Χρυσοχοΐδης στο ΕΛΙΑΜΕΠ: «Ο ακροδεξιός εξτρεμισμός αναζητά πολιτική έκφραση»

Στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση μετά τον ανασχηματισμό

Για τα βαθύτερα αίτια, αλλά και τους εγχώριους μηχανισμούς που αναπαράγουν τον ακροδεξιό εξτρεμισμό τοποθετήθηκε δημόσια -για πρώτη φορά μετά τον ανασχηματισμό- ο πρώην Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), με θέμα «Ακροδεξιός Εξτρεμισμός στην Εποχή της Πανδημίας».

 

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο κ. Χρυσοχοΐδης εξέφρασε τις «θερμές ευχές» του για ταχεία ανάρρωση στην Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, σημειώνοντας πως «είναι αγωνίστρια και είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρει».

Ανεξίτηλο το 2010

Σε προσωπικό τόνο μίλησε ο πρώην Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και για τα γεγονότα του Μαΐου του 2010, όταν «μια ομάδα περίπου 1.000 Χρυσαυγιτών διεμβόλισε το μπλοκ των διαδηλωτών έξω από Βουλή» και επιχείρησε να εισέλθει στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

«Ήμουν παρών εκεί» σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε πως «με συγκλόνισε αυτό το γεγονός και προσωπικά και πολιτικά». Παράλληλα, ο πρώην Υπουργός αναφέρθηκε και στις αρχές του 2000, όταν ήρθε και πάλι αντιμέτωπος με αντίστοιχα φαινόμενα, συμπεραίνοντας πως «είναι ένα φαινόμενο, για το οποίο δεν πρέπει ποτέ να εφησυχάσουμε».

Αν και «οι Χρυσαυγίτες από τους δικαστές και το αίτημα του λαού βρέθηκαν στις φυλακές», στις ΗΠΑ, ωστόσο, «μπήκαν στο Καπιτώλιο. Ας το κρατήσουμε αυτό» επισήμανε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ερμηνεύοντας ως παγκόσμια τάση την προσπάθεια επικράτησης του ακροδεξιού εξτρεμισμού, με στόχο την κατάλυση της Δημοκρατίας.

Αφορμή η πανδημία

Σαν να μην πέρασε μια μέρα, «επαναλαμβάνονται τα ίδια φαινόμενα με τους ιδίους ανθρώπους» παρατήρησε ο πρώην Υπουργός, περιγράφοντας ακόμη πως «βλέπουμε τους λεγόμενους ιερολοχίτες, τους ψευτοπατριώτες, τους χούλιγκανς» να χρησιμοποιούν ως αφορμή και «πατώντας πάνω στην πανδημία» να επιχειρούν να επανακάμψουν.

«Αυτός ο αντιδημοκρατικός συμφερτός επιδιώκει σε όλο τον κόσμο -όχι μόνο στην Ελλάδα – να βρει έκφραση» απέναντι στη συνταγματική νομιμότητα ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε ότι «αυτός είναι ο αντίπαλος σήμερα για τη Δημοκρατία». «Όλος αυτός ο συμφερτός επιθυμεί να εκφραστεί, να αποκτήσει ηγεσία και να καταλάβει τα κοινοβούλια, όπως επιχείρησε σε πολύ μικρό βαθμό και κλίμακα η Χρυσή Αυγή» επισήμανε ακόμη ο ίδιος, αντιτείνοντας ότι «ο πιο ισχυρός παράγοντας αποτροπής είναι οι ίδιοι οι πολίτες».

Ενότητα και πρόληψη

«Πρέπει να σταθούμε απέναντι όλοι μαζί ενωμένοι και να τα αποκρούσουμε» τα φαινόμενα αυτά συνέχισε, όπως έγινε με τη Χρυσή Αυγή, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως επί ημερών του, στην Ελληνική Αστυνομία συστάθηκε η Διεύθυνση Πρόληψης Βίας, ακολουθώντας και τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές κατευθύνσεις.

