Quantcast

Εγκαινιάστηκε το ελληνικό προξενείο στη Βεγγάζη – Τι δήλωσε ο ΥΦΥΠΕΞ

Είναι το πρώτο προξενείο ευρωπαϊκής χώρας

Σε χαιρετισμό του, ο υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως αισθάνεται ιδιαίτερη χαρά που η παρουσία του σήμερα στη Βεγγάζη συνδυάζεται με την έναρξη λειτουργίας του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας, του πρώτου Προξενείου που θα λειτουργήσει στην πόλη.

 

 

Τι δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών

«Είμαστε οι πρώτοι που έχουμε προξενική εκπροσώπηση στη Βεγγάζη, ορόσημα που επιβεβαιώνουν, διευρύνουν και συμπληρώνουν τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών», διαμήνυσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξέπεμψε το μήνυμα πως η Ελλάδα επιθυμεί να συμμετέχει ενεργά σε αυτή τη νέα προσπάθεια ανοικοδόμησης της Λιβύης και να ανασυστήσει, να αναβιώσει, παραδοσιακούς οικονομικούς δεσμούς που είχε με τη φίλη χώρα. «Οι εξελίξεις της τελευταίας δεκαετίας μπορεί να περιόρισαν τις οικονομικές μας σχέσεις. Όμως, στην πραγματικότητα, η ελληνική επιχειρηματική παρουσία στη Λιβύη ουδέποτε διακόπηκε. Και, σήμερα, που η πολιτική κατάσταση στη χώρα σταθεροποιείται, το ενδιαφέρον αυτό αναζωπυρώνεται», προσέθεσε.

Ακολούθως, ο Κ. Φραγκογιάννης έκανε αναφορά στους μακραίωνους ιστορικούς δεσμούς της Ελλάδας με την περιοχή, καθώς πριν από 27 αιώνες οι πρώτοι Έλληνες βρέθηκαν στην Κυρηναϊκή, στα παράλια της Λιβύης και εστίασε στh διαχρονική συνεργασία της χώρας μας με τη Λιβύη. «Η Λιβύη είναι μια γειτονική χώρα, με την οποία διαχρονικά είχαμε ένα ευρύ φάσμα συνεργασίας, οικονομικής, εμπορικής, αμυντικής, ακόμα και πολιτιστικής», ανέφερε.

Επίσης, εστίασε στην «ιδιαίτερα σημαντική στρατηγική» θέση της στη Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι η Λιβύη για την Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα για τη Λιβύη, είναι αμοιβαία σημαντικές χώρες.

Παράλληλα, επισήμανε ότι με σκοπό την αναθέρμανση και επανεκκίνηση των σχέσεων μας, η Ελλάδα στήριξε εξαρχής την μεταβατική Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, με σκοπό τη διεξαγωγή αξιόπιστων εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου, την πολιτική ομαλότητα, την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και την ανασυγκρότηση της χώρας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις εκατέρωθεν υψηλού επιπέδου επισκέψεις – του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τρίπολη, του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Ανατολική Λιβύη αλλά και του Προέδρου Μένφι στην Αθήνα –, υπογραμμίζοντας ότι καταδεικνύουν τη δυναμική επανεκκίνηση των σχέσεων μας και το ενδιαφέρον και των δύο πλευρών προκειμένου η συνεργασία σε όλους τους τομείς να αναπτυχθεί με γρήγορους ρυθμούς.

 

Τι είπε για τις επαφές που είχε χθες

Αναφερόμενος στις επαφές που είχε χθες στην Τρίπολη και σήμερα στη Βεγγάζη, είπε πως ήταν χρήσιμες και εποικοδομητικές για τις προοπτικές συνεργασίας σε τομείς όπως οι υποδομές, η ενέργεια, η υγεία και οι θαλάσσιες μεταφορές. «Σημαντικές δυνατότητες υπάρχουν, επίσης, στα πεδία της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του τουρισμού», συμπλήρωσε.

Απέδωσε ιδιαίτερο βάρος στην τόνωση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών καθώς, όπως είπε, αυτό θα είναι επωφελές και για τις δύο πλευρές.

