Quantcast

Ελλάδα: Διπλωματική αντεπίθεση στην Τουρκία με συμμάχους τις ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ και Αίγυπτο

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟΜΟΝΩΝΕΤΑΙ

Την Παρασκευή η κρίσιμη συνάντηση Δένδια – Πομπέο.

 

Το Παρίσι ενημερώθηκε αναλυτικά για τις ενέργειες του Οruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

 

Στο κενό ο εκβιασμός Ερντογάν για τη συμφωνία με την Αίγυπτο – Μητσοτάκης και Σίσι συμφώνησαν στην ταχύτερη δυνατή επικύρωση της Συμφωνίας.

 

Ράπισμα από το Ισραήλ στην Τουρκία.

 

Ο Δένδιας βλέπει αύριο τον Νετανιάχου.

 

Επιστολές σε ΟΗΕ – ΝΑΤΟ.

 

 

Μια μεγάλη διπλωματική αντεπίθεση ξεκίνησε σήμερα η Αθήνα για τις τουρκικές προκλήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Οι προσπάθειες διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας εξελίσσεται σε τέσσερα μέτωπα ΗΠΑ, Γαλλία, Αίγυπτο και Ισραήλ και έχει ως βασική επιδίωξη να καταδειχθούν οι κίνδυνοι που δημιουργούνται από την παράνομη στρατιωτική δράση της Άγκυρας και απώτερο στόχο την πολιτική και διπλωματική απομόνωση της Άγκυρας.

 

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που πραγματοποίησε σήμερα τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό του Μακρόν και τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ. Σίσι υπογράμμισε στο τηλεοπτικό μήνυμα του, τον κίνδυνο ατυχήματος στο Αιγαίο και ζήτησε εκ νέου την κινητοποίηση της ΕΕ για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας.

 

Από την διπλωματική κινητικότητα που ανέπτυξε η Αθήνα οριστικοποιήθηκε το ραντεβού Δένδια με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο την Παρασκευή στην Αυστρία, αλλά και η ξεκάθαρη στήριξη της Ισραηλινής κυβέρνησης στις θέσεις της Αθήνας με την ανακοίνωση που εξέδωσε για την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς Δικαίου και των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

 

«Η άμεση ανταπόκριση της αμερικανικής πλευράς στο αίτημα της Ελλάδας, μόλις μια ημέρα μετά τη σαφή τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι ενδεικτική της εδραιωμένης αντίληψης εταίρων και συμμάχων για την τουρκική παραβατικότητα» ανέφεραν χαρακτηριστικά διπλωματικές πηγές. Αντίληψη, που όπως σημειώνουν, αντικατοπτρίζεται και στην ξεκάθαρη ανακοίνωση που εξέδωσε η ισραηλινή διπλωματία σήμερα το πρωί, σύμφωνα με την οποία εκφράζεται πλήρης αλληλεγγύη στην Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες της και το δικαίωμά της να οριοθετεί την ΑΟΖ της.

 

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών θα ταξιδέψει αύριο στο Ισραήλ, όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι. Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, καθώς και στη συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ σε διμερές επίπεδο, και στο πλαίσιο του σχήματος 3+1 (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ-ΗΠΑ).

 

Οι συνομιλίες Μητσοτάκη – Μακρόν

 

Βασικός σύμμαχος στην προσπάθεια της Αθήνας να αποκρούσει την τουρκική επιθετικότητα και να απομονώσει την Άγκυρα είναι το Παρίσι και για τον λόγο αυτό ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τον οποίο και ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την επικοινωνία Μητσοτάκη – Μακρόν υπήρξε επικοινωνία του υπουργού Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου με τη Γαλλίδα υπουργό Άμυνας την οποία ενημέρωσε αναλυτικά για τις κινήσεις του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

 

Όπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΘΑ, κατά τη συνομιλία Παναγιωτόπουλου – Φλoράνς Παρλύ «υπογραμμίστηκε η σημασία της συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και η ανάγκη σεβασμού των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας».

 

Μητσοτάκης Αλ – Σίσι: Συμφώνησαν για ταχύτερη δυνατή επικύρωση της Συμφωνίας

 

Συνεχίζοντας τις επαφές του με ξένους ηγέτες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

Οι δύο ηγέτες χαρακτήρισαν την υπογραφή της Συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την Οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών ορόσημο στις σχέσεις των δύο χωρών, που αποτελεί πρότυπο συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ γειτονικών χωρών κατά το Διεθνές Δίκαιο.

 

Ο κ. Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος Αλ Σίσι συμφώνησαν στην ταχύτερη δυνατή επικύρωση της Συμφωνίας από τις δύο χώρες, γεγονός που θα επισφραγιστεί από συνάντηση των δύο ηγετών.

 

Η συμφωνία Μητσοτάκη Σίσι ουσιαστικά αποτελεί μια ξεκάθαρη αρνητική απάντηση στον ωμό εκβιασμό Ερντογάν ο οποίος αξίωσε διάλογο για τις οικονομικές ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο από… μηδενική βάση.

 

Επιστολές σε ΓΓ ΟΗΕ και ΓΓ ΝΑΤΟ

 

Διπλωματικές πηγές τονίζουν πως η κινητοποίηση της ελληνικής διπλωματίας επεκτάθηκε και στον ΟΗΕ, διά της επιστολής της μονίμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες (António Guterres).

 

Στην συγκεκριμένη επιστολή, καταγγέλεται η Τουρκία για τη σημαντική κλιμάκωση των εντάσεων και την υπονόμευση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για την κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος στην υφαλοκρηπίδα της. Η Ελληνίδα διπλωμάτης τονίζει και αυτή, μεταξύ άλλων, την προσχηματική υπαναχώρηση της Τουρκίας από τις διερευνητικές επαφές.

 

Ανάλογη επιστολή, όπως γνωστοποιούν, απέστειλε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ προς τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.