Quantcast

Δένδιας: Ο Λαβρόφ δεν γνώριζε ότι θα γίνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Για τις εξελίξεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, την στάση της Ελλάδας και της Τουρκίας, την τουρκική προκλητικότητα, καθώς και το τελεσίγραφο του Πούτιν στην Δύση για πληρωμή του φυσικού αερίου με ρούβλια από την Παρασκευή μίλησε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας

Για τις εξελίξεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, την στάση της Ελλάδας και της Τουρκίας, την τουρκική προκλητικότητα, καθώς και το τελεσίγραφο του Πούτιν στην Δύση για πληρωμή του φυσικού αερίου με ρούβλια από την Παρασκευή μίλησε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στον ΣΚΑΙ και την εκπομπή Πόλεμος στην Ουκρανία με τον Νίκο Στραβελάκη και τον Παύλο Τσίμα.

Δεν γνώριζε ο Λαβρόφ

Ο κ. Δένδιας ήταν o τελευταίος δυτικός υπουργός Εξωτερικών που βρέθηκε στην Μόσχα και συνομίλησε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, 6 ημέρες πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στην συγκεκριμένη συνάντηση ο κ. Λαβρόφ του είχε αναφέρει πως δεν θα γίνει ρωσική επιχείρηση στο ουκρανικό έδαφος.

Όπως δήλωσε ο κ. Δένδιας εκτίμηση του είναι ότι ο κ. Λαβρόφ δεν γνώριζε για την επιχείρηση τότε από την στιγμή που έδινε τις συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις. Ωστόσο, τόνισε πως όπως και να έχει το γεγονός της ρωσικής εισβολής είναι τοσο «τραγικά απαράδεκτο στον 21ο αιώνα που κάνεις δεν μπορεί να μην το καταδικάσει επι της αρχής αμέσως και να βάλει μια πλατιά κόκκινη γραμμή ότι αυτό δεν είναι ανεκτό».

Θα πάω στο Κίεβο

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως πρόκειται να πάει στο Κίεβο, ενώ ανέφερε πως η ρωσική πλευρά κατά την πολιορκία και την κατάληψη της Μαριούπολης παραβίασε κάθε κανόνα ανθρωπιστικού και διεθνούς δικαίου, βομβάρδισε κατοικημένες περιοχές, με πολλά θύματα μεταξύ των αμάχων.

«Δυσκολευτήκαμε εξαιρετικά να φέρουμε πίσω τον πρόξενό μας από εκεί ο οποίος δεν έφυγε χωρίς τους Ουκρανούς που ήταν μαζί του στο καταφύγιο.. Την πρόταση να φύγει μόνος του την αρνήθηκε» είπε ενδεικτικά.

Φαίνονται κάποια αχνά αισιόδοξα σημάδια στις διαπραγματεύσεις Ουκρανίας-Ρωσίας

Ερωτηθείς για το τι έπεται μπροστά μας από εδώ και πέρα και μιλώντας για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο κ. Δενδιας δήλωσε πως δεν μπορεί να κάνεις υποθέσεις αλλά ότι η εντύπωση που δίνει η ρωσική πλευρά σε όλους είναι πως η Ρωσία έκανε ένα τεράστιο λάθος. Όπως είπε η Ρωσία νόμιζε ότι ο ρωσικός στρατός θα γίνει δεκτός σαν ελευθερωτής και ότι θα διαλυθεί η κυβέρνηση Ζελένσκι και η ουκρανία σαν κρατικός μηχανισμός ωστόσο αυτό δεν πραγματοποιήθηκε. Τώρα, ο υπουργός σημείωσε πως φαίνονται κάποια αχνά αισιόδοξα σημάδια πχ η συμφωνία επι της αρχής ότι μπορεί να γίνει δεκτό η Ουκρανία να μην μπει στο ΝΑΤΟ, ενώ τόνισε πως μόνο η Ουκρανία σαν κυρίαρχη χώρα μπορεί να αποφασίσει εάν θα προβεί σε οποιεσδήποτε εδαφικές ή συνταγματικές παραχωρήσεις στην διαπραγμάτευση με την Ρωσία.

«Δική μας (του δυτικού κόσμου) ηθική υποχρέωση είναι η στήριξη της Ουκρανίας και του ουκρανικού λαού σε αυτή την τεράστια υποχρέωση που κάνει για την αξιοπρέπεια και την ανεξαρτησία του. Εάν οι ίδιοι αποφασίσουν ότι μπορούν μέσα στο πλαίσιο με τις διαπραγματεύσεις με την Ρωσία μπορούν να έχουν κάποιες συμπτώσεις θα τους στηρίξουμε. Δεν μπορούμε εμείς να τους οδηγήσουμε σε παραχωρήσεις», δήλωσε ενδεικτικά.

Παράλληλα, ο κ.. Δένδιας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ουκρανία δεν θα φτάσει στο σημείο να δεχτεί την πλήρη παραχώρηση του Ντονμπάς στην Ρωσία.

«Μπορεί να υπάρξει ένα καθεστώς αυτονομίας με κάποια αυξημένα δικαιώματα αλλά αυτό είναι υπόθεση εργασίας. Δεν το γνωρίζω», είπε χαρακτηριστικά.

Η στάση Ελλάδας – Τουρκίας και ο κρυφός θαυμασμός Ερντογάν προς τον Πούτιν

Αναφερόμενος στην ελληνική άποψη τόνισε πως η Ελλάδα είναι πάντα υπερ των διαύλων επικοινωνίας όπως το κάνει και με την Τουρκία, σημειώνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε και έφαγε με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ερντογάν.

«Δεν γίνεται αλλιώς, αν δεν συνομιλήσεις δεν μπορείς να βρεις άκρη», επισήμανε ο ίδιος.

