Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Θεσσαλονίκης Έλενα Ράπτη, πέρα από την κοινοβουλευτική της δράση, έχει αφιερώσει πολύ χρόνο και έχει εργαστεί σκληρά από την πρώτη στιγμή της πολιτικής της πορείας για τα δικαιώματα ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Οι πρωτοβουλίες της ειδικά για τα παιδιά είναι συνεχής σε όλη την επικράτεια και το εξωτερικό, ενώ πριν από λίγο καιρό ορίστηκε από τον πρωθυπουργό ως επικεφαλής στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την παιδική κακοποίηση και εκμετάλλευση. Η Έλενα Ράπτη μιλάει στα «Π» και αναλύει τους άξονες για την καταπολέμηση του συγκεκριμένου φαινομένου, εξηγεί τις δράσεις της καμπάνιας «Ενα στα πέντε» του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ παίρνει ξεκάθαρη θέση για την εκδικητική πορνογραφία και το κίνημα «#ΜeΤoo».
Πριν από λίγες εβδομάδες, ο πρωθυπουργός σάς όρισε επικεφαλής στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτό.
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση είναι μια πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και αποτελεί εκκίνηση μιας εθνικής προσπάθειας της Πολιτείας για τα παιδιά, με μηδενική ανοχή απέναντι στη σεξουαλική βία κατά των παιδιών, που κινητοποιεί όλες τις θεσμικές και κοινωνικές δυνάμεις για την εξάλειψη του φαινομένου. Στοχεύει να αναπροσαρμόσει τις θεσμικές λειτουργίες στην κατεύθυνση των φιλικών προς τα παιδιά διαδικασιών, να μειώσει τα κρούσματα που συμβαίνουν και να αυξήσει τα περιστατικά που αναφέρονται στις αρμόδιες Αρχές και υπηρεσίες. Αυτό θα γίνει μέσα από κατάλληλες υπηρεσίες, πρωτόκολλα λειτουργίας και συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων και συνεκτικό νομικό πλαίσιο, που θα εφαρμόζεται πλήρως. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης εγκαινιάζει 11 νέες πολιτικές και δρομολογεί, στην κατεύθυνση της προστασίας των παιδιών, δεκάδες άλλες. Εμβληματικές είναι οι διυπουργικές οριζόντιες πολιτικές, όπου απαιτείται συντονισμένη διατομεακή συνεργασία στον τρόπο αντιμετώπισης των περιστατικών. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης είναι μια ευκαιρία της χώρας να προστατέψει τα παιδιά στην πράξη. Και θέλω να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό για την αμέριστη στήριξή του στον αγώνα για την προστασία των παιδιών, καθώς και για την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό μου να δουλέψω για αυτό το σημαντικό εγχείρημα.
Τι αλλάζει με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης;
Δημιουργείται ένα ενιαίο Εθνικό Πρωτόκολλο Διαχείρισης Κρουσμάτων, που προβλέπει τον τρόπο λειτουργίας των εμπλεκόμενων υπηρεσιών Δικαιοσύνης, Προστασίας του πολίτη, Υγείας, Πρόνοιας και Εκπαίδευσης και που καλύπτει όλα τα στάδια παρέμβασης. Προωθείται η λειτουργία Εθνικού Αρχείου Καταγραφής και Επιτήρησης κακοποιημένων παιδιών, όπου ορίζονται πλέον με σαφήνεια οι υπηρεσίες ευθύνης όλων των συναρμόδιων υπουργείων, οι οποίες θα είναι υποχρεωμένες να εγγράφουν όλα τα περιστατικά που έρχονται στην αντίληψή τους. Προβλέπεται η θέσπιση Ειδικού Ποινικού Μητρώου, στο οποίο θα καταχωρίζεται κάθε καταδικαστική απόφαση που αφορά αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής με θύματα ανήλικα πρόσωπα, θεσπίζεται η υποχρέωση όλων των φορέων, ιδιωτικών και δημόσιων, που έρχονται σε καθημερινή επαφή με παιδιά να αναπτύξουν δημόσιες Πολιτικές Παιδικής Προστασίας, καθώς και να ορίσουν Υπεύθυνο Παιδικής Προστασίας σε κάθε φορέα με παιδιά, επικαιροποιείται και αναβαθμίζεται το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο με την κωδικοποίηση των διατάξεων που περιέχονται σε επιμέρους νομοθετήματα και αρκετές ακόμα πολιτικές.
