Quantcast

Δύο χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ: Οι σταθμοί, οι δυσκολίες, οι μεταρρυθμίσεις και οι στόχοι για το 2023

Ανασυγκρότηση του τόπου σε όλα τα πεδία παράλληλα με τη μάχη της πανδημίας - Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων

Τον περασµένο ∆εκέµβριο, όταν έκλεισαν οι συµφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για προµήθεια εµβολίων και διανοµή τους στα κράτη-µέλη και σχεδιάστηκε το πρόγραµµα εµβολιασµού στη χώρα µας, στο Μέγαρο Μαξίµου επικράτησε για πρώτη φορά ένα κλίµα συγκρατηµένης αισιοδοξίας, µε το τέλος της κρίσης να είναι πλέον ορατό και να συµπίπτει µε τον εµβολιασµό της πλειονότητας των πολιτών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε επιτακτικά να επιταχυνθούν στο µεσοδιάστηµα οι µεταρρυθµίσεις, ώστε να «στρωθεί το έδαφος» για την επανεκκίνηση της οικονοµίας την εποµένη της πανδηµίας και -µιλώντας τότε σε συνεργάτες του- έθεσε έναν βασικό στόχο για τη µετα-COVID εποχή: τη µείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Στην πορεία, η διατύπωση του στόχου αυτού έγινε πιο συγκεκριµένη. «Στόχος µας η ανάπτυξη και η ευηµερία, στην οποία θα έχουν µέρισµα όλοι», τονίζει ο πρωθυπουργός. Σε αυτό θα επικεντρωθεί σηµαντικό µέρος των πρωτοβουλιών -νοµοθετικών και θεσµικών- της κυβέρνησης στη δεύτερη διετία της θητείας της, που ξεκίνησε προχθές.

Στη δεύτερη διετία, το… «ευαγγέλιο» θα είναι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανεκτικότητας «Ελλάδα 2.0»Τον απολογισµό της πρώτης διετίας τον συνόψισε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως «υπήρξε τόσο πυκνή σε έργο, που µετρά ουσιαστικά για πολλά χρόνια. Γιατί, παράλληλα µε τη µάχη κατά της πανδηµίας, δροµολογήθηκε η ανασυγκρότηση του τόπου σε όλα τα πεδία. Με γενναίες θεσµικές τοµές, µε τολµηρές µεταρρυθµίσεις, αλλά και µε σθεναρές απαντήσεις σε αλλεπάλληλες εθνικές προκλήσεις».

1_2

Αυτά ήταν και τα τρία κύρια χαρακτηριστικά της πρώτης διετίας διακυβέρνησης της Νέας ∆ηµοκρατίας: η διαχείριση κρίσεων, η αντιµετώπιση της πανδηµίας και η υλοποίηση µεταρρυθµίσεων, µε τον συνολικό αριθµό των νοµοσχεδίων που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή τα δύο αυτά χρόνια να αναµένεται να φτάσει εντός της προσεχούς εβδοµάδας τα διακόσια.

Από το σύνολο των θεσµικών και άλλων αλλαγών, η κυβέρνηση προτάσσει το γεγονός ότι -τηρώντας τις προεκλογικές της δεσµεύσεις- δροµολόγησε µια τολµηρή µεταρρυθµιστική πολιτική, ξεκινώντας από τις µειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, τις οποίες -όπως δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης- θα ακολουθήσουν και άλλες. Από το Μέγαρο Μαξίµου υπογραµµίζουν ότι έχουν ήδη µειωθεί ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων, ο φόρος µερισµάτων, ο εισαγωγικός συντελεστής για µισθωτούς, ελεύθερους επαγγελµατίες και αγρότες, ο ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ στα ακριβά φάρµακα για σοβαρές ασθένειες, καθώς και στα πέντε νησιά που φιλοξενούν δοµές αιτούντων άσυλο για όσο υπάρχουν αυτές.

