Δημοσκόπηση DATA C: Προβάδισμα της ΝΔ στο προπύργιο του ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική Ελλάδα

Η δημοσκόπηση έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας «Πελοπόννησος» και του pelop.gr

Δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας «Πελοπόννησος» και του pelop.gr διοργάνωσε η εταιρεία δημοσκοπήσεων, DATA C.

 

 

Η δημοσκόπηση, η οποία διοργανώθηκε από τις 19 έως τις 30 Μαΐου, «δίνει» την πρώτη εικόνα για το ποσοστό που θα λάβουν τα κόμματα στους τρεις μεγαλύτερους νομούς της Δυτικής Ελλάδας, αν γινόντουσαν σήμερα εκλογές.

Η ΝΔ δείχνει σημάδια βελτίωσης και μάλιστα να έχει περιθώρια να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα εκλογικά ποσοστά του 2019, από τα οποία σήμερα υπολείπεται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, επίσης, απέχει από τα νούμερα των προηγούμενων εθνικών εκλογών. Το ΠΑΣΟΚ δείχνει να διπλασιάζει δυνάμεις, ενώ το ΚΚΕ να «σκαρφαλώνει».

Η ταυτότητα της έρευνας

ΣΚΟΠΟΣ: Η διερεύνηση των απόψεων της κοινής γνώμης της Π.Δ.Ε. για τις Εθνικές εκλογές, για λογαριασμό της εφημερίδας ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ και του ενημερωτικού ιστότοπου www.pelop.gr.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ – ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ: Αντιπροσωπευτικό δείγμα 818 ψηφοφόρων της ΠΔΕ, ανδρών και γυναικών 17 ετών και άνω. Πολυσταδιακή στρωματοποιημένη δειγματοληψία με στρώματα τις Περιφερειακές Ενότητες χρήση quota στο φύλο, την ηλικία.

ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΣΤΑΘΜΙΣΗΣ:Για την εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου χρησιμοποιήθηκαν η στάθμιση με βάση τις εθνικές εκλογές και ειδική επεξεργασία (λεπτομέρειες της οποίας παρουσιάζονται στα μεθοδολογικά κείμενα που συνοδεύουν τα ευρήματα στο κεφάλαιο της «Πρόθεσης ψήφου»).

ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: 19-30/5/2022.

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Ποσοτική έρευνα με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με χρήση ημι- δομημένου ερωτηματολογίου, στα νοικοκυριά των ερωτώμενων, χωρίς την χρήση κάλπης.
ΜΕΓΙΣΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ: ±3,4% ΑΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία DATA C (Α.Μ. ΕΠΙΧ. ΔΗΜΟΣΚΠ.-ΤΜΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ Ε.Σ.Ρ.2, Α.Μ. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ Αρχής προστ. Ατομ. Δεδ. Ν 472/1997:817). H DATA RC είναι μέλος του ο ΣΕΔΕΑ και μέτοχος της Ελεγκτικής Εταιρείας Δημοσκοπήσεων και Ερευνών Κοινής Γνώμης.

Σημείωμα: Για λόγους συγκρίσεων παρουσιάζονται τα ευρήματα των ερευνών που διενεργήθηκαν από την Data C: 17/9-9/10/2021 σε 1.582 ψηφοφόρους, 01-10/12/2020 σε 625 ψηφοφόρους.

Τα ευρήματα της έρευνας και ειδικότερα η πρόθεση ψήφου αποτελούν την καταγραφή των απόψεων και τάσεων που επικρατούν τη χρονική περίοδο διεξαγωγής της έρευνας. Δεν αποτελούν πρόβλεψη ψήφου ούτε εκτίμηση εκλογικής επιρροής.

