Quantcast

Δένδιας: Οι Έλληνες αποδεικνύουν το ήθος τους – Δεν σχετίζεται η βοήθεια στην Τουρκία με πολιτική

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά πως η Ελλάδα θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στην Τουρκία για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του φονικού σεισμού, γεγονός, όμως, που δεν σχετίζεται με τις σχέσεις των δύο χωρών σε διπλωματικό και γεωπολιτικό επίπεδο

Από τις πρώτες ώρες μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ της περασμένης Δευτέρας (6/2) στην Τουρκία, η Ελλάδα έσπευσε να σταθεί αρωγός στη γειτονική χώρα. Τόσο με λόγια, όσο – κυρίως – με πράξεις. Η χώρα μας στάθηκε στο πλευρό των γειτόνων αποδεικνύοντας το ήθος του λαού και της πολιτικής ηγεσίας του κόσμου, κάτι που τόνισε σε δηλώσεις του και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, το βράδυ της Τετάρτης (15/2). Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας παραβρέθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρο Καλαφάτη, και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο θέμα της παροχής βοήθειας στην Τουρκία μετά το χτύπημα του «Εγκέλαδου».

Ο Νίκος Δένδιας επί της ουσίας διαχώρισε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με το κομμάτι της παροχής βοήθειας και τη στήριξη στην Τουρκία αυτές τις κρίσιμες ώρες. Άλλωστε, ο υπουργός Εξωτερικών ήταν και ο πρώτος υπουργός ξένης χώρας που βρέθηκε στην Τουρκία αμέσως μετά τον φονικό σεισμό, ωστόσο, παρά τη θερμή υποδοχή και τα συγκινητικά λόγια που άκουσε από τον ομόλογό του και φίλο του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, φρόντισε να πάρει τις αποστάσεις του. Δεν θα μπορούσε, άλλωστε, να κάνει και διαφορετικά καθώς παρά τη συμφορά και την τραγωδία με τους 35.000 και πλέον νεκρούς στη γειτονική χώρα, συνεχίζονται παραβιάσεις και παραβάσεις – έστω και λιγότερες στον αριθμό – καθημερινά στο Αιγαίο από πλευράς Τουρκίας.

Έτσι, στη δήλωση που έκανε ο κ. Δένδιας το βράδυ της Τετάρτης (15/2) μετά από σχετική ερώτηση που έκανε, διαχώρισε πλήρως το κομμάτι «διπλωματία» και γεωπολιτική, με τη βοήθεια προς την Τουρκία αλλά και την πολύπαθη Συρία. «Δεν θέλω με κανένα τρόπο να συσχετίσω τη βοήθεια που η Ελληνική Κυβέρνηση, ο ελληνικός λαός, η ελληνική κοινωνία -οφείλω να πω ομόθυμα- παρέχει προς τον δοκιμαζόμενο συνάνθρωπο πέρα από το Αιγαίο, είτε στην Τουρκία, είτε στη Συρία, με οποιοδήποτε γεωπολιτικό αποτύπωμα, είτε με οποιαδήποτε προσπάθεια, είτε με οποιαδήποτε διαφορά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

«Είναι διαφορετικά πράγματα. Ο ελληνικός λαός και η ελληνική κοινωνία με τη συμπεριφορά αυτή αποδεικνύει το ήθος το οποίο έχει και πρέπει να μείνουμε εκεί», εξήγησε.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία προσπαθεί από την πλευρά της να περάσει ένα διαφορετικό μήνυμα. Η ακύρωση της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα» δείχνει πως στην παρούσα φάση η κυβέρνηση Ερντογάν ρίχνει όλο το βάρος στο πώς θα αμβλύνει την οργή και την αγανάκτηση που ξεχειλίζουν στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές. Εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν εκτός εστίας, χιλιάδες οικογένειες θρηνούν θύματα ενώ στην «πόρτα» της Τουρκίας είναι πλέον ο κίνδυνος λιμού και ασθενειών που θα δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στη χώρα.

 

Τα σενάρια για πιθανή αναβολή των εκλογών ολοένα και «φουντώνουν», με τον Ερντογάν να υπόσχεται άμεση «ανακούφιση» στους πληγέντες και να προσπαθεί να διαχειριστεί το κύμα συμπαράστασης που ξεκίνησε από την Ελλάδα και συμπαρέσυρε όλο τον δυτικό κόσμο. Σε κάθε περίπτωση, ο Τούρκος πρόεδρος ακόμα δεν έχει ευχαριστήσει επίσημα ούτε τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ούτε άλλον ηγέτη από τη Δύση, όπως τον πρόεδρο Μπάιντεν ή τον πρόεδρο Μακρόν.

Αντίθετο, όμως, είναι το κλίμα που επικρατεί στον τουρκικό Τύπο κι αυτό δείχνει ενδεχομένως και την πιθανότητα μεταστροφής κλίματος στην Άγκυρα. Με δεδομένο ότι στην πλειοψηφία τους τα media της Τουρκίας αποτελούν «φωνές» της κυβέρνησης Ερντογάν, η καθημερινή… αποθέωση στην Ελλάδα, τους Έλληνες διασώστες και στη μεγαλοψυχία του ελληνικού λαού που στάθηκε στο πλευρό των «γειτόνων» του, δείχνουν μια πρώτη αλλαγή κατεύθυνσης.

Το «efharisto poli file» στο πρωτοσέλιδο της Hurriyet, το «δεν θα σας ξεχάσουμε ποτέ» της Sabbah και μια πλειάδα θετικών σχολίων στο διαδίκτυο, σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές στην Τουρκία, δείχνουν το πώς αντιμετώπισε την κατάσταση και η κοινωνία της γειτονικής χώρας, πέρα από τον πολιτικό κόσμο.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, επειδή κατά το παρελθόν αρκετές φορές έχει υπάρξει απότομη και απρόβλεπτη μεταστροφή του Ερντογάν στο πώς χειρίζεται τα ελληνοτουρκικά θέματα, ο κ. Δένδιας κατά την τελευταία του δήλωση κράτησε «μικρό καλάθι» και με πολύ προσεκτική διατύπωση διαχώρισε το ανθρώπινο, από το πολιτικό σκέλος των σχέσεων Αθήνας και Άγκυρας.