Στελέχη της Κουμουνδούρου εμφανίζονται εξαιρετικά ανήσυχα από τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων, μελών ΜΚΟ και μεταναστών στα νησιά και τον Έβρο.
Επιπλέον, θέτουν ζήτημα εκτροπής από τη νομιμότητα για τη δράση των ένοπλων πολιτών πού συλλαμβάνουν πρόσφυγες και μετανάστες στον Έβρο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί ότι η κυβέρνηση ότι υποθάλπει τα φαινόμενα, ενώ η αστυνομία επιδεικνύει ολιγωρία στην αντιμετώπισή τους.
Στη χτεσινή απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι:
«Σήμερα, μπροστά στους πρωτοφανείς κινδύνους που προδιαγράφονται για τη χώρα και ειδικότερα για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, από την de facto ακύρωση της Δήλωσης από την Τουρκία, η Κυβέρνηση προβαίνει σε ενέργειες που υποβαθμίζουν τις συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων άσυλου και των νεοεισερχομένων, ενώ υποδαυλίζει τον εθνικισμό και το αντιμεταναστευτικό κλίμα στην κοινωνία».
Η ανακοίνωση προσθέτει ότι:«Αυτοδικία, πράξεις βίας εναντίον όχι μόνο προσφύγων, αλλά και δημοσιογράφων, και μελών ΜΚΟ, εκθέτουν τη χώρα στο εξωτερικό και δημιουργούν μια επικίνδυνα φορτισμένη κατάσταση στο εσωτερικό. Η ασφάλεια και τη τάξη που υποσχέθηκε ο κύριος Μητσοτάκης προεκλογικά έχουν δώσει τη θέση τους στη γενικευμένη ανασφάλεια, στις συγκρούσεις, στις πράξεις βίας, και στις απειλές βίας, που ζούμε σήμερα. Εικόνα απαράδεκτη για δημοκρατική χώρα».
Σήμερα ο Αλέξης Χαρίτσης ανέβασε ακόμα περισσότερο τους τόνους. Μιλώντας στον Γιώργο Παπαδάκη στον ΑΝΤ1, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι: «Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε μία κατάσταση πλήρους εκτροχιασμού στην ελληνική κοινωνία. Αυτή τη στιγμή στο νησί της Λέσβου υπάρχει κατάλυση του κράτους, αντιποίηση αρχής από ομάδες δήθεν «αγανακτισμένων» πολιτών που βιαιοπραγούν κατά πολιτών, δημοσιογράφων και αλληλέγγυων. Δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, βρισκόμαστε μπροστά σε φαινόμενα γενικευμένης βίας.»
Ο Αλέξης Χαρίτσης υπογράμμισε ότι:«Η χώρα δεν πρέπει να οδηγηθεί στον διχασμό και στην κυριαρχία της βίας», και κάλεσε τα ΜΜΕ «να είναι πολύ προσεκτικά σε σχέση με τις εικόνες που προβάλλουν και με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα γεγονότα. Δεν είναι αποδεκτές οι εικόνες πολιτών με καραμπίνες που παρουσιάζονται ως ήρωες. Η προσπάθεια υπερπατριωτικού παροξυσμού οδηγεί σε φαινόμενα βίας που έχουν πολιτικά αίτια.»