Πρόθεση ψήφου για Εθνικές εκλογές στην ΠΔΕ – Εκτίμηση DATA C

Από την ερώτηση: «Αν πρόκυπτε θέμα Εθνικών εκλογών και ψηφίζαμε την ερχόμενη Κυριακή, εσείς ποιο κόμμα θα ψηφίζατε.;»

gr1a

Εάν είχαμε εκλογές αύριο, βάση της δημοσκόπησης, η ΝΔ θα ήταν πρώτο κόμμα στην ΠΔΕ, με ποσοστό 26,6% επί των εγγεγραμμένων, σύμφωνα με την εκτίμηση της DATAC. Οι δείκτες του κόμματος εμφανίζονται βελτιωμένοι σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο αλλά απέχουν από το να φτάσουν ή να ξεπεράσουν τις επιδόσεις του 2019. Ωστόσο φαίνεται ότι η πολιτική φθορά που είχε καταγραφεί πριν από δύο περίπου μήνες είναι αναστρέψιμη και ότι υπάρχουν περιθώρια επιστροφής για όσους είχαν αρχίσει να εκδηλώνουν επιφυλάξεις για την κυβέρνηση. Η συνοχή του κόμματος, όπως φαίνεται στο σχήμα 2 είναι70,7%, το ποσοστό των αναποφάσιστων καταγράφεται στο 10,2% και μικρές είναι οι διαρροές προς άλλα κόμματα. Διαχρονικά η συσπείρωση της ΝΔ στην ΠΔΕ παρουσιάζει κάμψη, στοιχείο που πρέπει να μελετηθεί από τα στελέχη της ΝΔ πολύ προσεκτικά (Δεκέμβριος 2020 77,7%, Σεπτέμβριος 2021 71,3% και σήμερα 70,7%). Ωστόσο τα κρίσιμα στοιχεία, αυτά που θα κρίνουν το αποτέλεσμα, και άγνωστα αυτή τη στιγμή, είναι τόσο η χρονική συγκυρία στην οποία θα πραγματοποιηθούν οι εθνικές εκλογές (εάν σε αυτή θα κυριαρχούν εικόνες σαν αυτή του Πρωθυπουργού στην επίσκεψη στις ΗΠΑ ή «το καλάθι της νοικοκυράς») όσο και το άθροισμα των ποσοστών των μικρότερων κομμάτων (όσο μεγαλύτερο τόσο εγγύτερα στην αυτοδυναμία το πρώτο κόμμα).

Στις εθνικές εκλογές του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ στην ΠΔΕ προηγήθηκε της ΝΔ με ποσοστό 0,7% επί των εγκύρων καταγράφοντας μια από τις καλύτερες επιδόσεις του στην Ελλάδα.

Η δημοσκόπηση καταγράφει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 25,5% και 1% πίσω από την ΝΔ, ποσοστό που και πάλι είναι για το κόμμα από τα καλύτερα στην Ελλάδα αλλά που απέχει από τα ποσοστά του 2019. Η συνοχή του κόμματος, όπως φαίνεται στο σχήμα 1 είναι χαμηλή αλλά μακράν καλύτερα από τα πολύ χαμηλά μετεκλογικά ποσοστά του 2020 (63,7% αλλά υψηλότερη από τον Σεπτέμβριο του 2021 που ήταν 58,6% και τον Δεκέμβριο του 2020 που ήταν 57,6%) ενώ σημαντικό είναι το ποσοστό των ψηφοφόρων που μετακινούνται προς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (10,7%) και των αναποφάσιστων (8,9%).

Σχετικά με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, καταγράφει ποσοστό 13,9% επί των εγγεγραμμένων, όταν στις εκλογές είχε λάβει 6,2%. Πρόκειται για πολύ μεγάλη αύξηση (7,7%) κερδίζοντας τόσο από τα «δεξιά» του όσο και από τα «αριστερά» του. Η συνοχή του κόμματος, όπως φαίνεται στο σχήμα 3 είναι η υψηλότερη από κάθε άλλο κόμμα (75,9%) και λαμβάνει 10,7% από τον ΣΥΡΙΖΑ, 6% από την ΝΔ, 5,4% από το ΚΚΕ και 4,5% από το Μέρα 25.

