Την αυθαιρεσία που φτάνει σε σημείο ασυδοσίας εκ μέρους των ενεργειακών εταιρειών και τα αθέμιτα κέρδη εις βάρος των καταναλωτών φυσικού αερίου, εξαιτίας της επιλογής της κυβέρνησης να μην υπάρχει κανένας έλεγχος της ενεργειακής αγοράς, αναδεικνύουν σαράντα εννέα (49) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που κατέθεσαν, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτη Φάμελλου.
Σύμφωνα με καταγγελίες, καταναλωτές στη Θεσσαλονίκη καλούνται να πληρώσουν υπέρογκες χρεώσεις, για χρήση φυσικού αερίου που δεν έγινε ποτέ, στους «έναντι» λογαριασμούς της περιόδου Μαΐου-Σεπτεμβρίου 2022.
Συγκεκριμένα λογαριασμοί φυσικού αερίου για την περίοδο Μαΐου-Σεπτεμβρίου 2022 εμφανίζουν εκτιμήσεις κατανάλωσης της τάξης των 90 κυβικών για τη συγκεκριμένη περίοδο, όταν οι λέβητες φυσικού αερίου είναι κλειστοί και οι αντίστοιχοι μετρητές δεν δείχνουν κατανάλωση μεγαλύτερη από 5 έως 8 κυβικά.
Αποτέλεσμα, η υπερβολική επιβάρυνση των καταναλωτών λόγω και των υψηλότατων τιμών φυσικού αερίου και των χαμηλών έως μηδενικών κυβερνητικών επιδοτήσεων για θερινούς μήνες και τον Σεπτέμβριο. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση υπόσχεται και εξαγγέλλει επιδοτήσεις στο φυσικό αέριο, αλλά οι καταναλωτές λαμβάνουν υψηλούς λογαριασμούς χωρίς επιδότηση και χωρίς να έχουν κατανάλωση!
Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές από στοιχεία των λογαριασμών φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη προκύπτει ότι σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις και εξαγγελίες της κυβέρνησης η τιμή χρέωσης των καταναλωτών φυσικού αερίου ήταν:
Σεπτέμβριος 2020: 0,0121 ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα
Σεπτέμβριος 2021: 0,0512 (αύξηση ως προς το 2020 326% πολύ πριν τον πόλεμο της Ουκρανίας)
Ιανουάριος 2022: 0,1304 (αύξηση ως προς το 2020 977% πριν τον πόλεμο της Ουκρανίας)
Σεπτέμβριος 2022: 0,2409 (αύξηση ως προς το 2020 1.891%, 20πλασιασμός των τιμών και χωρίς επιδότηση).
Αυτό, ενώ την ίδια περίοδο (για το 2021) η δημόσια ΔΕΠΑ Εμπορίας Φυσικού Αερίου, με διοίκηση που έχει τοποθετήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχει παρουσιάσει δεκαπλασιασμό των κερδών προ φόρων σε σχέση με το 2020, εις βάρος πάντα των καταναλωτών.
Οι βουλευτές ζητούν να μάθουν σε ποιες ενέργειες θα προβεί το ΥΠΕΝ για να προστατευθούν οι καταναλωτές από τις αδιαφανείς και συνεπαγόμενες πρόσθετες επιβαρύνσεις καθώς και εάν θα διακοπεί η παροχή αερίου στους καταναλωτές που έχουν παραλάβει αυτές τις άδικες και εξωφρενικές χρεώσεις και δεν μπορούν να τις πληρώσουν και δικαίως διαμαρτύρονται. Ρωτούν τέλος, εάν η ΡΑΕ διερευνά καταγγελίες καταναλωτών για το ζήτημα των αναδρομικών χρεώσεων δικτύου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2021 και ποιο το αποτέλεσμα και εάν η Αρχή θα διερευνήσει την ύπαρξη υπερκερδών στην προμήθεια φυσικού αερίου.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης όπως κατατέθηκε:
Αθήνα, 03 Νοεμβρίου 2022
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας
Θέμα: «Αυθαιρεσία και αισχροκέρδεια και στους λογαριασμούς Φυσικού Αερίου»
Ενώ η ακραία ακρίβεια πλήττει πλέον ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, και ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους, μία ακόμα «έκπληξη» περιμένει τους οικιακούς καταναλωτές που είναι συνδεδεμένοι με το δίκτυο φυσικού αερίου, καθώς καλούνται να πληρώσουν υπέρογκες χρεώσεις, για χρήση φυσικού αερίου που δεν έγινε ποτέ, στους «έναντι» λογαριασμούς της περιόδου Μαΐου-Σεπτεμβρίου 2022. Δικαιολογία για τις χρεώσεις είναι ότι οι έναντι λογαριασμοί καλύπτουν μέρος της περιόδου έως τα τέλη Νοεμβρίου 2022 οπότε και θα γίνει η εκκαθάριση.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταγγελίες από την Θεσσαλονίκη, έναντι λογαριασμοί φυσικού αερίου της περιόδου Μάιος-Σεπτέμβριος 2022 εμφανίζουν εκτιμήσεις κατανάλωσης της τάξης των 90 κυβικών για τη συγκεκριμένη περίοδο, όταν οι λέβητες φυσικού αερίου είναι κλειστοί και οι αντίστοιχοι μετρητές δεν δείχνουν κατανάλωση μεγαλύτερη από 5 έως 8 κυβικά, σύμφωνα με στοιχεία των ίδιων των καταναλωτών. Η κατανάλωση που εκτιμάται για τον έναντι λογαριασμό προκύπτει από δεδομένα της περιόδου Μάιος 2021-Νοέμβριος 2021, και προφανώς οφείλεται σε υψηλότερη κατανάλωση κατά το μήνα Νοέμβριο, επιμερίζεται στους προηγούμενους μήνες, όπου οι ανάγκες θέρμανσης είναι σχεδόν μηδενικές.
