Quantcast

Ερχονται σαρωτικές αλλαγές στην ΕΛΑΣ – Το σχέδιο Θεοδωρικάκου για τη «νέα αστυνομία»

O Τάκης Θεοδωρικάκος ξηλώνει την ηγεσία της Άμεσης Δράσης και τοποθετεί κάμερες σε στολές και περιπολικά

Σαρωτικές αλλαγές στην ηγεσία της Άμεσης Δράσης, αλλά και στον τρόπο λειτουργίας της, καθώς και μέτρα για την αναβάθμιση της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Συγκεκριμένα, με αφορμή το αιματηρό επεισόδιο στο Πέραμα, την προηγούμενη εβδομάδα, μεταξύ ομάδας αστυνομικών ΔΙ.ΑΣ. και τριών Ρομά που επέβαιναν σε ΙΧ, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας του παρέδωσε το πόρισμα με την επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με το περιστατικό, με τον υπουργό να σημειώνει πως «όσα έγιναν ως τώρα σε επίπεδο δικαστικής και πειθαρχικής διερεύνησης της υπόθεσης είναι τα απολύτως προβλεπόμενα από τους νόμους».

«Η κοινή γνώμη, βέβαια, είναι προβληματισμένη με την εντολή για λήξη της καταδίωξης, με αλλεπάλληλες διαρροές εσωτερικών επικοινωνιών της Άμεσης Δράσης, καθώς και την έλλειψη συντονισμού των αστυνομικών δυνάμεων που παρατηρήθηκε», συμπλήρωσε. Επιπλέον, ανέφερε και πως «μικροκομματικές επιθέσεις και αβάσιμες καταγγελίες δεν γίνονται αποδεκτοί», σχετικά με τα όσα ακούστηκαν μετά το αιματηρό περιστατικό στο Πέραμα.

Με αφορμή αυτή την έρευνα, το αρμόδιο υπουργείο προχωρά σε αλλαγές και όπως τόνισε ο αρμόδιος υπουργός, το σχέδιο μεταρρυθμίσεων της αστυνομίας έχει πέντε μέτρα και πρωτοβουλίες άμεσης εφαρμογής και δύο δράσεις θεσμικού χαρακτήρα.

Τα μέτρα και οι δράσεις

Συγκεκριμένα, τα μέτρα και οι δράσεις έχουν ως εξής:

1. Πλήρης αναμόρφωση του Κανονισμού Λειτουργίας της Άμεσης Δράσης με αξιοποίηση των βέλτιστων πρακτικών ευρωπαϊκών κρατών. Ακριβής περιγραφή των επιχειρησιακών σχεδίων και των καθηκόντων που αντιστοιχούν στους αστυνομικούς. Ξεκαθαρίζεται ότι δεν μπορεί να διακόπτεται καμία καταδίωξη και έρευνα ατόμων που ελέγχονται για παραβατική και παράνομη συμπεριφορά και δεν μπορεί να υπάρχει ανοχή σε περιοχές και ομάδες υψηλής παραβατικότητας. Την ευθύνη υλοποίησης, αξιοποιώντας την κατάλληλη ομάδα αξιωματικών, αναλαμβάνει ο υφυπουργός, Λευτέρης Οικονόμου, και η δράση αυτή πρέπει να ολοκληρωθεί ως το τέλος Νοεμβρίου.

2. Διασφάλιση της συνεχούς επανεκπαίδευσης του συνόλου των αστυνομικών με προτεραιότητα τους αστυνομικούς που υπηρετούν στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ., οι οποίοι διαχειρίζονται μεγάλο εύρος θεμάτων ασφάλειας και αστυνόμευσης στην υπηρεσία του πολίτη. Τόσο στο επιχειρησιακό πεδίο όσο και στην επικοινωνία με τους πολίτες και τη γνώση των νόμων. Δημιουργούνται ειδικά «σχολεία μετεκπαίδευσης» των ειδικών φρουρών. Η δράση αυτή ξεκινά 01/12/2021 και ολοκληρώνεται ως τις 30/09/2022 για την ομάδα ΔΙ.ΑΣ.

3. Ψηφιοποίηση του Κέντρου Επιχειρήσεων, με αξιοποίηση τεχνολογίας αιχμής, προκειμένου να διευκολύνονται η ολοκληρωμένη επιχειρησιακή εικόνα και ο καλύτερος δυνατός συντονισμός των δυνάμεων στο πεδίο της Άμεσης Δράσης. Και, άμεση αντίστοιχη εκπαίδευση των αξιωματικών που υπηρετούν στο Κέντρο Επιχειρήσεων. Ολοκλήρωση ως τον Σεπτέμβριο ’22.

4. Άμεσος εφοδιασμός με κάμερες του συνόλου των αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., της ΟΠΚΕ, των ΜΑΤ και των περιπολικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Εξάντληση κάθε νομικής δυνατότητας ώστε η σχετική προμήθεια από την ΕΛ.ΑΣ. να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2022.

5. Αλλαγές στη διάταξη δυνάμεων και στην ηγεσία της Άμεσης Δράσης με στόχο τον καλύτερο δυνατό συντονισμό και την παροχή των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών προς την κοινωνία. Ενίσχυση του Κέντρου Επικοινωνίας με 20 νέους αστυνομικούς, με στόχο να βελτιωθεί η ταχύτερη δυνατή ανταπόκριση της Άμεσης Δράσης στα περιστατικά που ενδιαφέρουν τους πολίτες. Έχει ζητηθεί από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. η υλοποίηση των σχετικών μέτρων να πραγματοποιηθεί μέσα σε αυτή την εβδομάδα.

Οι δράσεις

1. Προωθείται τους επόμενους τρεις μήνες το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της Αστυνομικής Ακαδημίας και της παρεχόμενης εκπαίδευσης στο σύνολο των αστυνομικών της χώρας.

2. Σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης θα αναληφθεί πρωτοβουλία εκσυγχρονισμού του Ποινικού Κώδικα, ώστε οι κατ’ επάγγελμα κλοπές να μετατραπούν σε κακούργημα και η παραβατική συμπεριφορά καταδιωκόμενων να μην τιμωρείται απλά για παράβαση διατάξεων του ΚΟΚ, να προβλεφθούν αυστηρότερες ποινές και η έφεση να μην έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time