Σε αντίθεση με το ήπιο κλίμα του πρώτου γύρου ανάμεσα σε έξι μονομάχους, ο δεύτερος γύρος των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ ανάμεσα σε Νίκο Ανδρουλάκη και Γιώργο Παπανδρέου, περιλαμβάνει σκληρές και μετωπικές επιθέσεις.
Πόλωση και πόλεμος φθοράς
Όλα δείχνουν ότι η εβδομάδα αυτή μέχρι τις δεύτερες κάλπες της Κυριακής στις 12 Δεκεμβρίου δεν θα θυμίζει σε τίποτα τα όσα προηγήθηκαν της κάλπης της 5ης Δεκεμβρίου.
Η διαφορά των δέκα μονάδων άλλωστε, οδηγεί τον δεύτερο, τον Γιώργου Παπανδρέου σε μια τακτική πόλωσης και πολέμου φθοράς του Νίκου Ανδρουλάκη, ελπίζοντας να του αποφέρει πολιτικά οφέλη.
Με το καλημέρα μάλιστα του δεύτερου γύρου, τη Δευτέρα το βράδυ ο Γιώργος Παπανδρέου έριξε τις πρώτες «ρουκέτες» επιχειρώντας να πλήξει αυτά που ο συνυποψήφιός του θεωρεί ως μεγάλα ατού του και πριν από όλα τα περί «ανανέωσης».
Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης μένει να φανεί αν θα επιμείνει σε μια τακτική όπου θα περιορίζεται στις απαντήσεις όταν «προκαλείται» από το συνδιεκδικητή του για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ.
Παλαιοκομματισμός και ανανέωση
Χαρακτηριστικές όλου αυτού του κλίματος είναι οι καταγγελτικού τύπου δηλώσεις του κ. Παπανδρέου κατά του κ. Ανδρουλάκη για παλαιοκομματισμό, ρουσφέτια και παρασκηνιακό μοίρασμα εξουσίας με το περιβόητο 4-2-1 στους διορισμούς κρατικών αξιωματούχων κατά τη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Άμεση ήταν η απάντηση του κ. Ανδρουλάκη που έκανε λόγο «fake news».
«Χρειαζόμαστε ανανέωση. Νομίζω όλοι είμαστε υπέρ της ανανέωσης, αλλά η ανανέωση δεν είναι απλά ηλικιακό θέμα» είπε ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στον Σκάι και υποστηρίζοντας ότι οι ιδέες του κ. Ανδρουλάκη δεν κομίζουν την ανανέωση.
«Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Εγώ έφερα το Open Gap, μια νέα πρακτική. Έφερα τη Διαύγεια. Να έχουμε διαφάνεια στη διαδικασία, όχι μόνο στο Κίνημα αλλά και στο κράτος, αλλά να έχουμε και αξιοκρατικές επιλογές για τα ανώτατα στελέχη, όπως είναι οι γενικοί γραμματείς και διοικητές μεγάλων Οργανισμών»
Αντίθετα, όπως είπε, «μόλις άλλαξε η κυβέρνηση και ήρθε αυτή του κ. Σαμαρά, με γραμματέα του κόμματος (σ.σ. του ΠΑΣΟΚ) τον κ. Ανδρουλάκη, πήγαμε σε μια λογική νομής της εξουσίας. Τέσσερα η Νέα Δημοκρατία, δύο το ΠΑΣΟΚ, ένα ο κ. Κουβέλης».
Αδιανόητα τέτοια fake news
«Δηλαδή, ξανά το μοίρασμα της εξουσίας», όπως είπε, «ξανά η παλαιοκομματική αντίληψη – αυτά παλεύω μια ζωή», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι θέματα ηλικίας, αλλά βούλησης για να «σπάσουμε αυγά», λογική την οποία έχει και θα συνεχίσει να έχει.
«Στο σύστημα 4-2-1 (σ.σ με το οποίο τα στελέχη των κομμάτων του παλιού πολιτικού συστήματος διορίζονταν στο Δημόσιο), ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι ήμουν γραμματέας. Δεν ευσταθεί» απάντησε στον Γιώργο Παπανδρέου ο Νίκος Ανδρουλάκης και πρόσθεσε:
«Η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έγινε το καλοκαίρι του 2012, ενώ εγώ εξελέγην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ την άνοιξη του 2013. Στο συνέδριο που εξελέγην γραμματέας, εξελέγην με έναν όρο. Ότι όσοι μπήκαν στο σύστημα 4-2-1 από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποκλείονται από κάθε κομματική θέση. Αυτό έγινε με δική μου πρωτοβουλία, επειδή διαφωνούσα με αυτό το σύστημα. Είναι αδιανόητο να κάνουμε τέτοια fake news», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης.
