπάνια της αντιπολίτευσης». Εκλογικά κίνητρα βλέπει και η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, τονίζοντας ότι η Αριστερά και οι ευρωσοσιαλιστές θέλουν να επηρεάσουν τις εκλογές στην Ελλάδα «επειδή «προηγείται στις δημοσκοπήσεις ο Μητσοτάκης».
Στην Ολομέλεια μίλησαν οι αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης. Συνολικά τοποθετήθηκαν για το θέμα 39 ευρωβουλευτές, αναπτύσσοντας τις θέσεις των πολιτικών ομάδων από όπου προέρχονται.
Την πεπατημένη των τοξικών και ακραίων τοποθετήσεων που γίνονται για εγχώρια κατανάλωση εξήγαγε στο Ευρωκοινοβούλιο και ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος είπε με οξύτητα ότι η πολιτική ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης. «Στις Βρυξέλλες εμφανίζεται ως ένας κεντροδεξιός πολιτικός με ευρωπαϊκό λούστρο και στην Αθήνα χρησιμοποιεί αυταρχικές πρακτικές, όχι μόνο μέσω του Predator αλλά και μέσω της ΕΥΠ, που είναι υπό τον έλεγχό του, που θυμίζουν την ανατολικογερμανική Στάζι».
Ρεπορτάζ: Παύλος Μπέης
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 16/2