Δένδιας: Η Σαουδική Αραβία συμφωνεί με την Ελλάδα για το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΡΙΑΝΤ

Μετά την επίσκεψή του στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, ο Νίκος Δένδιας σχολίασε πως η χώρα έχει κοινή αντίληψη με την Ελλάδα σχετικά με το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης.

Μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους και αναφερόμενος στα αποτελέσματα της επίσημης επίσκεψής του στο Ριάντ, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας τόσο για τα ζητήματα ασφάλειας στην περιοχή όσο και για τα ζητήματα που δημιουργήθηκαν στη Μεσόγειο μετά την υπογραφή των δύο memoranda μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης. «Έχουμε την κοινή αντίληψη ότι τα memoranda αυτά δημιουργούν πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή. Θα συνεχίσουμε από κοινού να παρακολουθούμε την κατάσταση και θα έχουμε επαφές για συντονισμό ενεργειών, από εκεί και πέρα», σημείωσε ο Νίκος Δένδιας.

Παράλληλα, τόνισε ότι είχε την ευκαιρία να συγχαρεί τη σαουδαραβική ηγεσία για την ψύχραιμη στάση την οποία τήρησε κατά την πρόσφατη επίθεση με πυραύλους εναντίον των εγκαταστάσεων της ARAMCO. «Επίθεση η οποία απειλεί όχι μόνο την οικονομία της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και την οικονομία ολόκληρου του πλανήτη. Η Σαουδική Αραβία είναι ένα κράτος-κλειδί για την περιοχή και όλα τα κράτη του κόσμου, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ασφάλειά της και την εδαφική της ακεραιότητα».

 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν η σαουδαραβική πλευρά συμμερίζεται τις ανησυχίες για την παρέμβαση της Τουρκίας στα εσωτερικά της Λιβύης, ο κ. Δένδιας σημείωσε: «Το γεγονός ότι με δέχτηκε ο Βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας κάτι σημαίνει. Όπως, επίσης, κάτι σημαίνει ότι έχουμε κοινή αντίληψη για κάτι που είναι αρκετά μακριά από τα σύνορά τους, στη Μεσόγειο. Νομίζω ότι η Σαουδική Αραβία είναι μια χώρα με ιδιαίτερες γεωπολιτικές ευαισθησίες. Καταλαβαίνει πάρα πολύ καλά πως αυτά τα δύο memoranda λειτουργούν αποσταθεροποιητικά για την ευρύτερη περιοχή».