Στην περίπτωση αυτή, όπως και στην αντίστοιχη των λογαριασμών ρεύματος, προκύπτει εμφανώς ότι η εκτίμηση του ύψους της κατανάλωσης στον έναντι λογαριασμό επιβαρύνει δυσβάσταχτα τους καταναλωτές, λόγω και των υψηλότατων τιμών φυσικού αερίου και των χαμηλών έως μηδενικών κυβερνητικών επιδοτήσεων κατά τους θερινούς μήνες. Η υποκρισία όμως της κυβέρνησης είναι ότι μία υπόσχεται και εξαγγέλλει επιδοτήσεις στο φυσικό αέριο, αλλά οι καταναλωτές λαμβάνουν υψηλούς λογαριασμούς χωρίς επιδότηση και χωρίς να έχουν κατανάλωση! Είναι προφανές ότι η κυβερνητική επιλογή να μην υπάρχει κανένας έλεγχος της ενεργειακής αγοράς οδηγεί σε ασυδοσία των ενεργειακών εταιρειών και αθέμιτα κέρδη εις βάρος των καταναλωτών φυσικού αερίου.
Από τα στοιχεία των λογαριασμών καταναλωτών φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη προκύπτει ότι σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις και εξαγγελίες της κυβέρνησης η τιμή χρέωσης των καταναλωτών φυσικού αερίου ήταν:
Σεπτέμβριος 2020: 0,0121 ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα
Σεπτέμβριος 2021: 0,0512 (δηλαδή αύξηση ως προς το 2020 326% πολύ πριν τον πόλεμο της Ουκρανίας)
Ιανουάριος 2022: 0,1304 (δηλαδή αύξηση ως προς το 2020 977% πριν τον πόλεμο της Ουκρανίας)
Σεπτέμβριος 2022: 0,2409 (αύξηση ως προς το 2020 1.891%, πρακτικά 20πλασιασμός των τιμών και χωρίς επιδότηση).
Ενώ την ίδια περίοδο (για το 2021) η δημόσια ΔΕΠΑ Εμπορίας Φυσικού Αερίου, με διοίκηση που έχει τοποθετήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει παρουσιάσει δεκαπλασιασμό των κερδών προ φόρων σε σχέση με το 2020, εις βάρος πάντα των καταναλωτών.
Παράλληλα, πληθαίνουν και οι διαμαρτυρίες των καταναλωτών που βλέπουν στους λογαριασμούς τους, αναδρομικά, την επιβάρυνση των χρεώσεων δικτύου για τους μήνες Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2021, σε εφαρμογή του άρθρου 33 του Ν. 4872/2021, χωρίς να υπάρχει κατάλληλη επεξήγηση από τις εταιρείες προμήθειας. Καθώς ο νόμος τέθηκε σε ισχύ μόλις στις 10.12.2021, σε πολλές περιπτώσεις οι εταιρείες προμήθειας είχαν ήδη χρεώσει στους καταναλωτές τις χρεώσεις δικτύου, με αποτέλεσμα να μη γίνεται σαφές εάν πρόκειται για αναδρομική χρέωση, εάν οι συγκεκριμένες χρεώσεις διπλοπληρώνονται, κλπ.
Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το ΥΠΕΝ προκειμένου προστατευθούν οι καταναλωτές από τις αδιαφανείς και συνεπαγόμενες πρόσθετες επιβαρύνσεις των έναντι λογαριασμών φυσικού αερίου;
2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να γίνονται έγκαιρες καταμετρήσεις σε μηνιαία βάση για να αποφεύγονται επιπλέον επιβαρύνσεις για τα νοικοκυριά;
3. Διερευνά η ΡΑΕ καταγγελίες καταναλωτών για το ζήτημα των αναδρομικών χρεώσεων δικτύου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2021 και ποιο το αποτέλεσμα της διερεύνησης αυτής;
4. Προτίθεται η κυβέρνηση και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να διερευνήσουν εκ νέου το ζήτημα υπερκερδών στην προμήθεια (χονδρεμπορική και λιανική αγορά) φυσικού αερίου;
5. Προτίθεται η κυβέρνηση να δώσει αναδρομικά επιδοτήσεις στους οικιακούς λογαριασμούς φυσικού αερίου, κατά τους θερινούς μήνες, καθώς, οι οικιακοί καταναλωτές χρεώνονται με υπέρογκα ποσά για τους μήνες αυτούς, έστω και αν η κατανάλωσή τους ήταν μηδενική;
6. Θα διακοπεί η παροχή αερίου στους καταναλωτές που έχουν παραλάβει αυτές τις άδικες και εξωφρενικές χρεώσεις και δεν μπορούν να τις πληρώσουν και δικαίως διαμαρτύρονται διότι δεν έχουν καταναλώσει φυσικό αέριο τους θερινούς μήνες και τον Σεπτέμβριο;