Κατά την παρουσία του στην 85η ΔΕΘ και ειδικότερα, στα εγκαίνια του Πληροφοριακού Κέντρου του Πυροσβεστικού Σώματος, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, τόνισε ότι «το Πυροσβεστικό Σώμα δεν λέει πολλά, κάνει πολλά».
Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν παρουσία του υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου και του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη.
«Υπερήφανος για το Πυροσβεστικό Σώμα»
Ο κ. Στυλιανίδης, στον χαιρετισμό του, δήλωσε υπερήφανος για το ελληνικό Πυροσβεστικό Σώμα, αναφέροντας ότι στις τελευταίες πυρκαγιές «εκτέλεσαν τα καθήκοντά τους με προθυμία, ζήλο και αυταπάρνηση και έφεραν εις πέρας με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τη δύσκολη αποστολή τους εκθέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τους την ζωή».
Ανέφερε ακόμη ότι πριν αναλάβει το υπουργείο είχε διαβουλεύσεις με τον Πρωθυπουργό και τις ηγεσίες πολλών χωρών της Ε.Ε. και με τις αποστολές τους, όταν ήρθαν εδώ για τις τελευταίας πυρκαγιές: με τη ρουμανική ηγεσία, την τσεχική, τη σλοβακική, την πολωνική, τη γαλλική, με όλες. Τόσο ο ίδιος όσο και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος έκαναν, μάλιστα, ιδιαίτερη μνεία στη συμβολή τους.
«Σας ομολογώ […] ότι ένιωσα περήφανος για το Ελληνικό Πυροσβεστικό Σώμα. Άκουσα τα καλύτερα λόγια και λόγια που έβγαιναν μέσα από την καρδιά τους», είπε ο υπουργός και συνέχισε: «Έφεραν αυτοί το δικό τους know-how, τη δική τους καινοτόμο σκέψη, τις δικές τους ιδιαιτερότητες, αλλά όλοι μού είπαν ότι “βασιστήκαμε πάνω στη δουλειά του Ελληνικού Πυροσβεστικού Σώματος”», ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης.
Τι δήλωσε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος
«Αποτέλεσμα αυτής της κοινής και συντονισμένης προσπάθειας ήταν το ότι και φέτος καταφέραμε να μην έχουμε καμία ανθρώπινη απώλεια παρά τον αριθμό, την ένταση και το μέγεθος των πυρκαγιών», πρόσθεσε, από την πλευρά του, ο κ. Κολοκούρης και συνέχισε: «Παρ’ όλα αυτά, η κλιματική κρίση, απ’ ό,τι φαίνεται είναι εδώ, δοκιμάζοντας τις αντοχές του μηχανισμού και τώρα περισσότερο από ποτέ διαφαίνεται ότι η συνεχής εκπαίδευση του Πυροσβεστικού προσωπικού, η ενημέρωση των πολιτών και η ενίσχυση της πολιτικής προστασίας είναι πλέον μονόδρομος».
Ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε ότι βεβαίως υπάρχουν «περιθώρια βελτίωσης» και τόνισε ότι θα γίνει προσπάθεια να καλυφθούν «κάποια κενά που υπάρχουν», λέγοντας: «Έτσι κι αλλιώς, σας λέω ότι παγκοσμίως υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα στην κάλυψη των νέων κενών, εξαιτίας του γεγονότος ότι η κλιματική αλλαγή, η κλιματική κρίση ήδη μας ξεπέρασε. Τρέχει με φοβερές ταχύτητες. Πρέπει να τρέξουμε κι εμείς και κυρίως στην πρόληψη, στην προετοιμασία, αλλά και στα μέσα καταστολής…».
Ο υπουργός δεν παρέλειψε ακόμη – όπως και ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος- να υπογραμμίσει τη συνεισφορά της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. «Ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Νίκο Χαρδαλιά. Μας άφησαν μία βαριά κληρονομιά και πρέπει να χτίσουμε πάνω σε αυτή», τόνισε.
Μέσα από τα εκθέματα του πληροφοριακού κέντρου, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στο χρόνο και να γνωρίσουν την εξέλιξη των μέσων πυρόσβεσης που οι σύγχρονες ανάγκες επιτάσσουν.
Σε εσωτερικό χώρο του Πληροφοριακού Κέντρου του Πυροσβεστικού Σώματος είναι τοποθετημένοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές που επιτρέπουν την «επίσκεψη» στο Πυροσβεστικό Μουσείο, μέσω τρισδιάστατων ψηφιακών απεικονίσεων, με εικονική περιήγηση στους χώρους του, προβάλλοντας παλαιές και σύγχρονες στολές πυρκαγιάς καθώς και την εξέλιξη των πυροσβεστικών οχημάτων και του εξοπλισμού τους.
Στην εκδήλωση παρέστη -μεταξύ άλλων- ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου.