Στα σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει η χώρα μας στον τομέα της καινοτομίας αναφέρθηκε ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας.
Μιλώντας στο Κανάλι Ένα 90,4, είπε: «Τα χρήματα του ΕΣΠΑ, οι δράσεις «Ερευνώ- Δημιουργώ – Καινοτομώ», τα Κέντρα Ικανοτήτων, τα Γραφεία Μεταφοράς – Τεχνολογίας αλλά και τα 500 εκ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης θα δοθούν για έρευνα και ανάπτυξη στα ερευνητικά κέντρα της χώρας. Θα θέλαμε αυτή τη στιγμή να είχαμε ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια από τις τράπεζες αλλά και από το σύνολο της οικονομίας. Ωστόσο με τις κινήσεις που ήδη έχουμε ξεκινήσει ως υπουργείο, θα πετύχουμε πολλούς από τους στόχους μας, μεταξύ των οποίων είναι και η αύξηση των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης», είπε ο κ. Δήμας.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα υστερούμε στην ιδιωτική χρηματοδότηση στον τομέα δαπανών έρευνας και ανάπτυξης και τόνισε: «έχουμε πάρει πρωτοβουλίες να αυξήσουμε τα κίνητρα για τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα στην έρευνα και την ανάπτυξη.
Η αύξηση των δαπανών από το 130% στο 200% καθιστά την Ελλάδα μία από τις ελκυστικότερες χώρες για επενδύσεις. Παράλληλα θέλουμε να δώσουμε ώθηση σε επιχειρήσεις που ήδη βρίσκονται στη χώρα μας, να επεκτείνουν την δραστηριότητά τους, γιατί με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται νέες, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Δεν είναι τυχαίο που το τελευταίο χρονικό διάστημα δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, επιχειρήσεις, όπως η Microsoft , Pfizer, Amazon, οι οποίες έχουν κάνει σημαντικές επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης παγκοσμίως» επεσήμανε ο κ. Δήμας.
Ενεργειακό κόστος
Τέλος ερωτηθείς για την πρόταση του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών για την αγορά ενέργειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρήστος Δήμας είπε ότι υπάρχει μία κοινή πρόκληση για όλα τα κράτη μέλη λόγω της παγκόσμιας ανατίμησης να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στα ζητήματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής δεν είναι τόσο ευέλικτη, στα ζητήματα όπου υπάρχουν κοινά οικονομικά προβλήματα έχει βρει σημαντικές λύσεις, όπως το ταμείο ανάκαμψης και στο ζήτημα αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας. Πιστεύω ότι και στο θέμα της ενέργειας υπάρχει θέληση να βρεθεί ένας τρόπος να διαχειριστούμε την ανατίμηση των προϊόντων με μεγαλύτερη ευελιξία και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα» κατέληξε ο υφυπουργός.