Quantcast

Δένδιας: Η κοινή γνώμη στην Τουρκία δεν αγοράζει το ανθελληνικό παραλήρημα

Για το τουρκολιβυκό μνημόνιο η Ελλάδα έκανε ότι μπορούσε αλλά πλήρωσε τη μακροχρόνια απουσία της από τη Λιβύη, είπε ο Νίκος Δένδιας

Μήνυμα προς την τουρκική ηγεσία ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια να σταματήσει την επικίνδυνη εξωτερική πολιτική του αναθεωρητισμού, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τονίζοντας ότι η τουρκική κοινή γνώμη, όπως αποδείχτηκε από πρόσφατη δημοσκόπηση, φαίνεται ότι δεν αγοράζει το ανθελληνικό αφήγημα και παραλήρημά της.

Η αντιπολίτευση στην Τουρκία λέει χειρότερα από την τουρκική ηγεσία

«Η τουρκική γνώμη φαίνεται να μην αγοράζει το ανθελληνικό παραλήρημα που διακατέχει όλο το τουρκικό πολιτικό σύστημα, και λυπάμαι να πω ότι η αντιπολίτευση, λέει περισσότερα χειρότερα και απαράδεκτα από αυτά που λέει η τουρκική ηγεσία. Η τουρκική κοινωνία, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας, φαίνεται ότι δεν αγοράζει το ανθελληνικό παραλήρημα και αφήγημά της. Αντίθετα πιστεύει ότι οι δύο κοινωνίες μπορεί μαζί να δημιουργήσουν μια κοινή αντίληψη συνύπαρξης», ανέφερε χαρακτηριστικά στη βουλή, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα πιστεύει πως η Τουρκία έχει ακόμα περιθώρια να ανατρέψει τον επικίνδυνο αναθεωρητισμό της.

Αφορμή των δηλώσεων του κ. Δένδια, ήταν η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, για τη κύρωση του πρωτοκόλλου προσχώρησης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, όπου ο υπουργός Εξωτερικών καλωσόρισε την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.

«Με τις εξελιγμένες στρατιωτικές τους δυνατότητες θα συμβάλουν στην ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Κάτι που στην παρούσα συγκυρία έχει μεγάλη σημασία. Και ίσως ακόμα σημαντικότερο, είναι ότι θα διευρύνουν τον αριθμό των χωρών μέσα στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που συνυπογράφουν ένα κοινό πλαίσιο αρχών και αξιών όπως αυτές οι αρχές και οι αξίες εκπροσωπούνται και στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

Κύριο λιμάνι ενίσχυσης της Ουκρανίας από το ΝΑΤΟ η Αλεξανδρούπολη

Στη συνέχεια, μίλησε για μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε η ελληνική  εξωτερική πολιτική για μακρά σειρά ετών, ώστε το ΝΑΤΟ να εστιάσει σε αυτό το πλαίσιο αρχών και αξιών, η οποία, όπως είπε, στέφθηκε με επιτυχία.

«Εμείς οι Έλληνες πιστεύουμε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να αναδείξει το αξιακό του πλαίσιο, και μέσα από αυτό να αναδειχθεί ότι η παραβατικότητα, η αμφισβήτηση της κυριαρχίας εδαφικού χώρου συμμάχου και φίλης χώρας, είναι έξω από τις αρχές της συμμαχίας», σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Απαντώντας στο ζήτημα του ενεργειακού σχεδιασμού που έθεσε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, σημείωσε ότι «για πολλά μπορεί κανείς να κατηγορήσει την Ελλάδα όχι όμως ότι δεν είδε μπροστά».

Έφερε δε ως παράδειγμα, τη συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ, που μετέτρεψε, όπως είπε, την Αλεξανδρούπολη και σε ενεργειακό και σε στρατηγικό και σε εμπορικό κόμβο. «Όταν αναφέρθηκα τότε στα πλεονεκτήματα της Συμφωνίας που υπεγράφη αντιμετώπισα χαμόγελα απορίας. Η ζωή απέδειξε  σε σύντομο χρονικό διάστημα ότι η Αλεξανδρούπολη αποτελεί κύριο λιμένα ενίσχυσης της Ουκρανίας από το ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Έστω και εκβιαζόμενες

