Quantcast

ΕΣΠΑ: Ενεργειακή αναβάθμιση 68 νοσοκομείων – Στα 260 εκατ. το κόστος

Όπως ανακοίνωσαν το μεσημέρι της Πέμπτης οι υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υγείας, κ. κ. Άδωνις Γεωργιάδης και Θάνος Πλεύρης

Την εκκίνηση ενός σημαντικού προγράμματος του ΕΣΠΑ, που θα αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση 68 νοσοκομείων της χώρας, ανακοίνωσαν το μεσημέρι της Πέμπτης οι υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υγείας, κ. κ. Άδωνις Γεωργιάδης και Θάνος Πλεύρης.

 

Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 260 εκατ. ευρώ, σε αυτό θα υπαχθούν τα μεγαλύτερα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, ενώ στοχεύει σε σημαντική ενεργειακή εξοικονόμηση, την ώρα που το ενεργειακό κόστος έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

Είναι ενδεικτικό ότι μεγάλο νοσοκομείο της Βορείου Ελλάδας είχε συνολικό λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος ύψους 500.000 ευρώ τον Ιανουάριο, από 200.000 ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα στα πρότυπα του Εξοικονομώ για τα νοσοκομεία, το οποίο όταν ολοκληρωθεί θα αλλάξει την εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας.

Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, στόχος είναι το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2023, ενώ, όπως εξήγησε ο κ. Πλεύρης «τα 260 εκατ. ευρώ του προγράμματος μαζί με τα 317 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν για το ΕΣΥ από το Ταμείο Ανάκαμψης, αθροίζουν σχεδόν 600 εκατ. ευρώ, τα οποία θα χορηγηθούν αποκλειστικά για τη βελτίωση των υποδομών των δημόσιων νοσοκομείων».

Γιατί καθυστέρησε το πρόγραμμα

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, το εν λόγω πρόγραμμα είχε προαναγγελθεί, ωστόσο ποτέ δεν είχε εκκινήσει. Τώρα που ολοκληρώθηκαν όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες μέσω ΕΣΠΑ, δύναται να ξεκινήσει καθώς έχει φτάσει στην ωρίμανσή του. «Χρειάστηκαν δύο χρόνια για να τρέξουμε από το μηδέν τις διαδικασίες», σημείωσε.

«Σε 2-3 χρόνια θα έχουμε νοσοκομεία με πολύ καλύτερες συνθήκες»

Όπως εξήγησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η ενεργειακή αναβάθμιση θα αφορά σε όλο το φάσμα των υποδομών, από την αλλαγή κουφωμάτων και τις μονώσεις ταρατσών μέχρι τις αναβαθμίσεις στους λέβητες και την εγκατάσταση πάνελ σε ορισμένα νοσοκομεία.

Προτεραιότητα θα δοθεί, σύμφωνα με την ίδια, στα τμήματα των επειγόντων περιστατικών, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι θάλαμοι.

«Σε 2-3 χρόνια θα έχουμε νοσοκομεία με πολύ καλύτερες συνθήκες και κάθε Έλληνας ασθενής θα έχει τη φροντίδα που χρειάζεται», σημείωσε η κυρία Γκάγκα.