Διερευνητικές επαφές: Ολοκληρώθηκε ο 64ος γύρος στην Αθήνα

Η συνάντηση διεξήχθη στη σκιά της ρωσικής αναγνώρισης των αποσχισθεισών περιοχών της Ουκρανίας

Ολοκληρώθηκαν λίγο πριν τις 14:00 της Τρίτης οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Μετά τις επαφές ακολουθεί γεύμα εργασίας.

Παρότι ο 64ος γύρος που διεξήχθη σήμερα στην Αθήνα είχε ως επίκεντρο την διερεύνηση της δυνατότητας οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και οι προσδοκιες δεν ήταν υψηλές, η λειτουργία του εν λόγω διαύλου επικοινωνίας θεωρείται ζωτικής σημασίας.

Η συνάντηση διεξήχθη και στην σκιά των κινήσεων της Ρωσίας στα σύνορα της Ουκρανίας όπου αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ.

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ο πολύπειρος πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης, ο οποίος ασχολείται με τις διερευνητικές από το 2010. Μαζί του ήταν ο πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών, Θεοχάρης Λαλάκος και η διπλωμάτις Ευαγγελία Γραμματίκα.

Στον αντίποδα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ είναι ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας, ενώ μαζί του βρισκόταν ο Μπαρίς Καλκαβάν και ο Τσαγαπτάι Έρτζιγες, γνωστός και ως «γκουρού» των θαλασσίων ζωνών της τουρκικής διπλωματίας. Οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν σε κτήριο του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Η συνάντηση έγινε σε χρονική περίοδο, κατά την οποία προηγήθηκαν οι απειλές Ερντογάν κατά της Ελλάδας για τα νησιά, ενώ στο Όσλο ο Τούρκος πρεσβευτής είχε ένα «θερμό» επεισόδιο με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, επαναλαμβάνοντας τους τουρκικούς ισχυρισμούς για το Αιγαίο και το casus belli. «Λέτε ανοιχτά σε ένα κοινό και πιθανότατα, επίσης στο Διαδίκτυο, ότι το να απειλείς με πόλεμο οποιαδήποτε χώρα είναι νόμιμο» ήταν η «πληρωμένη» απάντηση του Νίκου Δένδια, ο οποίος προσέθεσε πως η Τουρκία έχει υπογράψει τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ, που απαγορεύει πλήρως τη χρήση βίας και την απειλή χρήσης βίας.

Πάντως, σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες η τρίτη συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη, με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Σεντάτ Ονάλ, στην Αθήνα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Θετικής Ατζέντας.