Τα προβλήµατα που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία και η επακόλουθη αδυναµία του κρατικού µηχανισµού να τα διαχειριστεί µε επάρκεια και αποτελεσµατικότητα, σε συνδυασµό µε τη συνεχιζόµενη πανδηµική κρίση και το κύµα ακρίβειας που σαρώνει την αγορά και τα τιµολόγια της ενέργειας, αθροίζονται και προκαλούν σοβαρές πιέσεις στην κυβερνητική πλειοψηφία.
Αυτό έδειξε έρευνα της GPO που διενεργήθηκε για λογαριασµό του οικονοµικού portal powergame.gr από 31 Ιανουαρίου 2022 έως 3 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους, σε δείγµα 1.000 ατόµων και σε ηλικίες από 17 ετών και πάνω. Η κυβέρνηση βρίσκεται δηµοσκοπικά αυτήν τη στιγµή στο χαµηλότερο σηµείο της, καταγράφοντας ποσοστό 31,2%, έχοντας απολέσει τέσσερις ποσοστιαίες µονάδες από τον Σεπτέµβριο του 2021, όταν η δηµοσκοπική της επίδοση βρισκόταν στο 35,2%.
Αδυναμία ΣΥΡΙΖΑ
Υπάρχει, λοιπόν, µια συνεχιζόµενη φθορά, την οποία, ωστόσο, όπως πολλές φορές έχουµε επισηµάνει και στο παρελθόν, αδυνατεί να εισπράξει το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, το οποίο στη δεδοµένη χρονική συγκυρία καταγράφει ποσοστό 22%, µισή µονάδα παραπάνω σε σχέση µε την έρευνα του Δεκεµβρίου, µειωµένο όµως κατά τρεις ποσοστιαίες µονάδες σε σχέση µε την έρευνα του Σεπτεµβρίου του 2021, όταν κατέγραφε 25%.
Παρατηρούµε ότι και τα δύο κόµµατα έχουν απολέσει δυνάµεις µέσα στο τελευταίο εξάµηνο, µε την κυβέρνηση να υφίσταται τη φθορά που προκαλούν οι αστοχίες, τα λάθη και οι παραλείψεις στην άσκηση του κυβερνητικού έργου, ενώ η συνεχιζόµενη αδυναµία του ΣΥΡΙΖΑ να αρθρώσει ένα συνεκτικό εναλλακτικό πολιτικό αφήγηµα τον κρατά καθηλωµένο και σε απόσταση από τη Ν.Δ. Η υποχώρηση, όµως, και των δύο κοµµάτων έχει και µια άλλη ερµηνεία, που δεν είναι άλλη από την ξαφνική δηµοσκοπική εκτόξευση των ποσοστών του ΚΙΝ.ΑΛ., το οποίο µετά την εκλογή του Ν. Ανδρουλάκη στην ηγεσία του καταγράφει µια συνεχόµενη ανοδική τάση, φτάνοντας σήµερα στο 14,4%.
Μέσα σε λιγότερο από δύο µήνες, το ΚΙΝ.ΑΛ. έχει καταφέρει να αυξήσει σηµαντικά τον βαθµό συσπείρωσης των ψηφοφόρων του και ταυτόχρονα αντλεί δυνάµεις τόσο από τη Ν.Δ. όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κανείς δεν µπορεί να γνωρίζει αν αυτή η δηµοσκοπική άνοιξη του ΚΙΝ.ΑΛ. θα µετουσιωθεί σε πραγµατική εκλογική δύναµη, είναι ωστόσο αδιαµφισβήτητο ότι η άνοδός του έχει θέσει σε κίνηση το πολιτικό σκηνικό και δηµιουργεί σοβαρές ανακατατάξεις.
Ενισχυμένο το ΚΚΕ
Το ΚΚΕ εµφανίζεται ενισχυµένο µε 6,2%, έναντι 5,5% της δηµοσκόπησης του Δεκεµβρίου, µε την Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 να παραµένουν σταθεροί, µε ποσοστά περί του 4% και 3%, αντίστοιχα. Αξιοσηµείωτη είναι η επίδοση που καταγράφει το κόµµα του Ηλία Κασιδιάρη, Έλληνες για την Πατρίδα, µε ποσοστό 1,7%, ενώ στο 1% κινείται η Δηµιουργία των κ. Τζήµερου και Κρανιδιώτη. Για το 10,4% του δείγµατος που δηλώνει αναποφάσιστο, επιχειρήσαµε να διερευνήσουµε τις πιθανές σκέψεις της συγκεκριµένης υπο-οµάδας του πληθυσµού και να αναδείξουµε τα κόµµατα µεταξύ των οποίων ταλαντεύονται.
Οι ταλαντεύσεις
Η περίοδος που διανύουµε, βέβαια, δεν είναι προεκλογική και οι συγκεκριµένες απαντήσεις ισχύουν µόνο για τη δεδοµένη χρονική συγκυρία, µε βάση όµως αυτές διαπιστώνουµε ότι από το 10,4% των αναποφάσιστων το 2,2% σκέφτεται να επιλέξει κάποιο µικρότερο κόµµα, που δεν βρίσκεται αυτήν τη στιγµή στο Κοινοβούλιο. Το 2,1% ταλαντεύεται ανάµεσα στη Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛ., ενώ το 1,6% µεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ. Τα ποσοστά των άλλων συνδυασµών – διδύµων είναι αρκετά χαµηλά, ενώ το 2,8% του δείγµατος παραµένει εντελώς αδιευκρίνιστο.
Τρεις οι δυνάμεις
Βλέπουµε, λοιπόν, το εκλογικό εκκρεµές να κινείται µεταξύ κυρίως τριών κοµµάτων, της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝ. ΑΛ., γεγονός που επιβεβαιώνει τη δηµοσκοπική άνοδο του τελευταίου και την εδραίωσή του ως ρυθµιστικού παράγοντα των πολιτικών εξελίξεων.
*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 5 Φεβρουαρίου 2022