Ελλάδα: Απογειώθηκε στον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς – Βελτίωσε εντυπωσιακά τη θέση της σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια

Ανέβηκε 16 θέσεις από το 2018 έως το 2022 και βρίσκεται στο 30% των χωρών με τα καλύτερα αποτελέσματα παγκοσμίως

Εντυπωσιακή είναι η άνοδος της Ελλάδας στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς, αφού ανέβηκε 16 θέσεις μέσα σε μια τετραετία. Μάλιστα, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι και η ίδια με το έργο της έχει βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς (CPI) της Διεθνούς Διαφάνειας αποτυπώνει το επίπεδο αντίληψης της διαφθοράς σε 180 χώρες του κόσμου, χρησιμοποιώντας μια κλίμακα αξιολόγησης από 0 έως 100, με το 0 να αντιστοιχεί σε χώρες που υπάρχει υψηλό επίπεδο αντίληψης διαφθοράς και το 100 στις χώρες με χαμηλό επίπεδο αντίληψης διαφθοράς.

Η χώρα μας βελτίωσε τη βαθμολογία της κατά 7 μονάδες (από 45 σε 52), σημειώνοντας την υψηλότερη επίδοση της τελευταίας δεκαετίας. Η Ελλάδα πλέον συγκαταλέγεται στο 30% των χωρών με τα καλύτερα αποτελέσματα παγκοσμίως, ξεπερνώντας σημαντικά τον μέσο όρο των 180 χωρών (43/100).

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας αναφέρει ότι η ίδια συμβάλλει στα αποτελέσματα αυτά «με το πολυσχιδές ελεγκτικό έργο της, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Καταπολέμησης της Διαφθοράς 2022-2025, την εφαρμογή κρίσιμων μεταρρυθμίσεων στα πεδία: του Εσωτερικού Ελέγχου, της ρύθμισης Δραστηριοτήτων Επιρροής (lobbying), της Πολιτικής Δώρου, της Σύγκρουσης Συμφερόντων και της προστασίας προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις (whistleblowers), καθώς και με την εισαγωγή καινοτομιών, όπως ο θεσμός του Συμβούλου Ακεραιότητας».