Το ΚΚΕ λαμβάνει 4,6% από 2,8% που έλαβε στις εκλογές του 2019 (% επί των εγγεγραμμένων) σημειώνοντας πολύ μεγάλη άνοδο των δυνάμεων του, ενώ η Ελληνική λύση λαμβάνει 4,7% ενώ στις εκλογές του 2019 έλαβε 1,5%.

Το Μέρα 25 λαμβάνει 0,9% ενώ στις εκλογές του 2019 έλαβε 1,5% σημειώνοντας κάμψη.

Η άρνηση ψήφου εμφανίζεται σήμερα σαφώς μειωμένη (3,7%) γεγονός που πιθανόν οφείλεται στο γεγονός ότι οι πολίτες βιώνουν πλέον μια νέα κανονικότητα.

Αναποφάσιστοι

Αναποφάσιστοι δηλώνουν το 11,4% των πολιτών της ΠΔΕ, ποσοστό σημαντικό, το οποίο σε συνδυασμό με το ποσοστό των πολιτών που δήλωσαν ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν (3,7%) και αυτούς που δεν απάντησαν (0,7%) φθάνει το 15,8%.

Παρατήρηση: Η DATAC, από τον Δεκέμβριο΄20 εισήγαγε μια νέα μέθοδο ανάλυσης της πρόθεσης ψήφου (αναφέρεται ως «Εκτίμηση») με βάση την οποία δε σταθμίζει αλλά υπολογίζει για κάθε κόμμα, την μεταβολή ανάμεσα στις ερωτήσεις «τι ψηφίσατε το 2019» και «τι θα ψηφίζατε εάν είχαμε αύριο εκλογές» και την εφαρμόζει πάνω στο ποσοστό των εκλογών του 2019 επί των εγγεγραμμένων.

Διαχρονικές μεταβολές της πρόθεση ψήφου για Εθνικές εκλογές στην ΠΔΕ – Εκτίμηση DATA C

 

gr2

Όπως φαίνεται στο γράφημα 2, η ΝΔ στην ΠΔΕ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις μας, αυξάνει τις δυνάμεις της διαρκώς. Από 20,4% στην έρευνα του 2020 ανεβαίνει στο 23,9% το 2021 και το 2022 φτάνει στο 26,6%.Αυτό συμβαίνει, καθώς παρά την μικρή κάμψη της συνοχής της καταγράφονται μετακινήσεις ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (6,7%), του ΚΙΝΑΛ (6,3%) και άλλων μικρότερων κομμάτων προς αυτήν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ΠΔΕ, μετά το 21,1% που έλαβε στις εκλογές, κάνει μια μεγάλη «κοιλιά» το 2020 στο 15,4% και μετά αυξάνει τις δυνάμεις του διαρκώς. Το 2021 στο 22,1% και το 2022 στο 25,5%.

Το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ βελτιώνει τις επιδόσεις του διαρκώς με αποκορύφωμα το 2022 μετά την εκλογή νέου αρχηγού που φτάνει το 13,9% επί των εγγεγραμμένων.

Το ΚΚΕ από 2,8% που έλαβε στις εκλογές του 2019 (επί των εγγεγραμμένων) στην έρευνα του 2020 ανεβαίνει στο 3,5%, του 2021 στο 3,6% και του 2022 στο 4,6%.

Η Ελληνική λύση επίσης βελτιώνει πολύ τις επιδόσεις της: από το 1,5% των εκλογών λαμβάνει 4,7% πολλαπλασιάζοντας τις δυνάμεις της.

Ένα μεγάλο μέρος της βελτίωσης των δυνάμεων όλων των κομμάτων έχει να κάνει με την μείωση των αναποφάσιστων ψηφοφόρων. Οι ψηφοφόροι συμπεριφέρονται σαν να «ετοιμάζονται» για εκλογές και το μεγαλύτερο μέρος τους έχει αποφασίσει, παρά το γεγονός ότι απέχουμε ένα έτος από τις εκλογές, εάν αυτές γίνουν στην τετραετία.

