Δημοσκόπηση GPO: Στις 11 ποσοστιαίες μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Η ΝΔ με 35,5% διατηρεί προβάδισμα 11 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (24,5%) στην πρόθεση ψήφου

Σε μια δύσκολη για τον τόπο και την κυβέρνηση συγκυρία, με την πανδημία να παραμένει βραχνάς, αλλά και την ακρίβεια να προκαλεί μεγάλες αβεβαιότητες στους πολίτες, η ΝΔ με 35,5% διατηρεί προβάδισμα 11 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (24,5%) στην πρόθεση ψήφου.

 

Μάλιστα, το ποσοστό της ΝΔ εμφανίζει μια οριακή αύξηση 0,2% έναντι της μέτρησης του προηγούμενου μήνα, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει μισή ποσοστιαία μονάδα. Σε ό,τι αφορά στα άλλα κόμματα, το ΚΙΝΑΛ εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης (7,1% έναντι 6% στην μέτρηση του Σεπτεμβρίου). Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,8% (6,2% τον Σεπτέμβριο),η Ελλ. Λύση με 3,5% (3,4%), το ΜΕΡΑ 25 με 2,9% (2,9%), οι Έλληνες για την Πατρίδα 1,8% (1,6%) και η Δημιουργία 1.1% (1,2%). Οι αναποφάσιστοι παραμένουν σε διψήφιο αριθμό (10,4%), ενώ οι λοιποί (άλλο κόμμα-λευκό, άκυρο-δεν θα ψηφίσω) 7,4%.

Η σταθερή διαφορά υπέρ της ΝΔ σε αυτήν την συγκυρία ασφαλώς και μπορεί να εγείρει ερωτήματα, με δεδομένο ότι στο πρώτο μέρος του Οικονομικού Βαρόμετρου που δημοσιεύτηκε χθες, τόσο η ανησυχία της κοινής γνώμης για τις προοπτικές της οικονομίας εκφράζεται με αυξημένες αρνητικές γνώμες όσο και η εντεινόμενη κριτική για βασικές κυβερνητικές επιλογές θα προοιώνιζαν ένα κλείσιμο της ψαλίδας. Αυτό δεν συμβαίνει. Το ερώτημα είναι, γιατί;

Μια πρώτη απάντηση ενδέχεται να ανακύπτει από τα συγκριτικά στοιχεία ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης εξακολουθεί να διατηρεί σαφή και μεγάλη υπεροχή στα ερωτήματα για το ποιος γνωρίζει καλύτερα τα θέματα της οικονομίας (45,7% έναντι 25,1% του κ. Τσίπρα), ποιος μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα την οικονομική κρίση (43,7% έναντι 28,8%) και ποιος μπορεί να φέρει νέες επενδύσεις στη χώρα (50,4% έναντι 18,8%). Μια άλλη εξήγηση έχει να κάνει με την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να καρπωθεί την κριτική και την απαισιόδοξη στάση των πολιτών στην τρέχουσα συγκυρία.

Σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση του έργου των υπουργών, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Δένδιας εξακολουθεί να παραμένει σταθερά πρώτος στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων, μ ε70,4% των θετικών γνωμών. Υψηλές πτήσεις καταγράφει και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυρ. Πιερρακάκης με 54,6% των θετικών γνωμών. Ακολουθούν ο υπουργός Άμυνας κ. Ν. Παναγιωτόπουλος (45%), ο κ. υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τ. Θεοδωρικάκος (40,9%). Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μ. Βορίδης με 40,8%.

 

Πηγή: Powergame.gr