Quantcast

Δίκη Χρυσής Αυγής: Σήμερα οι αποφάσεις για τις ποινές

Στις 12:30 συνεδριάζει το Δικαστήριο

Οι ποινές αφορούν, μεταξύ άλλων, και την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

 

 

Με μια ιστορική απόφαση, που από χθες κάνει το γύρο του κόσμου, το δικαστήριο κήρυξε τη Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση και όλους τους πρώην βουλευτές της, της επίμαχης περιόδου, ενόχους. Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν και οι ποινές τους.

 

 

Στις 12:30 θα συνεχίσει η συνεδρίαση του δικαστηρίου που διεκόπη χθες στις 12:30 τη νύχτα.

 

 

Η διαδικασία θα ξεκινήσει με την αγόρευση της εισαγγελέως και θα ακολουθήσει η εξέταση των αιτημάτων των ενόχων, που ζήτησαν να αναγνωριστούν ελαφρυντικά. Στο τέλος της διαδικασίας αναμένεται να γίνει η ανακοίνωση των ποινών καθώς και το ποιοι θα μπουν στη φυλακή από τους καταδικασθέντες για συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής ομάδας.

 

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ χθες, η καταδικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή φαίνεται πως «φωτογραφίζει» την προοπτική να ανοίξει ο δρόμος για τις φυλακές Κορυδαλλού για ορισμένα τουλάχιστον εκ των κορυφαίων στελεχών του νεοναζιστικού μορφώματος.

 

 

Ποιοι κρίθηκαν ένοχοι στην Χρυσή Αυγή -Ποιες οι ποινές που προβλέπονται

 

 

Η δίκη χθες έγινε θέμα σε όλα τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ και κλείνει ουσιαστικά μία υπόθεση που κρατά για επτά χρόνια, από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα μέχρι σήμερα. Η δίκη κράτησε συνολικά 5,5 χρόνια και σήμερα, όσοι κρίθηκαν ένοχοι χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, θα μάθουν τις οριστικές ποινές τους.

 

Το δικαστήριο απεφάνθη ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση και το διευθυντήριο της αποτελούσαν ο αρχηγός της, Νίκος Μιχαλολιάκος, και άλλοι έξι βουλευτές: οι Παπάς, Κασιδιάρης, Λαγός, Γερμενής, Παναγιώταρος και Ματθαιόπουλος.

 

Η ποινή για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης προβλέπει από 5 έως 15 χρόνια κάθειρξης (με ελαφρυντικό 2 έως 8) και αφορά τους 7 χρυσαυγίτες που κατά το δικαστήριο αποτελούν το διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής.

 

Το δικαστήριο με την ίδια απόφαση κήρυξε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ τους πρώην βουλευτές Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση.

 

 

Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δύο αποκαλούμενοι πυρηνάρχες, Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής. Για την κατηγορία αυτή η ποινή που προβλέπεται είναι 5 έως 10 χρόνια κάθειρξη (με ελαφρυντικό 1-5).

 

 

Ένοχος κρίθηκε και ο Γιώργος Ρουπακιάς για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα και εκτιμάται πως η ποινή του θα είναι ισόβια φυλάκιση.

 

 

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για τις συλλήψεις

 

Σε περίπτωση που το δικαστήριο αποφασίσει να μην χορηγήσει αναστολές για την εκτέλεση ποινών και αποφασιστεί οι ένοχοι να οδηγηθούν στη φυλακή, τότε θα ζητηθεί η σύλληψή τους.

 

Η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, εδώ και καιρό έχει θέσει ένα διακριτικό, αλλά και στενό κλοιό τους ενόχους της υπόθεσης. Τόσο στα 7 ηγετικά στελέχη, όσο και στον Γ. Ρουπακιά, τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, έξω από το σπίτι του οποίου υπήρχε η διακριτική παρουσία της αστυνομίας.

 

Τα στελέχη της αντιτρομοκρατικής γνωρίζουν πλέον τα ωράρια τους, τις συνήθειες τους και τα δρομολόγια τους και περιμένουν να ανακοινωθεί η τελική απόφαση με τις ποινές για να προχωρήσουν στις συλλήψεις όσων η ποινή δεν θα έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.

 

 

Να σημειωθεί ότι κανένας από τους καταδικασθέντες δεν βρέθηκε χθες στη δικαστική αίθουσα.

 

 

Τρία ελαφρυντικά ζητάει ο Μιχαλολιάκος

 

Η υπεράσπιση του Νίκου Μιχαλολιάκου ζήτησε την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. «Είναι δεδομένος ο σύννομος βίος του. Αν δεν τον έχει ο Μιχαλολιάκος ποιος τον έχει;», είπε ο δικηγόρος του σημειώνοντας πως «προκλήθηκε, αλλά δεν αντέδρασε».

 

 

«Εχει τηρήσει όλες τις νόμιμες προδιαγραφές, έχει νόμιμο κόμμα και σήμα και ξαφνικά πρέπει να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για γεγονότα που σας δείξαμε ότι τα αγνοούσε» σημείωσε επίσης ο δικηγόρος του που αναρωτήθηκε αν γίνεται «ιδεολογικό δικαστήριο».

