Η ακρίβεια αποτελεί την μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας και προβληματισμού για του Έλληνες πολίτες, χωρίς, ωστόσο, την ώρα να απουσιάζει από τις σκέψεις της μεγάλης πλειονότητας ο φόβος ότι οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην Ουκρανία που ακολούθησαν τη ρωσική εισβολή μπορεί να εξελιχθούν σε έναν νέο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η ελληνική κοινή γνώμη αποδίδει την ακρίβεια στον πόλεμο και στη διεθνή ενεργειακή κρίση που προκαλείται εξαιτίας του, ενώ θεωρεί πως το δίκιο βρίσκεται με την πλευρά των αμυνόμενων Ουκρανών, ενώ συμφωνεί με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην οικονομία της Ρωσίας.
Οι βασικοί πολιτικοί συσχετισμοί παραμένουν αμετάβλητοι, όπως προκύπτει από τα ευρήματα της δημοσκόπησης που διενήργησε για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» η εταιρεία Marc, με τη συμπλήρωση δύο εβδομάδων από το ξέσπασμα των συγκρούσεων στο ουκρανικό έδαφος.
Τάσεις συσπείρωσης
Επιβεβαιώνοντας την τάση που θέλει πολίτες σε περιόδους μεγάλων κρίσεων να συσπειρώνονται γύρω από ηγεσίες που εγγυώνται σταθερότητα, το κυβερνών κόμμα αυξάνει κατά μια εκατοστιαία μονάδα την επίδοσή του στην πρόθεση ψήφου και διευρύνει ελαφρώς το προβάδισμα που κατέχει σταθερά έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης και φτάνει στη συγκεκριμένη μέτρηση στις 11,3 μονάδες.
Η δύναμη των περισσότερων σχηματισμών παρουσιάζει οριακές αυξομειώσεις και το σκηνικό που αναδύεται από τη μέτρηση δεν έχει μεταβληθεί από την εικόνα που παρουσιάζει το τελευταίο τρίμηνο που ξεκίνησε με την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο προσελκύει το 6,8% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας και το 11,8% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Όλα δείχνουν ότι η μάχη που θα δοθεί στον χώρο του Κέντρου θα είναι εκείνη που θα κρίνει την έκβαση της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης.
Στην παρούσα φάση, μεταξύ εκείνων που δηλώνουν «κεντρώοι» προηγείται η Νέα Δημοκρατία με 28,9% και ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ με 25% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 18,8%.
Στο μεταξύ, σε υψηλά επίπεδα παραμένει δημοφιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, οι θετικές γνώμες για το πρόσωπο του οποίου υπερβαίνουν κατά πολύ την πρόθεση ψήφου στη ΝΔ και φτάνουν στο 45,5%. Αυξημένη είναι η δημοφιλία του αρχηγού του Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη (43,7%), ο οποίος προηγείται σημαντικά του Αλέξη Τσίπρα που (με 29,2%) είναι στην τρίτη θέση. Έπονται ο Δημήτρης Κουτσούμπας (24,5%), ο Γιάνης Βαρουφάκης (19,8%) και ο Κυριάκος Βελόπουλος (16,4%).
Σύμφωνα με τις απαντήσεις των πολιτών, περισσότεροι από οκτώ στους δέκα είναι ανήσυχοι για την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις στην αγορά (82,3%), ενώ σε αντίστοιχα επίπεδα κυμαίνεται η ανησυχία για τον πόλεμο (80,6%). Αντιθέτως φαίνεται να υποχωρεί ο προβληματισμός για την πανδημία (32,2%), που κυριαρχούσε την προηγούμενη διετία και τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά (21,7%), που αποτελούν διαχρονική πηγή προβληματισμού.
Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος (σε ποσοστό 53,7%), οι αυξημένες δαπάνες για την προμήθεια των τροφίμων (με 50,5%), η ακριβότερη βενζίνη που πληρώνουμε για τις μετακινήσεις (47,3%), καθώς και οι ανατιμήσεις σε πετρέλαιο και σε φυσικό αέριο που χρησιμοποιούμε για τη θέρμανση (37,3%) είναι οι παράγοντες που έχουν βάλει φωτιά στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Με εξαίρεση, ωστόσο, τους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων υπερτερεί, σε ποσοστό 42,1%, η άποψη ότι υπεύθυνη για την ακρίβεια είναι η κυβερνητική πολιτική, στο σύνολο της κοινής γνώμης η πλειονότητα, σε ποσοστό 45,6%, θεωρεί ότι το αίτιο για τις ανατιμήσεις είναι ο πόλεμος και η διεθνής ενεργειακή κρίση.
Φοβίζει ο Παγκόσμιος Πόλεμος
Παρά τα εμφανή προβλήματα που δημιουργούν σε όλο τον κόσμο οι πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία, η ελληνική κοινή γνώμη δείχνει να εκφράζει αλληλεγγύη προς τον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό, θεωρώντας ότι το δίκιο είναι με το μέρος του, ενώ υποστηρίζει με θέρμη τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Η αίσθηση που δημιουργείται από τα ευρήματα της μέτρησης είναι ότι έχει υποχωρήσει αισθητά η συμπάθεια που παραδοσιακά έτρφε ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού για τη Ρωσία, όπως και για τον σημερινό ηγέτη της, κυρίως λόγω των κοινών θρησκευτικών πεποιθήσεων.
Μνήμες από την Κύπρο
Φαίνεται ότι η απρόκλητη εισβολή των στρατευμάτων του Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια γειτονική χώρα ενεργοποίησε ανακλαστικά που σχετίζονται τόσο με τις μνήμες των Ελλήνων από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο όσο και με τις συνεχείς απειλές που εκτοξεύει η Άγκυρα κατά των νησιών μας, απαιτώντας της αποστρατιωτικοποίησή τους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc, το 48,1% των Ελλήνων θεωρεί ότι έχει δίκιο η Ουκρανία, έναντι του 20% που πιστεύει ότι κάτι τέτοιο ισχύει για τη Ρωσία. Με εξαίρεση όσους αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί, οι οποίοι ενστερνίζονται τους ισχυρισμούς του Κρεμλίνου, όλες οι άλλες κοινωνικές, ηλικιακές και ιδεολογικές ομάδες τάσσονται πλειοψηφικά με την πλευρά του Κιέβου. Υπό αυτό το πνεύμα, περισσότεροι από έξι στους δέκα Έλληνες δηλώνουν σύμφωνοι με τις κυρώσεις κατά της Μόσχας, έναντι του 29,6% που εκφράζει αντίθεση. Επτά στους δέκα, τέλος, εκφράζουν ανησυχία ότι η σύγκρουση μπορεί να οδηγήσει σε έναν Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ με ψυχραιμία αντιμετωπίζει την κατάσταση το 30,7% των ερωτηθέντων.
Άκρως χαρακτηριστικές είναι και οι απαντήσεις που δίνουν οι πολίτες σε ερώτημα σχετικό με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Σε μια κρίσιμη συγκυρία και ενώ επίκειται το τετ α τετ που θα έχουν την Κυριακή ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δυο στους τρεις Έλληνες τάσσονται υπέρ του διαλόγου με τους γείτονες, ενώ το 32,2%υποστηρίζει την άποψη ότι η χώρα μας πρέπει να σκληρύνει τη στάση της.