Σε ό,τι αφορά την παρουσία ελληνικών εταιρειών, ανέφερε πως έχουν, ήδη, κάνει αισθητή την παρουσία τους στη Λιβύη και σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε τη φιλοδοξία το Γενικό Προξενείο να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την οικονομική παρουσία της Ελλάδας στην Ανατολική Λιβύη.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο υφυπουργός Εξωτερικών στους Έλληνες της περιοχής, που άντεξαν τις δυσκολίες και κακουχίες και προσδοκούν ένα καλύτερο μέλλον για την περιοχή, προσέθεσε. «Η λειτουργία του Γενικού Προξενείου αποδεικνύει το έμπρακτο ενδιαφέρον μας για εσάς» είπε και έστειλε το μήνυμα: «Η Ελλάδα επέστρεψε στη Λιβύη και θα παραμείνει».

Καταληκτικά, ευχήθηκε στον νέο Γενικό Πρόξενο Αχιλλέα Ρακίνα, καλή δύναμη και καλή επιτυχία στη δύσκολή αποστολή που αναλαμβάνει και τον διαβεβαίωσε ότι θα έχει τη στήριξη και συμπαράσταση του υπουργείου Εξωτερικών.

 

Κουμουτσάκος: Τα ελληνικά χρώματα είναι και πάλι παρόντα στην ιστορική και πολλαπλώς σημαντική πόλη της Βεγγάζης

«Από σήμερα τα ελληνικά χρώματα είναι παρόντα στην ιστορική και πολλαπλώς σημαντική πόλη της Βεγγάζης. Το Γενικό μας Προξενείο, με την ελληνική σημαία και το εθνόσημο της Ελληνικής Δημοκρατίας, γίνεται από σήμερα αναπόσπαστο τμήμα και σημείο αναφοράς για την πόλη και τους κατοίκους όλης της Ανατολικής Λιβύης» ανέφερε ξεκινώντας τον χαιρετισμό του ο κ. Κουμουτσάκος.

Εστιάζοντας στον ρόλο του γενικού προξενείου της Βεγγάζης, είπε πως είναι διττός: «Αφενός για να προστατεύσει και να προωθήσει τις ελληνικές προτεραιότητες και τα συμφέροντα της εδώ ελληνικής κοινότητας, αλλά και όσων Ελλήνων δραστηριοποιούνται στην περιοχή, αφετέρου να ενισχύσει τις σχέσεις των παραδοσιακά φίλων λαών, του ελληνικού και του λιβυκού. Θα διευκολύνει την πύκνωση των επαφών, τη συνεργασία και την ανθρώπινη επικοινωνία».

Περαιτέρω, υπογράμμισε πως το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βεγγάζη είναι το πρώτο γενικό προξενείο όχι μόνο ευρωπαϊκής αλλά και δυτικής χώρας που εγκαθίσταται εδώ μετά την περιπέτεια και τις εντάσεις που ταλαιπωρούν τη χώρα εδώ και πολλά χρόνια. «Είμαστε πρωτοπόροι, λοιπόν» προσέθεσε και επισήμανε πως τον δρόμο άνοιξε «η σημαντική επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τον περασμένο Απρίλιο και η επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη».

 

Ποιοτικό άλμα στις διμερείς σχέσεις

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γιώργος Κουμουτσάκος ανέφερε πως μόλις τρεις μήνες μετά μπορούμε χωρίς υπερβολή να πούμε ότι οι ελληνολιβυκές σχέσεις έχουν κάνει ένα ποιοτικό άλμα μπροστά.

Σημείωσε ότι σε αυτό έχουν συμβάλει καθοριστικά οι προσπάθειες του επιτετραμμένου Γιάννη Σταματέκου και των συνεργατών του, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «το ίδιο θα συμβεί και με τον νέο γενικό μας πρόξενο, τον κ. Ρακίνα». Και οι δύο θα πρέπει να ενισχυθούν στο πολύ απαιτητικό έργο που έχουν αναλάβει, υπογράμμισε.

Εν συνεχεία, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Λιβύης είπε πως «όπως έδειξε η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, καθώς επιβεβαιώνει η ιδιαίτερα ουσιαστική και επιτυχής επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, το δυναμικό των σχέσεων Ελλάδας-Λιβύης είναι πολύ μεγάλο».