Πρόθεση ψήφου για Εθνικές εκλογές στην ΠΔΕ – Παραδοσιακή στάθμιση

 

gr3

Εάν η πρόθεση ψήφου υπολογισθεί με την παραδοσιακή στάθμιση (που όλες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων κάνουν μέχρι σήμερα), τότε η ΝΔ προηγείται στην Π.Δ.Ε με 28,2% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 24,2%. Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ καταγράφει ποσοστό πρόθεσης ψήφου 15,2% και το ΚΚΕ 4,8%. Τα άλλα κόμματα στην έρευνα έχουν ποσοστό μικρότερο του 3%, ενώ 11,2% των ψηφοφόρων δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Στον πίνακα 1 παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα της πρόθεσης ψήφου με την παραδοσιακή στάθμιση (στήλη 2), με την εκτίμηση της DATAC (στήλη 3) και αντίστοιχα η πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων με την παραδοσιακή στάθμιση (στήλη 4) και με την Εκτίμηση (στήλη 5). Στην στήλη 6 παρατίθενται τα πραγματικά αποτελέσματα του 2019 επί των εγκύρων και στην στήλη 7, για κάθε κόμμα, η μεταβολή ανάμεσα στα πραγματικά αποτελέσματα των εκλογών του 2019 και στα αποτελέσματα της δημοσκόπησης.

Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα της πρόθεσης ψήφου επί των εγκύρων (εκτίμηση DC) και με τα έγκυρα των εκλογών παρατηρούμεκάμψη της ΝΔ από 36,17% σε 32,6%, κάμψη του ΣΥΡΙΖΑ από 36,83% σε 31,2%, άνοδο του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ από 10,74% σε 17%, άνοδο του ΚΚΕ από 4,85% σε 5,6%, άνοδο της Ελληνικής λύσης από 2,62% σε 5,8% και του ΜΕΡΑ 25 από 2,57% σε 1,1%.

pin1

Τονίζουμε ότι σε μια δημοσκόπηση που απέχει από τις εκλογές, είναι λάθος να ληφθεί υπόψη το ποσοστό επί των εγκύρων, για δύο σοβαρούς λόγους:

διότι βασίζεται στην βεβαιωμένα λανθασμένη υπόθεση ότι όσοι σήμερα δεν μετέχουν στο δείγμα ή μετέχουν αλλά δεν δηλώνουν κόμμα (οι δύο αυτές κατηγορίες, όπως αναφέρεται στην «ταυτότητα» της έρευνας αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία του εκλογικού σώματος) πράγματι έτσι θα συμπεριφερθούν στις εκλογές. Η υπόθεση αυτή αποκλείει πολύ μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος και δεν βοηθά όσους χρησιμοποιούν τις δημοσκοπήσεις να «ακούσουν» την κοινωνία στο σύνολο της.

διότι βασίζεται στην κατά την άποψη μας λανθασμένη υπόθεση για όσους δηλώνουν στην έρευνα άρνηση ψήφου ή εντάσσονται στην αδιευκρίνιστη ψήφο, ότι, εάν τελικά ψηφίσουν θα το κάνουν με τις ίδιες αναλογίες με όσους δηλώνουν πρόθεση ψήφου. Αντίθετα, θεωρούμε ότι οι αναλογίες δεν θα είναι ίδιες όπως και ότι όσοι δεν μετέχουν στην έρευνα, συμπεριφέρονται σημαντικά διαφορετικά από όσους μετέχουν.

Σημείωση: Πρόκειται για ποσοστά διαφορετικά από την εκτίμηση της DATAC. Αυτό προκύπτει διότι με την παραδοσιακή στάθμιση ενισχύονται τα ποσοστά των κομμάτων το εκλογικό σώμα των οποίων υπερ εκπροσωπείται στις δημοσκοπήσεις (αυτό ισχύει για την ΝΔ).

