Διάβημα στην Τουρκία με αφορμή το ενδεχόμενο τουρκικών ερευνών νότια της Κρήτης

ΣΤΟ ΥΠΕΞ ΕΚΛΗΘΗ Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Διενεργήθηκε διάβημα με αφορμή το ενδεχόμενο τουρκικών ερευνών νότια της Κρήτης.

Εκλήθη νωρίτερα στο Υπουργείο Εξωτερικών ο Πρέσβης της Τουρκίας, στον οποίον διενεργήθηκε διάβημα με αφορμή τη δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι «η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει», σχετικά με τη δημοσίευση, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας, αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην ΤΡΑΟ.

Στη δήλωσή του ο κ. Δένδιας τονίζει πως «η δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα -βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας» και επισημαίνει πως αποτελεί παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών διαμηνύει εκ νέου ότι οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα και ότι αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο τη Θάλασσας.

«Να είμαστε σαφείς. Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα» ξεκαθαρίζει με σαφήνεια ο κ. Δένδιας.

Νωρίτερα, στις νέες προκλήσεις της Τουρκίας είχε αναφερθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας: «Οι ενέργειες της Τουρκίας σε συνέχεια των άκυρων μνημονίων με την Λιβύη δεν έχουν καμία νομική βάση και η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να προασπίσει τα δικά τηςδικαιώματα» τόνισε ερωτηθείς σχετικά με δημοσιεύματα περί τουρκικών σχεδίων για έρευνες υδρογονανθράκων στην ελληνική ΑΟΖ.

Υπογράμμισε παράλληλα πως η χώρα έχει σχέδιο, το οποίο και θα γίνει γνωστό από σήμερα το μεσημέρι και μετά.

«Υπάρχει ήδη ένα σχέδιο ενεργειών» είπε και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση ήδη εδώ και καιρό πραγματοποιεί εκστρατεία κατά της τουρκικής παραβατικότητας και θα συνεχίσει να το κάνει όταν χρειάζεται.

Υπενθυμίζεται ότι στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης δημοσιεύτηκαν επτά αιτήματα τουρκικής εταιρείας πετρελαίου προς την γενική διεύθυνση μεταλλίων και πετρελαίου της Τουρκίας.

Η τουρκική εταιρεία καταθέτει, δηλαδή, αίτημα στο τουρκικό κράτος για να πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές που βρίσκονται, σύμφωνα με την Τουρκία, εντός της υφαλοκρηπίδας της.

Οι περιοχές αυτές είναι Βορειανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Καρπάθου, Νοτιοανατολικλα της Καρπάθου, Ανατολικά της Κρήτης και Νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Η εταιρεία ζητά να φτάσει να κάνει έρευνες μέχρι και τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα έξι μίλια, ενώ με αυτήν την κίνηση δεν αναγνωρίζει καμιά υφαλοκρηπίδα ελληνική.

Ακόμη δεν έχει δοθεί η άδεια γι’ αυτό.

Σημειώνεται πως ο χάρτης που παρουσιάζεται δεν έχει καμία σχέση με το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Τα σημεία του τουρκολιβυκού μνημονίου μένουν έξω.