Η πολιτική βούληση είναι εδώ, επισήμανε περαιτέρω και προέταξε ότι τώρα εκείνο που απαιτείται είναι συγκεκριμένα και απτά βήματα. Και αυτά γίνονται, προσέθεσε και εξήγησε: «Μια σταθερή δημοκρατική Λιβύη, που αποφασίζει χωρίς ξένες πιέσεις και χωρίς ξένη ένοπλη παρουσία, είναι η μόνη, ειλικρινής επιθυμία της Ελλάδας. Μια Λιβύη παράγοντας περιφερειακής σταθερότητας και διεθνούς νομιμότητας, είναι η μόνη επιλογή που θα φέρει μια παραγωγική και λειτουργική σχέση αμοιβαίου οφέλους μεταξύ Ευρώπης και Λιβύης. Η Ελλάδα θέλει και μπορεί να είναι θετικός καταλύτης αυτής της σχέσης».

Σε μια τέτοια παραγωγική σχέση, διαμήνυσε ο κ. Κουμουτσάκος, δεν έχουν θέση παράνομες συμφωνίες που λειτουργούν αποσταθεροποιητικά για όλη την περιοχή. «Το λεγόμενο τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι βάρος και μειονέκτημα και όχι όφελος και πλεονέκτημα για τον λιβυκό λαό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καταληκτικά, διαβεβαίωσε ότι «η Βουλή των Ελλήνων και ιδιαίτερα η Επιτροπή Φιλίας Ελλάδας-Λιβύης θα συμβάλλουν με όλες τις δυνάμεις μας για να προωθήσουμε αυτήν την πολλά υποσχόμενα σχέση». Ήδη, όπως προανήγγειλε, τον Οκτώβριο σχεδιάζεται συνάντηση που θα καλύψει μια ευρεία θεματολογία, από την εξωτερική πολιτική, στην ασφάλεια, στο μεταναστευτικό, τις οικονομικές σχέσεις, τις διεθνείς συμφωνίες, την απομάκρυνση ξένων δυνάμεων, την πορεία προς τις εκλογές και τη σχέση Ευρώπης-Λιβύης.

 

Κατρούγκαλος: Η επιστροφή της Ελλάδας στη Λιβύη αποτελεί ιδιαίτερα θετική εξέλιξη

Η επιστροφή της Ελλάδας στη Λιβύη αποτελεί ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Λιβύης Γιώργος Κατρούγκαλος. Σημείωσε πως είναι απολύτως αναγκαίο, γενικότερα, η διπλωματία μας να επιστρέψει σε πλήρως ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.

Πρόξενος Ελλάδας στη Βεγγάζη: Ιστορική ημέρα που θα καταγραφεί στην πορεία της μακραίωνης σχέσης φιλίας

Το γενικό προξενείο θα εργαστεί ακούραστα για την ευόδωση της σημαντικής αποστολής του, υπό την καθοδήγηση της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη, δεσμεύθηκε ο νέος πρόξενος του γενικού προξενείου στη Βεγγάζη Αχιλλέας Ρακίνας Είπε πως είναι μια ιστορική ημέρα που θα καταγραφεί στην πορεία της μακραίωνης σχέσης φίλιας και συνεργασίας που οι δύο χώρες απολαμβάνουν.

Δήμαρχος Βεγγάζης: Είναι ιστορική ημέρα για μας -Είναι το πρώτο προξενείο που ανοίγει στη Βεγγάζη

Ιστορική ημέρα για τη Βεγγάζη χαρακτήρισε την επαναλειτουργία του ελληνικού γενικού προξενείου, ο δήμαρχος της πόλης Σάγκαρ Μπιζιούαρι. Επισήμανε πως είναι το πρώτο προξενείο που ανοίγει στη Βεγγάζη και συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση.

Σημείωσε πως για τη λειτουργία του προξενείου κατέβαλλαν προσπάθειες πάρα πολλοί παράγοντες και ευχήθηκε καλή επιτυχία στον γενικό πρόξενο για την εκπλήρωση των καθηκόντων του.