Quantcast

Δένδιας σε Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να μπει σε μια αέναη ανταλλαγή επιστολών με την Τουρκία

Επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο - Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας επανέλαβε την πάγια θέση της Αθήνας για το Κυπριακό και απέρριψε για μία ακόμη φορά τη λύση των δύο κρατών που προτείνει η Άγκυρα

Απάντηση στις «απειλές» του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την αποστολή νέας επιστολής στον ΟΗΕ σχετικά με τα ελληνικά νησιά, έδωσε από την Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, η Ελλάδα δεν προτίθεται να μπει σε μία αέναη διαδικασία ανταλλαγής επιστολών με την Τουρκία, για θέματα που έχουν απαντηθεί.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη, ο κ.Δένδιας αναφέρθηκε στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της Ελλάδας και της Κύπρου, απορρίπτοντας -για μία ακόμη φορά- τη λύση των δύο κρατών που προτείνει η τουρκική πλευρά.

Πιο αναλυτικά οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών από την Κύπρο:

«Αγαπητέ κύριε Υπουργέ, Αγαπητέ μου Γιαννάκη,

Είναι πολύ μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι σήμερα στη Λευκωσία, λίγοι μήνες έχουν περάσει από την τελευταία επίσκεψη μου, ένας μήνας από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη.

Και, βεβαίως, ήθελα να σε ευχαριστήσω θερμά για τη μεγάλη τιμή που μου έγινε να απευθυνθώ νωρίτερα στους επικεφαλής των Αρχών Εξωτερικού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει την αμέριστη στήριξη της για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Μιας λύσης που βασίζεται στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μιας λύσης συμβατής με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, δηλαδή μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας.

Η επίλυση του Κυπριακού, σε αυτό το πλαίσιο αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Ευχαριστώ θερμά για την ενημέρωση σχετικά με τις προτάσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που κατέθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Προτάσεις που είχε την καλοσύνη να μου αναπτύξει και ο ίδιος ο Πρόεδρος κατά την συνάντηση που είχαμε σήμερα το πρωί. Στηρίζουμε πλήρως τις προτάσεις αυτές, παρά την αναμενόμενη, και λυπούμαστε γι’αυτό, απόρριψή τους από την τουρκο-κυπριακή πλευρά.

Συμμεριζόμαστε τη ρεαλιστική προσέγγισή σας όσον αφορά τις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, που βέβαια, δυστυχώς, δεν είναι ευοίωνες.

Και βέβαια, απορρίπτουμε και καταδικάζουμε οποιαδήποτε πρόταση περί “λύσης δύο κρατών”, την οποία επαγγέλλονται Τούρκοι αξιωματούχοι και εκπρόσωποι της τουρκο-κυπριακής κοινότητας.

Θέλω να συγκρατήσω, αν πρέπει να βρω μία θετική ψηφίδα, ότι η συζήτηση για το νέο κείμενο της Απόφασης για την ανανέωση της UNFICYP στο Συμβούλιο Ασφαλείας διεξήχθη σε συναινετικό κλίμα, παρά την γενικότερη πόλωση που επικρατεί αυτή την περίοδο.

Θέλω να διαβεβαιώσω ότι βρισκόμαστε πάντα σε διαρκή και στενό συντονισμό, ιδιαίτερα υπό το κράτος της απειλής απόπειρας δημιουργίας νέων τετελεσμένων τόσο στο έδαφος, όσο και στη θάλασσα, παρά το Διεθνές Δίκαιο και παρά το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, την UNCLOS.

Θυμίζω ότι οι σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ισχύουν και αναμένουμε η Τουρκία να συμμορφωθεί με αυτές τις αποφάσεις.

Είχαμε όμως την ευκαιρία, πέρα από το Κυπριακό, να συζητήσουμε και για τις ευρύτερες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω για την τουρκική προκλητικότητα, τόσο σε ρητορικό επίπεδο, όσο και επί του εδάφους.

Αλλά, πάντα οι συζητήσεις μας δεν είναι μονοθεματικές.

Εξετάσαμε και τη συνεργασία μας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό το φως της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Και, όπως πολύ σωστά είχες την καλοσύνη να παρατηρήσεις, η Ουκρανία και η Κύπρος αποτελούν περιπτώσεις κατάφωρης παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου.

Όμως, εκεί σταματά η ομοιότητα.

Γιατί πριν από 48 χρόνια, η Διεθνής Κοινότητα δεν αντέδρασε στην εισβολή στην Κύπρο με τον τρόπο που έπρεπε να αντιδράσει.

Και πρέπει να υπενθυμίζουμε ότι η εισβολή και η παράνομη κατοχή εδαφών στην Ουκρανία δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα εισβολής στην Ευρώπη.

Όπως, επίσης, δεν πρέπει να παραλείπουμε να υπογραμμίζουμε ότι ο αναθεωρητισμός έχει πάψει να αποτελεί αποδεκτή πρακτική, και, επίσης, έστω και παθητικά, δεν είναι δυνατόν να το αποδεχθεί η Διεθνής Κοινότητα.

Τόσο η Ελληνική, όσο και η Κυπριακή Δημοκρατία τήρησαν στάση αρχής.
Εφαρμόζουμε και οι δύο χώρες πλήρως τις Ευρωπαϊκές κυρώσεις παρά το κόστος που αυτές σημαίνουν για τις κοινωνίες μας.

Διότι για εμάς, αυτή η απόφαση αποτελεί μονόδρομο. Αφορά τις αξίες και τις αρχές μας, αφορά τις αξίες και τις αρχές που πρέπει να σέβονται όλα τα κράτη.

Συζητήσαμε, επίσης, τη συνεργασία μας σε διάφορους τομείς, συζητήσαμε για τα τριμερή και για τα πολυμερή σχήματα, για το σχήμα “3+1” με τις ΗΠΑ, για τις αναπτυσσόμενες σχέσεις μας με την Ινδία, για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Είμαστε ικανοποιημένοι και οι δύο για τη σύγκληση της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Ξέρουμε πολύ καλά και οι δύο ότι πρέπει να επιταχυνθεί ο ρυθμός ενσωμάτωσης της περιοχής στην Ευρωπαϊκή οικογένεια και είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα Δυτικά Βαλκάνια να έρθουν σε μια στενότερη επαφή με την ΕΕ. Μπορούμε εμείς να καταστούμε καταλύτης γι’ αυτό.

Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω για τα διαμειφθέντα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Επίσης, να πω ότι, και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα θα φροντίσει ώστε να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα της Κύπρου στο ακέραιο και στο πλαίσιο της συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ.

Καταλήγω με το αυτονόητο, όπως είπε και ο κ. Υπουργός.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται πάντα στο πλευρό του Κυπριακού λαού.

Ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία και, αν θα μου επιτρέψεις να πω, την αγάπη που κάθε φορά δέχομαι όταν έρχομαι εδώ στην Κύπρο».

Η απάντηση Δένδια στον Τσαβούσογλου

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αποστολής νέας επιστολής της Τουρκίας στον ΟΗΕ για τα νησιά στο Αιγαίο, όπως δήλωσε ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο κ. Δένδιας απάντησε ότι η Ελλάδα δεν προτίθεται να μπει σε μία αέναη ανταλλαγή επιστολών για θέματα που έχουν απαντηθεί.

Δημοσιογράφος: Κύριε Δένδια, ο Τούρκος ομόλογός σας προτίθεται να στείλει μια επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη για τις τουρκικές θέσεις. Πώς θα απαντήσετε γι’ αυτό;

Ν.Δένδιας: Θα δούμε καταρχάς περί τίνος πρόκειται. Η Ελλάδα έχει απαντήσει.
Η τελευταία ελληνική επιστολή είναι εξαιρετικά επαρκής για το σύνολο των επιχειρημάτων και η Ελλάδα δεν πρόκειται να δαπανά τον χρόνο της σε μια αέναη ανταλλαγή επιστολών με την Τουρκία. Εάν, βεβαίως, η τουρκική πλευρά προσκομίσει κάποιο καινούριο επιχείρημα, το οποίο χρήζει απάντησης, αυτό θα απαντηθεί. Αλλά, νομίζω, θα μου επιτρέψετε να πω, ό,τι έχει να λεχθεί, έχει λεχθεί για αυτά τα πράγματα.