Quantcast

Δήμας: Η Ελλάδα έχει μπει για τα καλά στο ραντάρ των επενδυτών

Eπιπλέον κονδύλια στο «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ»

Η Ελλάδα έχει μπει για τα καλά στο ραντάρ των διεθνών επενδυτών, ανέφερε σε συνέντευξή του στο insider.gr ο υφυπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων, υπεύθυνος για τον τομέα της Έρευνας και της Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, προσθέτοντας μάλιστα ότι το επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται να δούμε ακόμα περισσότερες επενδύσεις ξένων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στη χώρα μας.

Αναφερθείς στα χρηματοδοτικά εργαλεία που αναμένεται να διατεθούν για την ενίσχυση της Έρευνας και της Καινοτομίας στη χώρα ο κ. Δήμας σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός της ενιαίας δράσης «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» θα ενισχυθεί με επιπλέον 25 εκατ. ευρώ ενώ θα προχωρήσει και η Πράξη Seal of Excellence (Σφραγίδα Αριστείας) που αφορά στη χρηματοδότηση προτάσεων που πέρασαν το κατώφλι βαθμολογίας του SME Instrument του Horizon 2020 της Ε.Ε., δηλαδή έλαβαν τη «Σφραγίδα Αριστείας» (Seal of Excellence) ως ιδιαίτερα καινοτόμες προτάσεις, αλλά δεν χρηματοδοτήθηκαν λόγω εξαντλήσεως των διαθέσιμων κονδυλίων.

Η ενίσχυση του κλάδου βέβαια δεν σταματά εκεί, αφού όπως εξήγησε ο υφυπουργός πέρα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν δημιουργηθεί αλλά και τις επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης οι οποίες θα φτάνουν τα 500 εκατ. ευρώ, ετοιμάζονται και πρόσθετα κίνητρα ενίσχυσης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας μερικά εκ των οποίων θα αφορούν και την Περιφέρεια. Παράλληλα και στο νέο ΕΣΠΑ θα υπάρχει νέα δράση «Ερευνώ, Δημιουργώ, Καινοτομώ», ο προϋπολογισμός των κύκλων της οποίας εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 500 εκατ. ευρώ.

Φιλόδοξος στόχος όλων των παραπάνω είναι να καταστεί η Ελλάδα κόμβος Καινοτομίας στην νοτιοανατολική Ευρώπη, όπως σημείωσε ο υπουργός. Στόχος που θα μπορούσε να επιτευχθεί, όπως εξήγησε, χάρη στο οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας που ενισχύεται σημαντικά το τελευταίο διάστημα, μέσω διαφόρων πρωτοβουλιών όπως το Elevate Greece αλλά και χάρη στα κέντρα καινοτομίας (Πολιτεία Καινοτομίας και ThessINTEC), τα οποία προχωρούν βάσει χρονοδιαγράμματος και σύντομα θα περάσουν στην επόμενη φάση της υλοποίησής τους.

Επιπλέον, με τις συνδυασμένες προαναφερθείσες δράσεις, η χώρα θα κερδίσει «πόντους» σε ανταγωνιστικότητα και θα δημιουργήσει ποιοτικές θέσεις εργασίας ώστε μέσα σε πέντε χρόνια να μπορεί «να κρατά τους Έλληνες επιστήμονες και επιχειρηματίες στην χώρα αλλά και να προσελκύει ανθρώπους από την ευρύτερη γειτονιά της που αποδεδειγμένα μπορούν να παράξουν πλούτο» όπως ανέφερε ο κ. Δήμας.