Διευκρινίσεις Γεραπετρίτη για το πώς θα αφαιρούνται βαθμοί από ομάδες με πολυϊδιοκτησία

ΕΝΤΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟ ΣΥΝΥΠΟΣΧΕΤΙΚΟ ΜΕ ΤΗΝ UEFA

Διευκρινίσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η αφαίρεση βαθμών από ομάδες οι οποίες βρίσκονται σε καθεστώς πολυϊδιοκτησίας έδωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Μιλώντας στον Θέμα 104,6, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει η παραβίαση του καθεστώτος της πολυϊδιοκτησίας, θα αφαιρούνται από 5 έως 10 βαθμοί από την τρέχουσα βαθμολογία. «Εντός ευλόγου χρόνου όπως προβλέπεται θα πρέπει να υπάρξει συμμόρφωση όσων παραβίασαν τη διάταξη. Εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση, είναι αυτονόητο ότι θα υπάρξει είτε αυτεπαγγέλτως ή από καταγγελία νέα διαδικασία με την οποία θα διαπιστωθεί μη συμμόρφωση και επανάληψη των κυρώσεων», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Προσδιορίζοντας το «εύλογο χρονικό διάστημα», ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε ότι η δικαιοδοτική αρχή θέτει ένα χρονικό πλαίσιο για τον εύλογο χρόνο. «Για παράδειγμα μια μεταφορά μετοχών θα πρέπει να γίνεται με το προβλεπόμενο δίκαιο για τις επιχειρήσεις. Δεν θα είναι μια ημέρα, δεν θα είναι και 10 μήνες. Αυτό προβλέπεται από τις γενικές διατάξεις που εφαρμόζονται σε κάθε δικαιοδοτική απόφαση. Θα πρέπει να συμμορφωθούν εντός ευλόγου χρόνου αλλιώς θα υπάρξει επανάληψη ποινής», διευκρίνισε και τόνισε ότι «υπάρχει σθεναρότατη βούληση για εφαρμογή των κανόνων, που φτάνει μέχρι την αποβολή από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις».

Αναφορικά με το συνυποσχετικό μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της UEFA, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι αυτό θα γίνει εντός του Φεβρουαρίου και υπογράμμισε ότι υπάρχει πλήρης συναντίληψη UEFA – ελληνικής πολιτείας ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει επανεκκίνηση του ποδοσφαίρου γιατί υπάρχει διολίσθηση. «H UEFA ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του πρωθυπουργού και μέσα στον Φεβρουάριο θα υπογραφεί το συνυποσχετικό με το οποίο η UEFA θα δεσμεύεται ότι θα υποβάλει έκθεση και προτάσεις για όλα τα ζητήματα του ποδοσφαίρου και η πολιτεία θα δεσμεύεται να υλοποιήσει τις προτάσεις στο μέρος που την αφορούν και ότι παρέχει πολιτική κάλυψη για ό,τι χρειάζεται να γίνει».

«Το συνυποσχετικό θα είναι μνημόνιο διαρκούς συνεργασίας για την παροχή τεχνικής βοήθειας. Θα περιγράφει ότι ίσως και εντός του Μαρτίου η UEFA -και αργότερα η FIFA- θα έρθει με συγκεκριμένες προτάσεις για την αναδιοργάνωση του ποδοσφαίρου. Θα περιλαμβάνουν όλο το φάσμα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Θα είναι τεχνικές έως λεπτομερειακές οι προτάσεις. Θα είναι εξαιρετικά τεχνικές και ειδικές για οργανωτικά, βία, χειραγώγηση, διαιτησία», διευκρίνισε περαιτέρω ο υπουργός Επικρατείας. Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι «το δικό μας στίγμα είναι ότι δεν υπάρχει καμία αναστολή ή παραχώρηση προς οποιοδήποτε συμφέρον, επιχειρηματικό ή οπαδικό».

Τέλος, ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η διακοπή του πρωταθλήματος, προειδοποιώντας ταυτόχρονα με ευρωπαϊκό αποκλεισμό όποια ομάδα δεν συμμορφώνεται: «Στη λύση πάντως για απειλή εξόδου από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, το είπαμε ρητά στην UEFA και είναι βασική μας τοποθέτηση. O παραβιάζων πληρώνει».