Quantcast

Δένδιας: Θερμή υποδοχή από τον Κροάτη ΥΠΕΞ

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, συζήτησαν για την περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας, αξιοποιώντας τη δυναμική των τελευταίων ετών

Θερμή υποδοχή από τον υπουργό Εξωτερικών της Κροατίας Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν (Gordan Grlić Radman) είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο ετήσιο συνέδριο πρέσβεων, γενικών προξένων και στρατιωτικών ακολούθων της Κροατίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, συζήτησαν για την περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας, αξιοποιώντας τη δυναμική των τελευταίων ετών, όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter.

Ο κ. Δένδιας βρίσκεται στο Ζάγκρεμπ για να συμμετάσχει στο συνέδριο, κατόπιν πρόσκλησης από τον Κροάτη ομόλογό του.

Κατά την παραμονή του στην κροατική πρωτεύουσα, ο υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς (Zoran Milanović), ενώ θα παραστεί σε γεύμα εργασίας που θα παραθέσει ο Κροάτης ομόλογός του.

Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο των συνεχώς αναπτυσσόμενων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και έπεται των επισκέψεων του υπουργού Εξωτερικών στην Κροατία τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο του 2022 (στην Πούλα και στο Ντουμπρόβνικ αντιστοίχως).

Ομιλία Δένδια στην ετήσια συνάντηση των Κροατών Πρέσβεων

Σημειώνεται πως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ως προσκεκλημένος του Κροάτη ομολόγου του, απηύθυνε ομιλία νωρίτερα σήμερα στην ετήσια συνάντηση των Κροατών Πρέσβεων, η οποία λαμβάνει χώρα στο Ζάγκρεμπ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες φέτος εορτάζουν τα 30 έτη διπλωματικών σχέσεων, τονίζοντας ότι οι σχέσεις αυτές αποτελούν υπόδειγμα για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Στη συνέχεια προέβη σε μία ανασκόπηση των βασικών προτεραιοτήτων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία κινείται γύρω από 6 βασικούς άξονες: 1) Ευρώπη, 2) Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική και Κόλπος, 3) Δυτικά Βαλκάνια, 4) ΗΠΑ, 5) Αφρική, Ασία, Λατινική Αμερική και 6) Πολυμέρεια.

Αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία αποτελεί μονόδρομο, προκειμένου να εμπεδωθεί η σταθερότητα και να αποφευχθεί η αναβίωση του αναθεωρητισμού στην περιοχή.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε εκτενώς στις πρόσφατες τουρκικές προκλητικές ενέργειες, καθώς και στην προσήλωση της Ελλάδας στο Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα στο Δίκαιο της Θάλασσας.

Η εν λόγω επίσκεψη στο Ζάγκρεμπ, η πέμπτη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην Κροατία από την ανάληψη των καθηκόντων του, υποδηλώνει τη σημασία που αποδίδεται στην ενίσχυση των διμερών δεσμών με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που ασπάζονται τις ίδιες αξίες με την Ελλάδα.