 

Σε ό,τι αφορά στο σύννομο βίο, η υπεράσπιση Μιχαλολιάκου ανέφερε πως ο εντολέας της δεν έχει καμία καταδίκη, σημειώνοντας πως «έχει παράξει έργο και ας μην είναι αρεστός. Βοήθησε κόσμο. Παρείχε έργο κοινοβουλευτικό», ενώ για την μετέπειτα καλή συμπεριφορά, η υπεράσπιση, είπε: «Εν αγνοία του τελέστηκε ένα αδίκημα, λοιδορήθηκε και προφυλακίστηκε».

 

 

 

Τα ελαφρυντικά που ζητούν να αναγνωριστούν οι υπόλοιποι

 

Η διαδικασία κράτησε χθες ως αργά το βράδυ, καθώς έγινε η ακρόαση των δικηγόρων των κατηγορούμενων, οι οποίοι ζήτησαν να αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά τα οποία επικαλούνται.

 

 

Η πλευρά υπεράσπισης του Ρουπακιά ζητά να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, αλλά και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

 

 

Για τον πρώην βουλευτή Μιχαήλ Αρβανίτη, ο συνήγορος του ζήτησε την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου αναφέροντας πως «πρόκειται για αξιοσέβαστο άτομο, που τήρησε στο έπακρο τους περιοριστικούς όρους που του επεβλήθησαν».

 

 

Εκ μέρους του Παναγιώτη Ηλιόπουλου, ζητήθηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, αλλά και αυτό της ελαφρυντικής περίστασης που προβλέπεται στον νέο Ποινικό Κώδικα για μη εύλογη διάρκεια της δίκης.

 

Αντίστοιχα ελαφρυντικά ζήτησε και ο Γιώργος Γερμενής λέγοντας πως δεν είχε παραβατική πράξη μέχρι την απόδοση των κατηγοριών το 2012 και ότι «τα χρόνια της νεότητάς του πάλευε για ένα μεροκάματο ως διανομέας και είχε μία αγάπη, τη μουσική. Η προφυλάκισή του σταμάτησε την πορεία της μουσικής του διαδρομής γιατί δεν μπορούσε να μεταβεί στο εξωτερικό. Σε καμιά περίπτωση δεν είχε σχέση με έκνομες πράξεις».

 

 

Ο Αντώνης Γρέγος αιτήθηκε την αναγνώριση του σύννομου βίου, καθώς και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

 

 

Η Ελένη Ζαρούλια ζήτησε το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου. «Είναι μητέρα ενός παιδιού, δεν έδωσε ποτέ αφορμή, έχει λευκό ποινικό μητρώο, όλες οι δραστηριότητές της είναι σύννομες», είπε μεταξύ άλλων ο δικηγόρος της. Επίσης, ζητήθηκε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.

 

 

Ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος ζήτησε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

 

 

Τα ελαφρυντικά που ζήτησαν οι Κασιδιάρης, Λαγός, Μίχος, Μπαρμπαρούσης

 

Η πλευρά του Ηλία Κασιδιάρη που κρίθηκε ένοχος ως διευθυντής εγκληματικής οργάνωσης, ζήτησε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας δίκης. «Ο κύριος Κασιδιάρης είναι ένα παρεξηγημένο πρόσωπο, αρνητικά προβεβλημένο. Υπήρξε ένας ορυμαγδός κυνηγητού σε βάρος του, ένα κυνήγι μαγισσών», υποστήριξε ο δικηγόρος του.

 

 

Από την πλευρά του Ιωάννη Λαγού, ζητήθηκαν να αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής διαγωγής μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Ο συνήγορος του ανέφερε πως ο Λαγός «μέχρι σήμερα προάγει τα συμφέροντα της Ελλάδος, νόμιμα με πολιτικά μέσα μέσω της Ευρωβουλής».

 

Ο Νίκος Μίχος ζήτησε να του αναγνωριστούν τέσσερα ελαφρυντικά, μεταξύ τον οποίων και αυτό της έμπρακτης μετάνοιας. «Από 2013 βρίσκεται σε πλήρη διαφωνία με τη Χρυσή Αυγή. Δεν παραποίησε την πραγματικότητα με ανδρισμό σε σχέση με τα τεκταινόμενα. Καταδίκασε την πολιτική βία. Απαίτησε φόρο τη τιμής στο θανών Παύλο Φύσσα, ο νεκρός δεδικαίωται, και διάβασα απόσπασμα από το βιβλίο του κυρίου Καμπαγιάννη μετά την εντολή του εντολέα μου», είπε ο δικηγόρος του.

 

 

Η πλευρά του Μπαρμπαρούση ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, της μη εύλογης διάρκειας της δίκης αλλά και των μη ταπεινών αιτίων.

 

 

O Ηλίας Παναγιωτάρος ζήτησε 3 ελαφρυντικά. Επέμεινε στον πρότερο έντιμο βίο, υποστηρίζοντας ότι το δικαστήριο υποχρεούται να του τον αναγνωρίσει.

 

 

Τέλος, ελαφρυντικά ζήτησε και ο Χρήστος Παππάς που μέσω του συνηγόρου του έκανε λόγω για bullying σε βάρος του.