Διαγραφή οφειλών έπειτα από δέκα χρόνια και κατάσχεση παράνομων τραπεζοκαθισμάτων από τους δήμους φέρνει το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ

Αναμένεται στο τέλος του μηνός να κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή

Το πολύ μέσα σε δέκα χρόνια πρέπει στο εξής να εισπράττουν μια οφειλή από πολίτες ή επιχειρήσεις οι δήμοι, αλλιώς αυτή θα παραγράφεται. Αυτό προβλέπει πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που αναμένεται στο τέλος του μηνός να κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, δίνοντας -μεταξύ άλλων ρυθμίσεων που περιλαμβάνει- τέλος στα… μπιλιετάκια με οφειλές που φτάνουν έπειτα από πολλά χρόνια στα σπίτια, όπως, για παράδειγμα, μια κλήση για παράνομη στάθμευση από τη Δημοτική Αστυνομία.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο του αρμόδιου υπουργού, Μάκη Βορίδηορίζει αθροιστικά δύο προθεσμίες. Η πρώτη είναι για να βεβαιωθεί η οφειλή. «Οι δήμοι βεβαιώνουν ταμειακά τα κάθε είδους οφειλόμενα ποσά, από οποιαδήποτε πηγή, που καθίστανται εισπρακτέα έσοδα εντός αποσβεστικής προθεσμίας πέντε ετών, που αρχίζει το επόμενο έτος από τη γένεση της οφειλής, εκτός αν με ειδικές διατάξεις ορίζονται μικρότερες προθεσμίες». Αν παρέλθει η πρώτη αυτή προθεσμία άπρακτη, τότε η οφειλή παραγράφεται μέσα σε πέντε χρόνια. Αν βεβαιωθεί η οφειλή εντός της πενταετίας, αρχίζει και τρέχει η δεύτερη προθεσμία, για την είσπραξή της. «Οι δήμοι εξασφαλίζουν την είσπραξη των βεβαιωθέντων εσόδων εντός αποσβεστικής προθεσμίας πέντε ετών, που αρχίζει από τη λήξη του έτους της ταμειακής τους βεβαίωσης», σημειώνει το νομοσχέδιο. Συνεπώς, το πολύ μέσα σε δέκα χρόνια ο δήμος πρέπει να έχει εισπράξει τα χρωστούμενα, αλλιώς αυτά διαγράφονται.

Αν από αυτή τη διάταξη οι «αμελείς» δήμαρχοι κινδυνεύουν να χάσουν οριστικά κάποια ποσά από τα ταμεία τους, μια άλλη διάταξη στο ίδιο νομοσχέδιο έρχεται να ενισχύσει δυνητικά τα οικονομικά τους και να κάνει, παράλληλα, πιο αυστηρό το πλαίσιο για όσους καταλαμβάνουν παράνομα δημόσιο χώρο με τραπεζοκαθίσματα.