Έρευνα της Metron Analysis στο Συνέδριο του Κύκλου Ιδεών: Το 45% λέει «ναι» σε δεύτερες κάλπες αν δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση

Ενδιαφέροντα ευρήματα για τις τάσεις της κοινής γνώμης όσον αφορά την «επόμενη μέρα» των εκλογών και τον σχηματισμό κυβέρνησης

Τα αποτελέσματα έρευνας της Metron Analysis για τις τάσεις της κοινής γνώμης όσον αφορά την «επόμενη μέρα» των εκλογών και τον σχηματισμό κυβέρνησης, με τους ψηφοφόρους να λένε «ναι» σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση αν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις πρώτες κάλπες, παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο του Κύκλου Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσίασε ο Στράτος Φαναράς, το 49% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της συγκρότησης αυτοδύναμης κυβέρνησης, ενώ το 47% επιθυμεί τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Αν δεν υπάρξει αυτοδύναμη μονοκομματική κυβέρνησης, τότε το 52% συμφωνεί με την προοπτική κυβέρνησης συνεργασίας, ενώ το 45% λέει να πάμε σε δεύτερη Κυριακή.

1

 

2_2

 

 

Ακρίβεια και ενεργειακό απασχολούν τους πολίτες

Στα της κοινωνικής ατζέντας κυριαρχούν τα οικονομικά και γεωπολιτικά ζητήματα. Τα δύο σοβαρά για τους πολίτες ζητήματα είναι η ακρίβεια- επάρκεια εισοδήματος (96%) και το ενεργειακό (95%). Ακολουθούν τα ζητήματα της δημόσιας Παιδείας, της καθημερινότητας, του πολέμου στην Ουκρανία, της τουρκικής προκλητικότητας – ως πιο σοβαρό ζήτημα χαρακτηρίζει το ζήτημα των υποκλοπών μόνο το 66%.

3_3

 

Κατά της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία

Όπως προκύπτει από την έρευνα της Metron Analysis οι Έλληνες τάσσονται κατά της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία με ποσοστό 71% και μόλις το 16% είναι υπέρ.

4_2

Σημειώνεται πάντως ότι οι ψηφοφόροι, σε ποσοστό 71%, επιθυμούν την αλλαγή στάση της ΕΕ στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας, καθώς θεωρούν πως οι κυρώσεις της Δύσης στη Μόσχα έχουν επιπτώσεις στην καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών.

5_2

Διαβάστε ΕΔΩ τα αποτελέσματα της έρευνας της Metron Analysis