Ενέργεια: Τηλεδιάσκεψη Σκρέκα με φόντο το πλαφόν και τη Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη υπάρχουν πληροφορίες ότι θα συμμετέχει επίσης η Γερμανία

Σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη, προκειμένου να συμφωνήσουν στο ύψος του πλαφόν στο φυσικό αέριο που θα προτείνουν στην Κομισιόν και στον τρόπο υπολογισμού του, καλούνται σήμερα η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες που στηρίζουν τον καθορισμό ανώτατης τιμής.

 

Οι συνομιλίες γίνονται στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου Κορυφής που θα διεξαχθεί την Παρασκευή στην Πράγα και θα ανοίξει την ατζέντα της ενεργειακής κρίσης, χωρίς όμως να διαφαίνεται ότι οι χώρες που αντιδρούν στην επιβολή του μέτρου υπαναχωρούν.

Από κοινού με την Ιταλία, την Ισπανία, το Βέλγιο και την Πολωνία, η χώρα μας έχει συμφωνήσει να καταθέσει άμεσα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μια τεχνική πρόταση για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί το πλαφόν στο φυσικό αέριο για το οποίο η τελευταία σύνοδος των υπουργών ενέργειας στις 30 Σεπτεμβρίου, κατέστη ανέφικτο να λάβει αποφάσεις.

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη υπάρχουν πληροφορίες ότι θα συμμετέχει επίσης η Γερμανία, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής τα τελευταία 24ωρα, λόγω του γιγαντιαίου προγράμματος των 200 δισ. για την στήριξη των Γερμανών καταναλωτών.

Τα κράτη-μέλη την κατηγορούν ότι εκμεταλλεύεται τα δημοσιονομικά της περιθώρια για ίδιο όφελος, αδιαφορώντας για την υπόλοιπη Ευρώπη ενώ κάποιοι επισημαίνουν ότι είναι από εκείνους που έθρεψαν την ηγεμονία της Gazprom στην ΕΕ λόγω της μεγάλης εξάρτησης που είχε όλα τα προηγούμενα χρόνια από τα ρωσικά καύσιμα.