Ελίζα Βόζεμπεργκ: Η Τουρκία επικαλείται προσχηματικά διάλογο για να κερδίσει χρόνο

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

«Να προχωρήσει άμεσα στην επιβολή σοβαρών οικονομικών κυρώσεων» και «να μην επιτρέψει στην Τουρκία να κερδίσει χρόνο» ζήτησε από την ΕΕ η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ κατά την παρέμβασή της στη σημερινή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επικίνδυνη κλιμάκωση και το ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης, υπογράμμισε ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ.Τ. Ερντογάν, «επικαλείται προσχηματικά διάλογο για να κερδίσει χρόνο ενόψει της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα», ότι «επιδιώκει να επιβάλει εκβιαστικά μια πολιτική ατζέντα που προσβάλλει ευθέως το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος» και ότι «περιφρονεί τις αποφάσεις μας και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και εντείνει τον (τουρκικό) αναθεωρητισμό».

«Η παραβατική στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι διαρκής και κλιμακούμενη», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «η αποχώρηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους από την ελληνική υφαλοκρηπίδα δεν σηματοδοτεί αποκλιμάκωση της έντασης, καθώς ο τουρκικός στόλος παραμένει στην περιοχή και κορυφαία στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης συνεχίζουν την προκλητική ρητορική, τονίζοντας ότι το Oruc Reis θα επανέλθει μετά την επισκευή του».

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Βόζεμπεργκ -και ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας- τόνισε πως «ο μόνος τρόπος για να αντιληφθεί η Τουρκία ότι πρέπει να αλλάξει πολιτική είναι να της επιβληθούν σοβαρές οικονομικές κυρώσεις που πλήττουν τον πυρήνα της οικονομίας της, όπως η αναστολή των ευνοϊκών όρων της Τελωνειακής Ένωσης».

«Διαφορετικά», συμπλήρωσε, «αν η Ευρωπαϊκή Ένωση, για μια ακόμη φορά, υποχωρήσει στην παράνομη, εκβιαστική και προκλητική αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας, θα ερμηνευτεί ως αδυναμία μιας ισχυρής Ευρώπης που αριθμεί 500 εκατομμύρια πολίτες, αλλά δεν μπορεί να επιβάλει τις αποφάσεις της». Και κατέληξε, λέγοντας: «Είναι προσβλητικό για την Ένωση, οικονομικές συμφωνίες να υπερτερούν αρχών και αξιών και να κλονίζουν την ενότητά της».