Quantcast

Digital εποχή για το ΕΣΥ: Πιερρακάκης και Πλεύρης προχωρούν το σχέδιο ψηφιακού μετασχηματισμού υπηρεσιών και υποδομών

Το Πάσχα του 2021 η ειδησεογραφία των ημερών περιστρεφόταν γύρω από τις νέες ηλικιακές ομάδες για τις οποίες «άνοιγε» το emvolio.gov.gr για τον προγραμματισμό των πρώτων δόσεων του εμβολίου

Εναν χρόνο μετά, η είδηση ότι είναι διαθέσιμα μέσω της πλατφόρμας τα ραντεβού για την τέταρτη δόση αντιμετωπίζεται περίπου σαν «ακόμα μία μέρα στη δουλειά».

Και μπορεί αυτή η αίσθηση να οφείλεται εν μέρει στην εξοικείωση των πολιτών με τον κοροναϊό, παράλληλα, όμως, μέσα σε αυτόν τον έναν χρόνο μεγάλη είναι και η εξοικείωση των πολιτών με τις ψηφιακές πλατφόρμες Υγείας.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Υγείας αποτέλεσε μια βασική προτεραιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι λόγοι πολλοί και εξίσου σημαντικοί: Η ενίσχυση της πρόληψης, η βελτιστοποίηση της αντιμετώπισης περιστατικών, οι οικονομίες κλίμακος που κατευθύνονται στη βελτίωση των υποδομών και των υπηρεσιών.

Σε όλα αυτά, η πανδημία ήρθε να λειτουργήσει ως επιταχυντής: Οσα ήταν μέχρι το 2019 επιθυμητά, με τον κορωνοϊό έγιναν πλέον αναγκαία. Μέσα στους περίπου 25 πανδημικούς μήνες, τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχουν συνεργαστεί σε μια σειρά από projects τόσο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού όσο και για την ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας ευρύτερα.

Εμβληματικότερη όλων των κοινών δράσεων, βέβαια, ήταν η οργάνωση του εμβολιασμού μέσω του emvolio.gov.gr, η οποία, όπως έχει τονίσει πολλές φορές ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, αποτελεί οδηγό για τη συνολική στρατηγική ψηφιοποίησης της Υγείας.

Η στρατηγική αυτή από εδώ και πέρα κινείται ταυτόχρονα σε δύο άξονες: Αφενός στις μικρές καθημερινές παρεμβάσεις μεγάλης προστιθέμενης αξίας και αφετέρου στη δρομολόγηση, την ωρίμανση και την υλοποίηση των μεγάλων έργων που έχει ανάγκη η Υγεία.

Στην κατηγορία των μικρών παρεμβάσεων εντάσσονται οι πρόσφατες ψηφιακές παιδιατρικές υπηρεσίες που παρουσίασαν στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Θάνος Πλεύρης και ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Σε αυτό το πλαίσιο, σύντομα αναμένεται εμπλουτισμός της εφαρμογής MyHealth, με νέες δυνατότητες για τους πολίτες, όπως οι βεβαιώσεις νοσηλείας.

Στόχος είναι το MyHealth να εξελίσσεται διαρκώς, μέχρι να αποτελέσει έναν πλήρη ψηφιακό ιατρικό φάκελο, στον οποίο κάθε πολίτης θα μπορεί να βρει όλο το ιατρικό του ιστορικό, εξετάσεις, βεβαιώσεις και, γενικά, ό,τι χρειάζεται για να φροντίζει αποτελεσματικά την υγεία του σε συνεργασία με τον κατάλληλο γιατρό.

Παράλληλα, ο άξονας των μεγάλων έργων σημειώνει επίσης σημαντική πρόοδο: αναβάθμιση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στρατηγική πρόληψης του καρκίνου, ψηφιοποίηση της πληροφορίας στα νοσοκομεία είναι μερικοί από τους τομείς στους οποίους σημαντικά έργα βρίσκονται είτε σε φάση προκήρυξης είτε έχουν ήδη περάσει τη διαγωνιστική διαδικασία και ξεκινά η υλοποίησή τους.

Η διαφορά με προηγούμενες αποτυχημένες απόπειρες είναι ότι πλέον η Ελλάδα δεν περιμένει τα μεγάλα έργα, αλλά μέρα με τη μέρα υλοποιεί ένα συνεκτικό πρόγραμμα μικρών αλλαγών, οι οποίες γίνονται βάση για πιο μεγάλες, μέχρι στο τέλος της διαδρομής να συναντήσουν τα μεγάλα έργα.

Μέσα από το πρόγραμμα του εμβολιασμού οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί, Κυριάκος Πιερρακάκης και Θάνος Πλεύρης, και τα επιτελεία τους έχουν αποκτήσει γνώση του πεδίου και αναπτύσσουν μια άριστη και ιδιαίτερα παραγωγική συνεργασία, η οποία βασίζεται στην αξιοποίηση της τεχνολογίας αλλά και όλων των υφιστάμενων συστημάτων, ώστε η πρόοδος να είναι συντομότερα ορατή στην καθημερινότητα του πολίτη.

 

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικα στις 26 Απριλίου 2022