Απαντώντας σε σχόλια για την τριμερή συμφωνία Σουηδίας, Φινλανδίας και Τουρκίας, σχετικά με  τις εκδόσεις, αντέτεινε ότι έστω και εκβιαζόμενες να υπέγραψαν, θα γίνονται σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση περί εκδόσεων. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε:

«Είμαστε πάρα πολύ περήφανοι για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα που είναι στην αρχή της πορείας του, έχει 70 χρόνια πίσω του αλλά έχει πολλά ακόμα μπροστά του και έχει καταφέρει κάτι μοναδικό στην ιστορία της ανθρωπότητας. Να δημιουργηθεί ένας χώρος δημοκρατίας και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δεν υπήρξε ποτέ στην ιστορία του πλανήτη. Αν διαβάσετε με προσοχή το τριμερές Μνημόνιο που υπέγραψαν, βεβαίως αναφέρεται στις εκδόσεις αλλά γράφει στο τέλος, σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση περί εκδόσεων. Λέει καθαρά -έστω αν θέλετε και εκβιαζόμενες- στη Σουηδία και Φινλανδία ότι εμείς θα τηρήσουμε πάντοτε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση περί εκδόσεων».

Για το τουρκολιβυκό μνημόνιο η Ελλάδα έκανε ότι μπορούσε

Αναφερόμενος στο τουρκολιβυκό μνημόνιο ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «η Ελλάδα έκανε ό,τι μπορούσε. Αυτό που πλήρωσε η Ελλάδα, αλλά αυτό ας μην το αποδώσει κανείς ως ευθύνη της παρούσας Κυβέρνησης, είναι την απουσία από την Λιβύη για χρόνια όπως και την απουσία από τη Συρία για χρόνια, όπως και την περιορισμένη παρουσία στον αραβικό κόσμο για χρόνια, όπως και την απουσία από την Αφρική για χρόνια».

Ειδικότερα για το συγκεκριμένο ζήτημα ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Όσον αφορά το τουρκολιβυκό «μνημόνιο», στο οποίο θέλω ειδικά να αναφερθώ, πολλά συνέβησαν αλλά η ελληνική Κυβέρνηση δεν το αγνοούσε ως πιθανότητα.

»Θα ήθελα να καταθέσω και να γραφεί στα πρακτικά ότι καταρχήν είχαν ενημερωθεί οι εταίροι και φίλοι μας για να το αποτρέψουν ως πιθανότητα, είχα συναντηθεί τότε με τον τότε Υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Μοάβερο-Μιλανέζι, ο πρώτος Ευρωπαίος Υπουργός τον οποίο συνάντησα.

»Είχα συναντηθεί με τον Γάλλο Υπουργό Λε Ντριάν,  ακριβώς για το ίδιο θέμα. Θυμάμαι την απάντηση που μου έδωσε όταν για πρώτη φορά του έδειξα το χάρτη του τουρκολυβικού «μνημονίου», τον κοίταξε και μου είπε: «ah, exotique», αναδεικνύοντας το νομικό absurdum αυτής της ιστορίας.

»Και επίσης είχα συναντηθεί στην Νέα Υόρκη με τον τότε Υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης, τον κύριο Σιάλα, ο οποίος ρητά με διαβεβαίωσε ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να υπογραφεί ποτέ από τη Λιβύη.

»Η Ελλάδα έκανε ό,τι μπορούσε. Αυτό που πλήρωσε η Ελλάδα, αλλά αυτό ας μην το αποδώσει κανείς ως ευθύνη της παρούσας Κυβέρνησης, είναι την απουσία από την Λιβύη για χρόνια όπως και την απουσία από τη Συρία για χρόνια, όπως και την περιορισμένη παρουσία στον αραβικό κόσμο για χρόνια, όπως και την απουσία από την Αφρική για χρόνια. Για να μην επεκταθώ.

»Αυτά, όμως, σε μεγάλο βαθμό διορθώθηκαν επί της παρούσας Κυβέρνησης και το πλαίσιο συμφωνιών και συμμαχιών είναι εκεί για να το αποδείξει. Άρα, σε αυτά τα θέματα που έχουν εθνική διάσταση είναι καλό να μην εκτοξεύονται κατηγορίες οι οποίες δεν βασίζονται στην πραγματικότητα».

Τέλος, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ελπίδα, η Ρωσία να αντιληφθεί το αδιέξοδο της πολιτικής της και να επιστρέψει στη λογική της συμβίωσης με ασφάλεια και ειρήνη, και με την Ευρώπη.