2_2

Έχει, επίσης, ανασταλεί η εισφορά αλληλεγγύης για µισθωτούς του ιδιωτικού τοµέα, επαγγελµατίες και αγρότες, καθώς και η επιβολή ΦΠΑ στις οικοδοµές και του φόρου υπεραξίας στη µεταβίβαση ακινήτων, ενώ θεσπίστηκε χαµηλός φορολογικός συντελεστής για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήµατα. Παρά τις προκλήσεις, όπως σηµειώνουν στην κυβέρνηση, µέσα σε σύντοµο χρονικό διάστηµα η χώρα ανέκτησε την εµπιστοσύνη των αγορών και δανείζεται µε ιστορικά χαµηλά επιτόκια, ενώ υπήρξαν αλλεπάλληλες αναβαθµίσεις στο αξιόχρεό της.

Προτεραιότητα η στήριξη των αδύναμων

Παράλληλα, στο ζήτηµα της µείωσης της ακραίας φτώχειας και στο κλείσιµο της ψαλίδας των ανισοτήτων, επισηµαίνεται ότι για τη στήριξη της οικογένειας και των πιο αδυνάµων αυξήθηκε κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για κάθε προστατευόµενο τέκνο, χορηγείται επίδοµα γέννησης ύψους 2.000 ευρώ και µειώθηκε ο ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη. Το ελάχιστο εγγυηµένο εισόδηµα αυξήθηκε και χορηγείται σε 800.000 πολίτες, ενώ απαλλάχθηκαν από την εισφορά αλληλεγγύης τα ΑΜΕΑ µε ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%.

Οι δύο µεγάλες κρίσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί η κυβέρνηση ήταν η απότοµη αύξηση των µεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στο Ανατολικό Αιγαίο το φθινόπωρο και τον χειµώνα του 2019 και στη συνέχεια η απόπειρα µαζικής εισόδου προσφύγων και µεταναστών στα χερσαία σύνορα, στον Εβρο, ενορχηστρωµένη σε µεγάλο βαθµό από την Αγκυρα. Η Ελλάδα, όπως τόνισε µε αφορµή την επέτειο των δύο ετών η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, αντιµετώπισε µε αποφασιστικότητα την καθοδηγούµενη απόπειρα εισβολής παράνοµων µεταναστών στον Εβρο και πέτυχε σηµαντικό περιορισµό των µεταναστευτικών ροών. Υπογράµµισε, δε, ότι απέκρουσε µε αποφασιστικότητα, ψυχραιµία, αλλά και ενεργοποίηση συµµαχιών την απόπειρα δηµιουργίας τετελεσµένων στην Ανατολική Μεσόγειο και διεθνοποίησε την παραβατική συµπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Προχώρησε, επίσης, σε συµφωνίες οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών µε την Ιταλία και την Αίγυπτο και επέκτεινε την αιγιαλίτιδα ζώνη της χώρας στα 12 ναυτικά µίλια στο Ιόνιο. Ενισχύει παράλληλα την αµυντική θωράκιση της χώρας µε την προµήθεια νέων αεροσκαφών και σύγχρονου στρατιωτικού υλικού. Στο κοµµάτι της αντιµετώπισης της πανδηµίας του κορωνοϊού, η κυβερνητική αποτίµηση κάνει λόγο για στήριξη του ΕΣΥ µε τριπλασιασµό κλινών εντατικής θεραπείας, προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, έγκαιρη προµήθεια υλικού, ενώ ιδιαίτερη έµφαση δίνεται στην υποδειγµατική, όπως τη χαρακτηρίζουν, επιχείρηση εµβολιασµού.

Πέρα από το υγειονοµικό και το εµβολιαστικό κοµµάτι, το τρίτο σκέλος της πανδηµίας αφορά τους εργαζοµένους και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν, µε την κυβέρνηση να υποστηρίζει πως στήριξε και στηρίζει ουσιαστικά πληττόµενους πολίτες, καθώς άπλωσε γρήγορα και αποτελεσµατικά ένα ευρύ «δίχτυ προστασίας» πάνω από νοικοκυριά και επιχειρήσεις µε δύναµη πυρός 41 δισ. ευρώ.

«Αυτό το οποίο µας ενδιέφερε στη διάρκεια της πανδηµίας ήταν να κρατήσουµε ζωντανό τον παραγωγικό ιστό, να προστατεύσουµε την εργασία, πρώτιστα να µη γίνουν απολύσεις. Σε πολύ µεγάλο βαθµό το έχουµε πετύχει», τονίζει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Πηγή: Parapolitika.gr