Με χαμηλές προσδοκίες από την ελληνική πλευρά η έναρξη των επαφών.
Ξεκίνησε σήμερα στην Αθήνα, ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών, ο οποίος λαμβάνει χώρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης.
Ωστόσο, οι συζητήσεις γίνονται στη σκιά ρηματικής διακίνησης από την τουρκική κυβέρνηση σε Ελλάδα, Ισραήλ και Ε.Ε., στην οποία αναφέρει πως πρέπει να ενημερωθεί και να ζητηθεί η έγκρισή της «για έργα που αφορούν περιοχές όπου εκτείνεται η υφαλοκρηπίδα της» και προειδοποιεί για «εύλογα μέτρα».
Στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών λαμβάνουν θέση από την ελληνική πλευρά ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης, ο πρέσβης Αλέξανδρος Κουγιού και η διευθύντρια του γραφείου του γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών Ιφιγένεια Καναρά και από την τουρκική, ο μόνιμος υφυπουργός Σεντάτ Ονάλ, ο διευθυντής αεροναυτιλιακών του υπουργείου Εξωτερικών Τσαγατάι Ερτσιγές και ο Μπαρίς Καλκαβάν.
Ο χρόνος που επέλεξε η τουρκική πλευρά να πραγματοποιηθεί ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών δείχνει ότι βασικός στόχος της τουρκικής ηγεσίας ήταν να μην κατηγορηθεί ότι υποσκάπτει τις συνομιλίες από τους Ευρωπαίους ηγέτες που δεν εμπιστεύονται το καθεστώς Ερντογάν.
Αύριο, Τετάρτη, ο Υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης θα έχει πολιτικές διαβουλεύσεις με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ, με πιο διευρυμένη ατζέντα.
Σημειώνεται ότι η θέση που εκφράζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι διαλλακτική καθώς ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Ελπίζω πραγματικά πως θα αφήσουμε πίσω μας την ένταση του 2020».
Ο ίδιος εκτιμά ότι μπορούν οι δύο πλευρές να συζητήσουν «με καλή πίστη τη βασική μας διαφορά με την Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» και πως «αν πιστεύει κανείς στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και αν έχει θεμελιώδη πίστη και σεβασμό στην έννοια των σχέσεων καλής γειτονίας, τότε δεν υπάρχει θέμα που δεν μπορεί να επιλυθεί».