Παράλληλα, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέδειξε και την παράμετρο της εγρήγορσης της εκπαιδευτικής κοινότητας και της γενικότερης πρόληψης, καθώς «δυστυχώς είναι πολύ δημοφιλείς σε μια μερίδα της νέας γενιάς αυτές οι απόψεις», αλλά και την μέριμνα από πλευράς της Πολιτείας για τις υπηρεσίες του κράτους και -ιδιαίτερα τα σώματα ασφαλείας- «ώστε να μην απλώνονται αυτές οι αντιλήψεις στους κρατικούς μηχανισμούς».

Μέτρα για τους αντιεμβολιαστές

Παράλληλα, ο πρώην Υπουργός αναφέρθηκε και στην ανάγκη να υπάρξουν παρεμβάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόσο σε παγκόσμιο, όσο και σε εθνικό επίπεδο, περιγράφοντας «πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν και στα ελληνικά social media χιλιάδες άνθρωποι που αναρτούν βίντεο και λένε τις απόψεις τους» για τα εμβόλια που δεν είναι καθόλου τεκμηριωμένες και καθολικά αντίθετες στον επιστημονικό λόγο.

Στην κατεύθυνση αυτή, «οι διαχειριστές κάθε πλατφόρμας χρειάζεται να πάρουν μέτρα» απέναντι σε όλους αυτούς που διασπείρουν τη συνωμοσιολογία τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, κάνοντας λόγο και για «μέτρα νομοθετικού χαρακτήρα σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, ώστε οι διαχειριστές αυτών των μέσων να προσαρμοστούν στις ανάγκες της παγκόσμιας δημόσιας υγείας» και να μην χάνονται ανθρώπινες ζωές.

Έρχονται νέες κρίσεις

Παράλληλα, ο πρώην Υπουργός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου απέναντι στην στάση του πολιτικού συστήματος με φόντο τον ακροδεξιό εξτρεμισμό, καθώς «εάν αυτό εξελιχθεί σε μια τάση μέσα στο σύστημα μας και τείνει να εκφραστεί με την ψήφο του λαού», τότε «θα αμφισβητηθεί ευθέως η δημοκρατική νομιμότητα όπως την ξέρουμε θεσμικά και πολιτικά» επισήμανε. «Εδώ χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή από τις πολιτικές δυνάμεις, ώστε να αφουγκράζονται την κοινωνία, τις αγωνίες της» προειδοποίησε ο ίδιος, καθώς εκτίμησε ότι «σαν κοινωνία και σαν χώρα θα είμαστε υποχρεωμένοι με αφορμή την πανδημία να διαχειριζόμαστε διαρκώς κρίσεις, γιατί δυστυχώς κυριαρχεί στην κοινωνία φόβος και ανασφάλεια. Αυτό μας το γέννησε η πανδημία», κατέληξε.

Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συζήτησης, το γεγονός ότι «σκεφτόταν και main stream πολιτικοί χώροι ότι η άκρα δεξιά έχει βρει τρόπο να ελκύει» δημιουργώντας μιμητικά της φαινόμενα, υπογράμμισε μεταξύ άλλων, η Βασιλική Γεωργιάδου, Καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, παρατηρώντας πως «υποβαθμίζουμε την ακροδεξιά, αυτό το είδαμε και στην Ελλάδα, ενώ στην πραγματικότητα δεν επρόκειτο για κάτι γραφικό, επρόκειτο για κάτι επικίνδυνο».

«Πρέπει να αποδομήσουμε την ιδεολογία της βίας. Αυτό αν δεν αποδομηθεί, δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε αυτό που λέμε πρόληψη» επισήμανε από πλευράς του ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος, Ερευνητής ΕΛΙΑΜΕΠ, εντοπίζοντας ταυτόχρονα έναν ανταγωνισμό μεταξύ των εξτρεμισμών.

Στην ανάγκη, τέλος, ύπαρξης ενός δομημένου διαλόγου με τεκμηριωμένα επιχειρήματα, ώστε να αποκρούονται στη ρίζα τους η ακροδεξιά και η συνωμοσιολογική ρητορική αναφέρθηκε ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Διευθυντής, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, διαπιστώνοντας πως υφίσταται «αποσύνδεση της έρευνας και των στοιχείων από την πολιτική» στη σημερινή συγκυρία.

Τη συζήτηση συντόνισε η Οντίν Λιναρδάτου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του ΕΛΙΑΜΕΠ.