Quantcast

Έκρηξη επενδύσεων και ψήφος εμπιστοσύνης από το εξωτερικό – Ενισχυτικά μέτρα ύψους 4,4 δις ευρώ από την κυβέρνηση

Με μέτρα μόνιμου και έκτακτου χαρακτήρα 4,4 δισ. ευρώ και με επιπλέον 1 δισ. ευρώ, που έχει προδιάθεση για κάθε ενδεχόμενο το υπουργείο Οικονομικών, ξεκινάει η νέα χρονιά

Το 2022 φεύγει «φορτωμένο» με μέτρα στήριξης 10,6 δισ. ευρώ, το 2023 έρχεται με μέτρα μόνιμου και έκτακτου χαρακτήρα 4,4 δισ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών έβαλε στην άκρη άλλο 1 δισ. ευρώ για κάθε ενδεχόμενο, κι όμως ο τελικός «λογαριασμός» βγάζει… περίσσευμα.

Υπό άλλες συνθήκες θα μιλούσαμε για δημιουργική λογιστική, ωστόσο και με τη βούλα της Κομισιόν η Ελλάδα δεν κατάφερε απλώς να σταθεί στα πόδια της στη διάρκεια των αλλεπάλληλων κρίσεων από το 2020 και μετά, αλλά ήδη πραγματοποιεί… άλμα προς την κανονικότητα, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα «εργαλεία».

Το 2022 είναι μια ιδιαίτερη χρονιά, καθώς η χώρα αποτίναξε τη ρετσινιά της «ειδικής περίπτωσης». Από τη βάσανο των μνημονίων πέρασαν κι άλλες χώρες, ωστόσο μόνο η Ελλάδα είχε τεθεί σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Από τον περασμένο Αύγουστο η χώρα ξαναβρήκε τη θέση της ανάμεσα στους υπολοίπους και πλέον στοχεύει στην πλήρη κανονικότητα.

Με βάση τον Προϋπολογισμό του 2023, που ψηφίστηκε το Σάββατο, την επόμενη χρονιά η Ελλάδα δεν επιστρέφει απλώς σε τροχιά πρωτογενών πλεονασμάτων, εκπλήσσοντας θετικά φίλους και εχθρούς, αλλά ετοιμάζεται να βάλει στο πέτο της και το παράσημο της επενδυτικής βαθμίδας, που στερήθηκε πριν από μία δεκαετία.

«Κλειδί» για το πρωτογενές πλεόνασμα των περίπου 1,7 δισ. ευρώ (0,7%), που έχει γίνει «σημαία» σε όλα τα διεθνή fora και τις επαφές με ανθρώπους της επενδυτικής κοινότητας, δεν είναι μόνο η συνετή δημοσιονομική διαχείριση, αλλά, κυρίως, η διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης ακόμα και σε συνθήκες επιβράδυνσης ή ύφεσης στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η επίσημη πρόβλεψη για ρυθμούς 5,6% χαρακτηρίζεται ακόμα και από τους «ξινούς» Ευρωπαίους τεχνοκράτες ως συντηρητική, ενώ για το 2023 η εκτίμηση για 1,8% είναι πιθανό να αποδειχθεί συγκρατημένη, αν οι εξελίξεις στη γεωπολιτική/ ενεργειακή σκακιέρα επιβεβαιώσουν όσους «βλέπουν» λήξη συναγερμού στο πρώτο εξάμηνο.

Θα ήταν, φυσικά, σφάλμα, αν κάποιος μείνει στις απίστευτες επιδόσεις -δεδομένων των συνθηκών- του τουρισμού, προκειμένου να εξηγήσει την επιτάχυνση της ελληνικής οικονομίας ήδη από το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Δείτε περισσότερα στο parapolitika.gr