Δούρου για το νομοσχέδιο του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Φέτος σουβλίζουμε κορμοράνο»

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ

Η Ρένα Δούρου με δημοσίευσή της στο facebook ασκεί κριτική στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Η πρώην περιφερειάρχης Αττικής επικρίνει το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στο φυσικό περιβάλλον.

Η ανάρτησή της:

“Φέτος σουβλίζουμε κορμοράνο

Εδώ και δεκαετίες, το συμπαθές εκείνο μαύρο ψαροπούλι στοιχειώνει την περιβαλλοντική μας πολιτική που συνοψίζεται στο κοντόφθαλμο «τσιμέντο να γίνει». Έχει το κακό συνήθειο αντί να κάθεται στα αυγά του κάπου μεσοπέλαγα, να φωλιάζει σε περιοχές που θα τις αγγίξει ο Μίδας και οι κάτοικοι θα κόβουν μονέδα, όπως οραματιζόταν ο αγαπητός μας Φωτόπουλος στις παλιές ασπρόμαυρες ταινίες. Αντί του γνωστού θεάρεστου «θα κάθομαι», η προστασία ενός παλιοκορμοράνου έρχεται και συνήθως ανατρέπει τα κερδοφόρα σχέδια των εθνικών μας εργολάβων που ή θα γίνουν στους 15 εναπομείναντες υδροβιότοπους της Αττικής ή στην Χαλκιδική ή στην αρχαιολογική Πύλο ή πουθενά…

Και ευτυχώς αυτή την εθνική κακοδαιμονία έρχεται νύχτα και αντάρτικα, δίχως ουσιαστική διαβούλευση ή περαιτέρω γνωστοποίηση να «διορθώσει» ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης με 129 (από 66 αρχικά!) φωτογραφικά και αμφιβόλου νομιμότητας, επιστημονικής κατάρτισης και περιβαλλοντικής ποιότητας άρθρα στο υπό ψήφιση νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ. Ένα θλιβερό σκάνδαλο περνάει στα ψιλά των νέων που αφορούν στις ζωές μας και υποθηκεύει την κρίσιμη εξέλιξη του τόπου.

Ακολουθώντας την διαδρομή του χρήματος κατά το γνωστό ρητό, ποιος δηλαδή ωφελείται από το δήθεν εκσυγχρονιστικό νομοσχέδιο που με τόση βιάση πασχίζει να περάσει ο Υπουργός χωρίς καν να τηρούνται τα προσχήματα, βλέπουμε ενδεικτικά ένα ασύλληπτο δώρο προς την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός ΑΕ. Εκεί με το άρθρο 119, η εταιρεία απλά απαλλάσσεται από το να ζητάει τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις, ως είθισται στις μη μπανανίες χώρες, και την εντάσσει στο καθεστώς γνωστοποίησης, εξόφθαλμα χαριστικό και πρωτοφανές για μια εταιρεία ξένων συμφερόντων που θα αλλάξει ριζικά την μορφή (ομορφιά) της τουριστικής Χαλκιδικής. Ούτε στα πιο τρελλά τους όνειρα τέτοια εξυπηρέτηση, άραγε προς τίνος το όφελος;

Δυστυχώς συνολικότερα στις προστατευόμενες περιοχές της πατρίδας μας, το νέο νομικό πλαίσιο ανοίγει το δρόμο στην επέλαση εντός αυτών επιβαρυντικών χρήσεων και κατασκευών του αστικού χώρου, άκρως επικίνδυνες ρυθμίσεις που αντίκεινται στη διεθνή και κοινοτική νομοθεσία, εξυπηρετώντας την λογική μιας «ανάπτυξης» που σκοτώνει την φύση, την δυνατότητα τουριστικής αξιοποίησης και τις εναλλακτικές μορφές οικονομικής ανάπτυξης προς όφελος συγκεκριμένων επιχειρήσεων και ομίλων. Επίσης ενδεικτικά, στο άρθρο 102 προβλέπεται ότι βιομηχανικές εγκαταστάσεις που έγιναν σε δάση ή δασικές εκτάσεις και έχουν λάβει τις απαιτούμενες άδειες πλην της έγκρισης επέμβασης μπορούν να τη λάβουν μέχρι τις 30 Απριλίου 2021, καθώς αποτελούν επιτρεπτές επεμβάσεις.