Συντονίζετε την καμπάνια «Ένα στα πέντε» του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στην Ελλάδα εδώ και περίπου 8 χρόνια, ενημερώνοντας γονείς και παιδιά. Πώς βλέπετε την ανταπόκριση του κόσμου;
Η καμπάνια «Ένα στα πέντε» βρίσκεται στο όγδοο έτος της παρουσίας της στην Ελλάδα. Το όνομά της αποτυπώνει μια θλιβερή ευρωπαϊκή στατιστική, δηλαδή πως ένα στα πέντε παιδιά είναι θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης. Στο διάστημα αυτών των ετών έχει γίνει ένα τεράστιο έργο με τη βοήθεια της Πολιτείας, της Εκκλησίας, φορέων και οργανώσεων, εταιρειών και ολόκληρης της κοινωνίας, που αγκάλιασε την καμπάνια, διαπιστώνοντας τον πολύ σημαντικό της ρόλο στο να αλλάξει την πραγματικότητα γύρω από το θέμα. Με 711 εκδηλώσεις, σε κάθε σημείο της χώρας, στον κόσμο της Εκπαίδευσης, του αθλητισμού και των τοπικών κοινωνιών, με προβολή μηνυμάτων, animation stories και ενημερωτικά έντυπα, κινητοποιήσαμε την κοινωνία και συμβάλλαμε στο να «σπάσει» η σιωπή σε πολλές περιπτώσεις αθέατης βίας. Δεν μας σταμάτησε ούτε ο κοροναϊός, αφού η παραμονή στο σπίτι λόγω των περιοριστικών μέτρων υπήρξε αιτία για την αύξηση των περιστατικών βίας. Συνεχίσαμε την καμπάνια με την ίδια ένταση, μπαίνοντας διαδικτυακά σε κάθε σπίτι. Η προσπάθεια δεν σταματά. Συνεχίζουμε με όλη μας τη δύναμη, με νέα εργαλεία ενημέρωσης και με δεκάδες πρωτοβουλίες.
Η υπόθεση γνωστού τηλεπαρουσιαστή έφερε στο προσκήνιο το θέμα της εκδικητικής πορνογραφίας. Ποια είναι η δική σας θέση;
Δυστυχώς, υπάρχουν πολλές τέτοιες υποθέσεις, οι οποίες δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Η ανάρτηση προσωπικών στιγμών σε σελίδες πορνογραφικού υλικού με σκοπό την εκδίκηση ή την ταπείνωση του άλλου συντρόφου είναι παράνομη και ανήθικη πράξη. Η εκδικητική πορνογραφία τιμωρούνταν με βάση τον νόμο για τα προσωπικά δεδομένα και όχι ως σεξουαλικό έγκλημα. Δεν είχε υπαχθεί στις γενικές διατάξεις των σεξουαλικών εγκλημάτων. Για αυτό και το υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει την αναβάθμιση του ποινικού χαρακτηρισμού της παράνομης διακίνησης, μέσω Διαδικτύου ή άλλου μέσου, ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων σε σχέση με την ερωτική ζωή σε κακούργημα και, κατ’ επέκταση, την αύξηση της επαπειλούμενης ποινής. Σε επίπεδο νομοθετικών πρωτοβουλιών, θα ήθελα επίσης να σημειώσω πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε πρόσφατα τη νομοθετική έκθεση της ευρωβουλευτού και αντιπροέδρου της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, κ. Ελίζας Βόζεμπεργκ, για την καταπολέμηση της έμφυλης διαδικτυακής βίας, όπου με σχετική οδηγία θα ενταχθεί στα επαχθή εγκλήματα.
Μπορεί το κίνημα «#ΜeΤoo» να βοηθήσει στο θέμα της κακοποίησης των γυναικών;
Ασφαλώς μπορεί και είναι πολύ σημαντικό να μάθουν όλες οι γυναίκες την ύπαρξη αυτής της δυνατότητας να καταγγείλουν. Το «#ΜeΤoo» υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση και λειτουργεί μέσω του gov.gr, παρέχοντας ένα ασφαλές και ανώνυμο περιβάλλον για κάθε γυναίκα που θέλει να καταγγείλει μια κακοποιητική συμπεριφορά.
