Δ. Παπαδημούλης: Πλούσιες χώρες πρωτοστατούν στην “ευρωτσιγκουνιά” των κυβερνήσεων στο Συμβούλιο (βίντεο)

«ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΛΕΦΤΑ»

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στην συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής (REGI) στη Συζήτηση με τίτλο «Γενικός προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2021», είπε τα εξής:

«Σε λίγες ώρες πραγματοποιείται η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής και η πρόταση του προέδρου, Σαρλ Μισέλ, για τον νέο Πολυετή Προϋπολογισμό χαρακτηρίζεται από ευρωπαϊκή τσιγκουνιά των κυβερνήσεων. Διότι, προτείνουν έναν προϋπολογισμό που είναι αδύνατο να χρηματοδοτήσει αυτά που οι ίδιες οι κυβερνήσεις έχουν υποσχεθεί στους πολίτες τους, καθώς και όσα η Κομισιόν και η κα Φον Ντερ Λάιεν υποσχέθηκε στο Κοινοβούλιο τα επόμενα πέντε χρόνια, για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης.

Σε αυτή την ευρώ-τσιγκουνιά του Συμβουλίου πρωτοστατούν οι πιο πλούσιες και οι πιο ισχυρές χώρες, οι οποίες ισχυρίζονται ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα με λιγότερα λεφτά. Αυτό είναι ψέμα και αποτελεί εξαπάτηση των πολιτών!

Κι εδώ δεν πρέπει να μασάμε τα λόγια μας. Συμφωνώ, απολύτως, με τον εισηγητή, κ. Λαρουτιρού: Ότι πρέπει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όλες οι Πολιτικές Ομάδες να μείνουν ενωμένες και να διεκδικήσουν έναν προϋπολογισμό για τα επόμενα χρόνια – και για το 2021 – της τάξης του 1,3%. Για τον πολύ απλό λόγο, ότι για να γίνουν πράξη αυτά που έχουν θέσει ως στόχο και η Κομισιόν και το Συμβούλιο είναι απαραίτητο να υπάρχουν τα χρήματα που έχουμε υπολογίσει και αναφέρει στην πρότασή μας ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Έχουμε ένα πλεονέκτημα: Ότι είμαστε ενωμένοι. Και η πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει υιοθετηθεί με πάνω από 90% στην Ολομέλεια.Αλλά, πρέπει να επιμείνουμε σε αυτή την πρόταση. Και να στείλουμε, σήμερα, ένα μήνυμα στις κυβερνήσεις ότι, αν πιστεύουν πως θα εκβιάσουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το επιχείρημα των καθυστερήσεων και του χρόνου είναι γελασμένοι.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, δήλωσε καθαρά ότι: Μας χωρίζουν με την πρόταση του Συμβουλίου 230 δισ. για τα επόμενα 7 χρόνια. Για να συναντηθούμε πρέπει να κάνουν βήματα προς την δική μας πλευρά. Και το κλειδί, εδώ, είναι να παραμείνουμε ενωμένοι. Και για να μείνουμε ενωμένοι πρέπει να στείλουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα:

Καμία περικοπή στις πολιτικές Συνοχής, στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, αλλά και πραγματική ενίσχυση, όπως έκανε ο Ρούσβελτ, για το GreenDeal.Αλλιώς, είναι κοροϊδία. Με πραγματικά χρήματα και αύξηση των ιδίων πόρων πρέπει να χρηματοδοτήσουμε τις καινούριες ανάγκες, που η ίδια η Κομισιόν και το Συμβούλιο ζητούν να υλοποιηθούν.

Σε αυτό το πνεύμα, θα καταθέσουμε τροπολογίες στη γνωμοδότηση της Περιφερειακής Πολιτικής και ελπίζω ότι η σημερινή ενότητα θα διαρκέσει και δεν θα έχουμε Πολιτικές Ομάδες που στην πορεία θα εγκαταλείψουν ή θα την υπονομεύσουν.
Σας ευχαριστώ».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στον Δημήτρη Παπαδημούλη, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής, Γιουνούς Ομαρτζί είπε τα εξής:

«Νομίζω ότι ειπώθηκαν όλα. Δεν υπάρχουν δύο μηνύματα, αλλά ένα.Και το συνόψισε πολύ καλά και ο κ. Παπαδημούλης μόλις τώρα, αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίουόπως και η διαπραγματευτική ομάδα της Επιτροπής Προϋπολογισμού. Εάν, η πρόταση του Σαρλ Μισέλ δεν αλλάξει, δεν μετακινηθεί και δεν προσεγγίσει την θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τότε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενωμένα και αποφασισμένα δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί με αυτή την πρόταση.

Είμαστε, βεβαίως διατεθειμένοι να συνεχίσουμε να συζητάμε και να διαπραγματευόμαστε. Αλλά, αυτό που διακυβεύεται σήμερα και αύριο είναι κρίσιμο για το μέλλον της Ευρώπης. Θα έχει άμεσο αντίκτυπο στα εδάφη μας και την Περιφερειακή πολιτική μας τα επόμενα δέκα χρόνια».