Quantcast

Διάσκεψη Βερολίνου: Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με ηγεσία της ΕΕ

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη Διάσκεψη του Βερολίνου, αύριο το απόγευμα, στη γερμανική πρωτεύουσα, για το μέλλον της Λιβύης.

Σήμερα το μεσημέρι διέρρευσε το προσχέδιο της Διάσκεψης του Βερολίνου το οποίο σε γενικές γραμμές προβλέπει μόνιμη κατάπαυση του πυρός και συνεπή εφαρμογή του εμπάργκο όπλων, σύμφωνα με εσωτερική έκθεση του ΟΗΕ που διέρρευσε σε διεθνή ΜΜΕ.

Οπως προκύπτει από την εσωτερική έκθεση, το τελικό ανακοινωθέν θα περιλαμβάνει επίσης μεταρρυθμίσεις στον τομέα της οικονομίας και της ασφάλειας. Οπως αναμενόταν, δεν γίνεται καμία αναφορά στα σύμφωνα Τουρκίας-Λιβύης.

Οπως μετέδωσε η ΕΡΤ, βάσει δημοσιευμάτων του λιβυκού Τύπου, θα ζητείται δέσμευση όλων των συμμετεχόντων να μην παρεμβαίνουν στην εμφύλια σύγκρουση και στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Θα ζητά, επίσης, μόνιμη κατάπαυση του πυρός, τερματισμό όλων των συγκρούσεων, απόσυρση των βαρέων όπλων και διάλυση των των ένοπλων ομάδων. Αναλυτικά τι προβλέπει το προσχέδιο της Διάσκεψης του Βερολίνου Εδώ.

Εντωμεταξύ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζει να ασκεί πίεση στο Βερολίνο και στην Αγκυρα για τη Διάσκεψη του Βερολίνου. Μετά τη διπλωματική σφήνα, με την κίνηση που έκανε να προσκαλέσει τον Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα λίγες ώρες πριν τη Διάσκεψη του Βερολίνου, δείχνοντας ότι η Ελλάδα είναι ένα ισχυρός παίχτης στην νοτιανατολική Μεσόγειο, ξεκίνησε ένα σερί τηλεφωνικών επαφών με ξένους ηγέτες, ενώ την ίδια ώρα ο Νίκος Δένδια συνομιλούσε με ομολόγους του από ευρωπαϊκές χώρες. Αφού ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε τηλεφωνικά χθες με την Ανγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός μίλησε σήμερα στο τηλέφωνο με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Κομισιόν Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στη συνομιλία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έγινε με πρωτοβουλία του Σαρλ Μισέλ, συζητήθηκαν όλα τα τρέχοντα θέματα που αφορούν την Ελλάδα με αιχμή τη συμπεριφορά της Τουρκίας, τη Λιβύη και τη Διάσκεψη του Βερολίνου. Στη διάρκεια της συνομιλίας επαναβεβαιώθηκε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ο θεματοφύλακας του πλαισίου των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12-13 Δεκεμβρίου 2019.

Και στην τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, η οποία επίσης θα είναι παρούσα στην Διάσκεψη του Βερολίνου, επιβεβαιώθηκε η υπεράσπιση του πλαισίου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η έκφραση των θέσεων της Ελλάδας δια των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Διάσκεψη του Βερολίνου, που διεξάγεται αύριο.

Οι επαφές αυτές έρχονται ως συνέχεια της έντονης διπλωματικής δραστηριότητας που ανέπτυξε η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, μπαίνοντας «σφήνα» στη Διάσκεψη του Βερολίνου, απ’ όπου αποκλείστηκε από την οικοδέσποινα χώρα, Γερμανία.

Οι τρεις κινήσεις που έκανε η κυβέρνηση ήταν αφενός η διοργάνωση του ταξιδιού του Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα και οι συναντήσεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια, η προειδοποίηση του πρωθυπουργού για άσκηση βέτο στην ΕΕ (σε επίπεδο κορυφής αλλά και συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών) αλλά και το τηλεφώνημα του Ελληνα πρωθυπουργού στην Καγκελάριο Μέρκελ κατά την διάρκεια του οποίου της εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για την μη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου.