Δένδιας: Ο αναθεωρητισμός οδηγεί την ανθρωπότητα σε περιπέτειες

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η διεθνής κοινότητα καταλαβαίνει ότι ο αναθεωρητισμός και η αμφισβήτηση των συνόρων οδηγούν σε περιπέτειες

Το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και η ανάγκη σεβασμού του ακόμα και από τις χώρες που δεν το έχουν υπογράψει, με το βλέμμα και στην Τουρκία, είναι το κεντρικό θέμα στην ατζέντα των επαφών του ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια στην Καμπότζη, όπου θα λάβει μέρος και στη Σύνοδο του Οργανισμού Νοτιανατολικής Ασίας, (ASEAN).

Στην Πνομ Πενχ την Τρίτη ο ΥΠΕΞ είχε σειρά διμερών συναντήσεων στο περιθώριο της Συνόδου της ASEAN, με τον Δεύτερο Υπουργό Εξωτερικών του Μπρουνέι, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σιγκαπούρης, με τον οικοδεσπότη και Υπουργό Εξωτερικών της Καμπότζης και με τον Γενικό Γραμματέα του ASEAN.

Ανάγκη για σταθερό παίσιο

Στο σύνολο των επαφών του όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε δήλωση του ο Δένδιας «εκτός από το πλαίσιο των διμερών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων, είχα την ευκαιρία να θέσω το θέμα του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, της UNCLOS, της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών. Δηλαδή, της ανάγκης να υπάρχει ένα σταθερό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα εξασφαλίζεται τόσο η ελεύθερη ναυσιπλοΐα, όσο και η ασφάλεια και συνεργασία στο θαλάσσιο περιβάλλον».

Απαιτείται σταθερή στάση

Ο ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι το σύνολο των χωρών με τις οποίες είχε συνομιλίες «είχαν πολύ θετική ανταπόκριση στη συγκεκριμένη τοποθέτηση». Όπως είπε «φαίνεται ότι στο πλαίσιο που σήμερα υπάρχει και κατ’ ακολουθίαν της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η διεθνής κοινότητα καταλαβαίνει όλο και περισσότερο ότι ο αναθεωρητισμός, η αμφισβήτηση των συνόρων και η μη συνυπογραφή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας οδηγεί την ανθρωπότητα σε περιπέτειες και ότι πρέπει να έχουμε μια στάση σταθερή, μια στάση που εξασφαλίζει πρόοδο, σταθερότητα και ευημερία».