Πάμε λίγο στην πανδημία. Η μετάλλαξη Όμικρον σαρώνει όλον τον κόσμο. Πιστεύετε πως βαδίζουμε προς το τέλος της πανδημίας;
Τα μηνύματα των επιστημόνων για πρώτη φορά, έστω και συγκρατημένα, κάνουν λόγο για μια πιθανή πορεία προς το τέλος της πανδημίας. Πρόκειται για ένα νέο που ασφαλώς αποπνέει αισιοδοξία έπειτα από δύο χρόνια σκληρού αγώνα με τον κοροναϊό. Νομίζω πως μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, με τον εμβολιασμό και την τήρηση των μέτρων προστασίας.
Έχετε χάσει κάποιον κοντινό σας άνθρωπο από την πανδημία;
Δυστυχώς, ναι. Χάσαμε στενούς οικογενειακούς φίλους που ήταν ανεμβολίαστοι. Είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε μια ασπίδα προστασίας απέναντι στον ιό, με τον εμβολιασμό και την πειθαρχία στα μέτρα προστασίας.
Όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν ένα κύμα ακρίβειας, το οποίο δημιούργησε η αύξηση τιμής της ενέργειας. Πιστεύετε πως είναι επαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης;
Η κυβέρνηση ενεργοποίησε άμεσα πολιτικές ώστε να στηρίξει νοικοκυριά, αγρότες, αλλά και τις επιχειρήσεις, απέναντι στην παγκόσμια αναταραχή στις αγορές ενέργειας. Μόνο τον μήνα Ιανουάριο, θα διαθέσει ακόμα 400 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα γενναίο, αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικό σχέδιο ενισχύσεων, που βοηθά το παρόν, αλλά δεν θέτει σε κίνδυνο το μέλλον. Το βάρος δίνεται στην ανακούφιση των νοικοκυριών. Παρέχεται, όμως, συνδρομή και στις επιχειρήσεις, ώστε να παραμείνουν σε τροχιά ανάπτυξης, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας, και για να μην αυξηθεί το κόστος παραγωγής και μετακυλισθεί στις τιμές των προϊόντων.
Η Τουρκία κλιμακώνει διαρκώς τις προκλήσεις της. Νομίζετε πως υπάρχει πραγματικά περίπτωση να αλλάξει στάση;
Η τουρκική κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε μια διαρκή διαστρέβλωση της αλήθειας και κάθε έννοιας του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας. Η Τουρκία έχει αντιπαρατάξει έναντι των νησιών μας τη μεγαλύτερη αποβατική δύναμη και τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στη Μεσόγειο και συγχρόνως απαιτεί από εμάς να αποστρατικοποιήσουμε τα νησιά μας, δηλαδή να παραιτηθούμε από το αναγνωρισμένο δικαίωμα της αυτοάμυνας που προβλέπεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει την πίστη της στο Διεθνές Δίκαιο στην πράξη, δηλαδή να αρχίσει να το εφαρμόζει.
Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει τόσο έντονη κινητικότητα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Πώς το σχολιάζετε;
Η κινητικότητα για την επιστροφή των Γλυπτών έχει τη σφραγίδα του πρωθυπουργού, ο οποίος εδώ και πολύ καιρό προσπαθεί να επιτύχει την επανένωση, όπως πολύ σωστά τη χαρακτηρίζει. Η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν αποτελεί θέμα απόστασης, γιατί, είτε αυτά βρίσκονται εδώ στην Αθήνα είτε οπουδήποτε στον κόσμο, προορισμός τους είναι μόνο ο Ιερός Βράχος και το σπουδαίο αυτό μουσείο. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο δείχνει έναν δρόμο ευθύνης και επιστημονικής συνέπειας. Αυτόν τον δρόμο ακολουθεί συνολικά η ελληνική Πολιτεία, αναβαθμίζοντας σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Επιπλέον, είναι ένα αίτημα της UNESCO, ένα αίτημα πια της πλειονότητας της κοινής γνώμης και στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αντιλαμβάνεται προσωπικά και ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.
Ποια είναι η ευχή σας για το 2022;
Η ευχή μου είναι να ξεπεράσουμε την πανδημία. Να μπορέσουμε να δούμε τα χαμόγελα κάτω από τις μάσκες. Να αγκαλιαστούμε ξανά.
Πηγή: Parapolitika.gr