Το επιχείρημα του «κορμοράνου» που φρενάρει την οικονομία θα είναι η φαιδρότητα του κυβερνητικού αντεπιχειρήματος για το νέο νόμο που θα μας οδηγήσει την επόμενη μέρα σε κατρακύλα, αφαιρώντας την κοινή λογική για αειφορία και κοινή ανάπτυξη. Και μάλιστα την κρίσιμη στιγμή που σε παγκόσμιο επίπεδο φουντώνει η σύνδεση των ζωονόσων, όπως ο φονικός και καταστρεπτικός κορονοϊός, με την υποβάθμιση και την υπερεκμετάλλευση του περιβάλλοντος, όταν παγκοσμίως συζητούνται πολιτικές προστασίας και ήπιας εκμετάλλευσης του φυσικού περιβάλλοντος για μακροπρόθεσμη πρόοδο και αποδοτική τουριστική ανάπτυξη, όπως ακριβώς δηλαδή μας αρμόζει.

Αν δεν αναδιαμορφωθούν με σύνεση και διάλογο πολλές από αυτές τις ύποπτες και κακογραμμένες διατάξεις, αν δεν αποσυρθεί ένα πολύ ζωτικής σημασίας μέρος του νομοσχέδιου που σίγουρα δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του περιβάλλοντος, το ΥΠΕΝ με πλήρη συναίσθηση και ευθύνη μας οδηγεί στην ελαστικοποίηση των όρων προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας και σε πολλά αδιέξοδα.

Ο κορμοράνος που αιωνίως δήθεν μας καθυστερεί δεν είναι παρά οι εναλλακτικές πηγές τουρισμού που κάθε χρόνο πολλαπλασιάζονται, οι δεκάδες εκατομμύρια επισκέπτες που επιλέγουν Ελλάδα λόγω του φυσικού κάλλους κι όχι των τόνων μπετόν, αρμών και άλλων ακριβών υλικών που αφήνουν προμήθειες και κουφάρια μέσα στην φύση. Αν πετάξει, θα πάρει μαζί του το 20 % του ΑΕΠ από τον τομέα του τουρισμού, την ποιότητα ζωής και την όποια προοπτική θα έχουμε την επαύριο να διαχειριστούμε καλύτερα τον μοναδικό φυσικό μας πλούτο σε όλη του την έκταση με όρους αειφορίας, βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης για τους πολλούς και όχι τους χορηγούς ενός πολιτικού κόμματος.

Υ.Γ. Το διάστημα 2015-2018 και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της η Περιφέρεια Αττικής εξέτασε στο περιφερειακό συμβούλιο 276 μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για έργα, εγκαταστάσεις και δραστηριότητες όλης της παραγωγικής διαδικασίας στην Αττική με περιβαλλοντική ευαισθησία και πνεύμα βιώσιμης ανάπτυξης, εξέδωσε 324 αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και 131 αποφάσεις πρότυπων περιβαλλοντικών δεσμεύσεων ενώ έγιναν 2755 περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις και αναλόγως επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 1009 δραστηριότητες με μη τιμωρητικό πνεύμα αλλά παιδευτικό και συνεργατικό. Με το άρθρο 54 του Ν 4559/2018 αποκαταστάθηκαν οριστικά 15 οριοθετημένοι υγρότοποι στην Αττική ενώ στα περίφημα ζητήματα της αντιπλημμυρικής προστασίας, στο σύνολο της επικράτειας της Αττικής, δρομολογήσαμε επιτυχώς σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία και με πολλές δυσκολίες 168 ανεξάρτητα έργα και μελέτες συνολικού προϋπολογισμού 515.377.8904€ δημιουργώντας ένα τεράστιο εργοτάξιο σε ολόκληρη την επικράτεια της Αττικής.”