Δημοσιογράφοι του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον facebook επειδή τους κατέβασε τις αναρτήσεις για τον Κουφοντίνα

Δημοσιογράφοι της Αυγής και του ραδιοφωνικού σταθμού Στο Κόκκινο κατέθεσαν αγωγή εναντίον της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης

Η αγωγή 4 δημοσιογράφων εναντίον του Facebook εκδικάστηκε χθες σε ελληνικό δικαστήριο, με αφορμή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων την οποία κατέθεσαν, εναντίον της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με το μπαράζ διαγραφών λογαριασμών και αναρτήσεων κατά την περίοδο της απεργίας πείνας του καταδικασμένου σε ισόβια για τρομοκρατία Δημήτρη Κουφοντίνα.

Οι 4 δημοσιογράφοι είναι ο δημοσιογράφος της ΑΥΓΗΣ και του ρ/σ Στο Κόκκινο Γιάννης Ανδρουλιδάκης, η δημοσιογράφος του ρ/σ Στο Κόκκινο Ευγενία Λουπάκη, καθώς και οι δημοσιογράφοι Λεωνίδας Βατικιώτης και Άρης Χατζηστεφάνου, οι οποίοι ζητούν να επανέλθουν οι αναρτήσεις τους που είχε κατεβάσει το Facebook και να αναρτηθεί σε όλες τις γλώσσες διορθωτικό μήνυμα.

Ενδιαφέρον έχει ότι η σελίδα για πρώτη φορά από τότε που υπάρχει το Facebook εμφανίστηκε να εκπροσωπείται όχι από κάποιο κωδικοποιημένο μήνυμα ή τον περιβόητο “αλγόριθμο”, αλλά από γνωστό δικηγορικό γραφείο. Το δικηγορικό γραφείο είναι αυτό του υποψηφίου προέδρου του ΔΣΑ Θέμη Σοφού, ο οποίος την περίοδο εκείνη είχε αναλάβει ρόλο στην υπεράσπιση του Δ. Κουφοντίνα.

Οι τέσσερις δημοσιογράφοι εκπροσωπήθηκαν νομικά από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. και πρώην υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο και τον Λουκά Αποστολίδη, ενώ ως μάρτυρας κατέθεσε η ειδική γραμματέας της ΕΣΗΕΑ Μάχη Νικολάρα. Η Μ Νικολάρα κατέθεσε ότι η ΕΣΗΕΑ είχε απευθυνθεί την ίδια εκείνη περίοδο στο Facebook, προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις για τον αποκλεισμό λογαριασμών πολλών επαγγελματιών δημοσιογράφων, αλλά και ολόκληρων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Στην καρδιά της νομικής προσφυγής των δημοσιογράφων βρίσκεται η αμφισβήτηση μιας διαμορφωμένης κατάστασης σύμφωνα με την οποία η συντριπτική πλειονότητα της πληροφορίας διακινείται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία θέτουν δικά τους προαπαιτούμενα, που παρακάμπτουν και αγνοούν τις εθνικές και διεθνείς νομοθεσίες περί ελευθερίας του λόγου, χωρίς να έχουν σχετική εντολή, αλλά ούτε και να λογοδοτούν πουθενά.

Όπως σημειώνει η Αυγή, το Facebook έχει μια απρόσωπη και αυτοματοποιημένη μέθοδο αποκλεισμού χρηστών και αναρτήσεων στην οποία είναι αδύνατο να απευθυνθεί ο χρήστης εξηγώντας τη θέση του.