Υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν τάχθηκε ο Νίκος Δένδιας κατά την άφιξή του στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, εκφράζοντας παράλληλα την ελληνική υποστήριξη στον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ για τη Λιβύη και τη διαδικασία του Βερολίνου.
«Όσον αφορά το Ιράν, η Ελλάδα υποστηρίζει την αποκλιμάκωση της έντασης στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του διαλόγου» είπε ο κ. Δένδιας από τις Βρυξέλλες και προσέθεσε σε ότι αφορά το λιβυκό ζήτημα:
«Όσον αφορά την κατάσταση στη Λιβύη υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του Ειδικού Εκπροσώπου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη, Ghassan Salame και της Διαδικασίας του Βερολίνου. Πρέπει όμως να διαπιστωθεί η ακυρότητα και η ανυπαρξία των μνημονίων που υπεγράφησαν μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας, τα οποία το μόνο το οποίο υπηρετούν είναι την ένταση στην περιοχή».
Ο κ. Δένδιας θα έχει μάλιστα και διμερείς συναντήσεις για τα παραπάνω θέματα τόσο με τον Ευρωπαίο επίτροπο και αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά όσο και με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για το λιβυκό Γκασάν Σαλαμέ.
Υπενθυμίζεται ότι το συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ συνέρχεται εκτάκτως και αναζητείται η γεφυροποίηση των διαφορών στους κόλπους της Ένωσης γύρω από τις κρίσεις σε Λιβύη και Ιράν.
Κομβικό θέμα για το Ιράν στις Βρυξέλλες είναι η συμφωνία για τα πυρηνικά ενώ σε ότι αφορά τη Λιβύη το διακύβευμα είναι να καταδικαστεί η παρέμβαση της Τουρκίας για να προχωρήσει η πολιτική διαδικασία επίλυσης του κυβερνητικού προβλήματος.
Μάλιστα για ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας Σαρλ Μισέλ θα μεταβεί αύριο Σάββατο σε Τουρκία και Αίγυπτο.
Σε ότι αφορά το Ιράν αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα έχει ξεσπάσει κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης να κατηγορούν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι με τις δηλώσεις του στο Λευκό Οίκο στήριξε την απόφαση Τραμπ για τη δολοφονία Σουλεϊμανί.
Μάλιστα μετά το Δημήτρη Κουτσούμπα και ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με τον πρέσβη του Ιράν στην Αθήνα.
Χτες το υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του για την «κλιμάκωση της κατάστασης στο Ιράκ» αφήνοντας έτσι αιχμές για τις επιθέσεις κατά στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ από το καθεστώς της Τεχεράνης.