Διαφωνίες για το βέτο στην ΕΕ
Μάλιστα ο κ. Ανδρουλάκης χρέωσε επίσης στον κ. Παπανδρέου διασπορά fake news και για τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής.
Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε τον κ. Ανδρουλάκη ότι τάσσεται υπέρ της κατάργησης του βέτο στη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, λέγοντας ότι ακόμα και ένα «νέο Ελσίνκι» στο οποίο συμφωνούν και οι δύο δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την απειλή του βέτο ή αν «θα έχουμε ένα νέο Ελσίνκι, το οποίο θα είναι ραμμένο και φτιαγμένο στα μέτρα κάποιων άλλων» είπε ο κ. Παπανδρέου.
«Να σταματήσουμε και αυτά τα fake news» ήταν η απάντηση του κ. Ανδρουλάκη και όπως εξήγησε, όταν εντάσσονται χώρες στην Ε.Ε, χρειάζεται ομοφωνία.
Συμφωνούσαμε τότε. Τώρα;
«Αυτό δεν έχει σχέση με αυτό που λέω εγώ. Το βέτο για τα ενταξιακά δεν αλλάζει, είναι δομικό στοιχείο της Ένωσης. Αυτό που αλλάζει είναι θέματα κυρώσεων, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι η λεγόμενη ειδική πλειοψηφία. Εδώ όμως υπάρχει κάτι σοβαρότερο. Αυτά που λέω εγώ τα έλεγε και ο πρώην πρωθυπουργός. Υπήρχε η διαπραγματευτική ομάδα όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών και προσπαθούσαμε να αλλάξουμε τότε το Ευρωσύνταγμα, όπου και με άρθρα εκείνης της εποχής στον ξένο τύπο τάσσεται υπέρ της ειδικής πλειοψηφίας. Συμφωνούσαμε τότε. Τώρα υπάρχει άλλη άποψη από την πλευρά του κ. Παπανδρέου», επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης.
Συμφωνεί με Λοβέρδο
Ασφυκτικό είναι το πρέσινγκ που θέλει να ασκήσει ο Γιώργος Παπανδρέου στο Νίκο Ανδρουλάκη με ένα επιχείρημα που χρησιμοποίησε στον πρώτο γύρο ο Ανδρέας Λοβέρδος κάνοντας ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό άνοιγμα στους ψηφοφόρους του.
Ο Γιώργος Παπανδρέου στέκεται στο γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν είναι βουλευτής, αλλά ευρωβουλευτής και, άρα, δεν θα έχει τη δυνατότητα να εκπροσωπεί το ΚΙΝΑΛ εντός του κοινοβουλίου.
«Χρειαζόμαστε τον πρόεδρο του κόμματος στη Βουλή. Ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, που θα πάμε σε εκλογές με απλή αναλογική», τόνισε ο κ. Παπανδρέου
Και προσέθεσε: «Δεν μας λέει και ποιος θα τον εκπροσωπήσει στη Βουλή. Ποιος θα δώσει τις μάχες απέναντι στον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τσίπρα;» σχολιάζοντας μάλιστα πως σε αυτό το θέμα συμφωνεί με τον Ανδρέα Λοβέρδο.
Θα το λύσουμε θεσμικά
«Ο πρόεδρος που έχει εκλεγεί θα εισηγηθεί και θα αποφασίσουμε θεσμικά στην κοινοβουλευτική ομάδα» απαντά ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφορικά με το ποιος θα τον εκπροσωπεί ως πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ.
Μένει να φανεί πως θα επιδράσει στην τακτική που θα ακολουθήσουν οι δύο μονομάχοι μέχρι τις κάλπες της 12ης Δεκεμβρίου, η ανακοίνωση σε λίγη ώρα από πλευράς Ανδρέα Λοβέρδου για τη στάση του στο β’ γύρο.