Ερωτηθείς για την στάση της Τουρκίας και το γεγονός πως αν και είναι μέλος του ΝΑΤΟ δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και “πατάει σε δύο βάρκες”, ο υπουργός σχολίασε πως «μακροπρόθεσμα ουδείς δεν μπορεί να πατάει σε δύο βάρκες. Θα πέσει».

Επίσης υπογράμμισε πως όλοι παρατηρούν ότι η Τουρκία δεν εφαρμόζει την κυρώσεις και το ανέχονται λόγω της συγκυρίας και της αδυναμίας πολλαπλών μετώπων.

Ο κ. Δένδιας μεταξύ άλλων δήλωσε πως ο αναθεωρητισμός διεθνώς εις βάρος των συνθηκών και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών υπέστη ένα βαρύτατο κλίμα και πως η Τουρκία αυτό το κατανόησε πολύ καλά. Όπως εξήγησε στην ρητορική των στελεχών της είναι προφανές ότι υπάρχει αλλαγή τόνου και στόχευσης. Ο ίδιος μάλιστα έκανε λόγο για κρυφό θαυμασμό του Ερντογάν προς τον Πούτιν, ως τον ισχυρό που επιβάλει την θέληση του και ότι με την ακύρωση αυτή της πολιτικής ισχύος στην Ουκρανία, η Τουρκία βλέπει ότι το αναθεωρητικό αφήγημα αποτυγχάνει.

Ο υπουργός υπογράμμισε επίσης πως παρά την προσπάθεια που κάνει ο Ερντογάν να παρουσιάζεται ως μη λογικός παίκτης, μη προβλέψιμος, αντιλαμβάνεται πολύ καλά το διεθνές κλίμα και όπως προβλέπει ο κ. Δένδιας, η Τουρκία θα προσπαθήσει να μεταβάλει τον τρόπο που παρουσιάζει τις θέσεις της ώστε να μην βρεθεί αντίθετη στο διεθνές κλίμα που έχει δημιουργηθεί.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν είναι Ρωσία και εμείς δεν είμαστε Ουκρανία και μπορούμε πολύ καλά να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας δίκαια ενώ εκτίμησε ότι η Τουρκία από την διεθνή ατμόσφαιρα θα υποχρεωθεί να ρίξει τους τόνους και στην πράξη να ακυρώσει τον οποιοδήποτε πραγματικό αναθεωρητισμό της στο ορατό μέλλον.

Ειδικότερα, για την τουρκική προκλητικότητα απέναντι στην Ελλάδα δήλωσε ότι δεν έχει ψευδαισδήσεις ότι η Τουρκία θα αλλάξει ριζικά αλλά το όριο της ελπίδας του είναι η λεκτική βελτίωση και ο περιορισμός των αναθεωρητικών φιλοδοξιών της Τουρκίας.

Τουρκία –  ΗΠΑ και F16

Σχετικά με τον αν η Τουρκία εκμεταλλευτεί την κατάσταση στην Ουκρανία σε σχέση με τις ΗΠΑ και το θέμα των κυρώσεων και των F16 ο ίδιος τόνισε πως η Τουρκία θα επιχειρήσει κάτι ακόμα περισσότερο στοχεύοντας στα F35 και αν αποτύχει σε αυτά θα επαναφέρει και τα F16 με «την πονηρή λογική αν δεν μου δώσεις το μείζον δώσε μου το ελάσσον».

Πίεση Πούτιν προς Δύση με φυσικό αέριο –  Το «παράθυρο» περι χρήσης ευρώ

Σχολιάζοντας το τελεσίγραφο του Πούτιν στην Δύση για παύση φυσικού αερίου εάν δεν πληρώνουν από σήμερα σε ρούβλια ο υπουργός ανέφερε ότι η Ουκρανία πρέπει να διαφυλαχθεί και δεν μπορεί η Δύση να την αφήσει στην τύχη της ανεξαρτήτως της πίεσης που θα δεχτεί από τον Πούτιν ή από οποιαδήποτε άλλη πλευρά.

«Νομίζω είναι λογικό ο πρόεδρος Πούτιν να επιχειρεί να ασκήσει πίεση στις χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης. Από την άλλη όπως είναι γνωστό η Ευρωπαική Ένωση έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να υποκύψει σε εκβιασμούς και απειλές», ανέφερε χαρακτηριστικά, ο κ. Δένδιας.

Όπως επισήμανε είναι νωρίς για να υπάρχει μια πλήρη εικόνα ωστόσο στο κείμενο υπάρχει «παράθυρο» περι χρήσης ευρώ κλπ.

Ερωτηθείς εάν η κίνηση του αυτή δείχνει ότι ο Πούτιν είναι αρκετά πιεσμένος επειδή δεν πάνε καλά τα πράγματα στο πεδίο και αν αυτή η πίεση οδηγήσει σε ακόμα και πιο επικίνδυνες ενέργειες, δήλωσε πως «ίσως ο Πούτιν να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί διαλείμματα ευκαιρίας για να ανασυντάξει τις δυνάμεις του και θα δούμε αν αυτό σημαίνει ότι θα αναζητήσει μια έξοδο την οποία ευχόμαστε όλοι, δηλαδή μια αποχώρηση από τα εδάφη της ουκρανίας και μια σοβαρή διαπραγμάτευση ή είναι ένα πρελούδιο για μία νέα ρωσική επιχείρηση». Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Γάλλου ομολόγου του σε σχετική ερώτηση σημειώνοντας πως αυτά που περίμεναν οι Ρώσοι δεν συνέβησαν και αποδεικνύει το τεράστιο λάθος της εισβολής της Ρωσίας σε μια ανεξάρτητη χώρα.