Συσπειρώσεις – μετακινήσεις ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ (ΕΘΝΙΚΕΣ 2019)
(ΕΡΕΥΝΑ ΣΕΠΤ’21)

sx1

Συσπειρώσεις – μετακινήσεις ψηφοφόρων ΝΔ (ΕΘΝΙΚΕΣ 2019)
(ΕΡΕΥΝΑ ΣΕΠΤ’21)

sx2

Μετακινήσεις ψηφοφόρων (ΣΕΠ.2019) προς το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

sx3

 

Σύγκριση ΠΔΕ – Ελλάδας

pi1

Σε σχέση με δημοσκοπήσεις την ίδια περίοδο σε επίπεδο επικράτειας (βλέπε πίνακα 1) έχουμε δύο διαφορές.

Μια έχει να κάνει με ένα νέο τρόπο ανάλυσης της πρόθεση ψήφου που έχει εισάγει η DATA C και η άλλη ότι στην ΠΔΕ τα ποσοστά των μεγάλων κομμάτων εξακολουθούν να είναι σε επαφή και ότι δεν υπάρχουν μεγάλες διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ προς την Ν.Δ.

Πρόθεση ψήφου σε επίπεδο Νομού – Εκτίμηση DATA C

 

pi2

Η ΝΔ συγκεντρώνει την χειρότερη της επίδοση στον Νομό Αχαΐας (όπως συνέβη και στις εκλογές). Στην παρούσα έρευνα καταγράφεται πολύ ισχυρή στην Ηλεία και ακολούθως στην Αιτωλοακαρνανία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει πολύ αναλογική κατανομή των δυνάμεων του και στους 3 νομούςενώ το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ καταγράφει στον Νομό Ηλείας το μεγαλύτερο ποσοστό του με 18,9%.

Συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο΄21 ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καταγράφουν ανάλογη αύξηση της δυναμικής τους σε Αχαΐα και Ηλεία ενώ το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ παρουσιάζει διπλάσιο ποσοστό πρόθεσης ψήφου στην Αχαΐα και στην Αιτωλοακαρνανία και 85% αύξηση στην Ηλεία.

Οι ψηφοφόροι της Αχαΐας καταγράφουν το μεγαλύτερο ποσοστό αναποφάσιστων, μειωμένο συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο΄21 αλλά μεγαλύτερο από τους άλλους 2 νομούς της ΠΔΕ.

Πρόθεση ψήφου ανά πολιτική αυτοτοποθέτηση

pr1

Τα μεγαλύτερα ποσοστά της η ΝΔ τα συγκεντρώνει σε όσους δηλώνουν «Κεντροδεξιοί» (69,7%) και «Δεξιοί» (70,4%). Και στις δύο αυτές «κατηγορίες» η ΝΔ έχει απόλυτη πλειοψηφία. Καμιά άλλη «κατηγορία» δεν δίνει τέτοια πλειοψηφία σε άλλο κόμμα. Ισχυρή παρουσία έχει και σε όσους είναι «Κεντρώοι».

Τα μεγαλύτερα ποσοστά του ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει σε όσους δηλώνουν «Κεντροαριστεροί» (43,5%) και «Αριστεροί» (55,5%), ενώ ταμεγαλύτερα ποσοστά του το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ συγκεντρώνει σε όσους δηλώνουν «Κεντρώοι» (27,1%) και «Κεντροαριστεροί» (31,2%).

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ συγκεντρώνει ψηφοφόρους που δηλώνουν από «Κεντρώοι» έως «Δεξιοί». Τα μεγαλύτερα ποσοστά του οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ συγκεντρώνει σε όσους δηλώνουν «Δεξιοί» με 4,6%, ενώ τα μεγαλύτερα ποσοστά του το ΜΕΡΑ 25 συγκεντρώνει σε όσους δηλώνουν «Αριστεροί» με 2,1% και «Κεντροαριστεροί» με 1,6%.

Οι Αναποφάσιστοι κινούνται στον χώρο του κέντρου, κεντροδεξιάς και δεξιάς. Το σύνολο της «Γκρίζας ζώνης» συγκεντρώνει περισσότερο Κεντρώους ψηφοφόρους (23,4%) αλλά και ψηφοφόρους που δεν αυτοτοποθετούνται πολιτικά (47,3%).