Χρυσοχοΐδης: Δύο χρόνια ασφάλεια και προστασία για όλους

«Οι πολίτες έδωσαν μια ξεκάθαρη εντολή στην κυβέρνηση για να απαντήσει άμεσα και αποτελεσματικά στο αίτημα ασφάλειάς τους»

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, για τα δύο χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, με άρθρο του στα Παραπολιτικά, τονίζει πως «το ζήτημα της ασφάλειας ήταν από τα βασικά διακυβεύματα των εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019 και μία από τις κεντρικές πολιτικές δεσμεύσεις της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη». Υπογραμμίζει πως «οι κρίσεις που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση αυτά τα δύο χρόνια, με σημαντικότερες αυτή στον Εβρο και την πανδημία του COVID-19, ενέτειναν το αίτημα των πολιτών για ασφάλεια και προστασία» και αναφέρει τους βασικούς στόχους της νέας πολιτικής εσωτερικής ασφάλειας καθώς και τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια της μέχρι τώρα πορείας της κυβέρνησης.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη: 

Το ζήτημα της ασφάλειας ήταν από τα βασικά διακυβεύματα των εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019 και μία από τις κεντρικές πολιτικές δεσμεύσεις της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι πολίτες έδωσαν μια ξεκάθαρη εντολή στην κυβέρνηση για να απαντήσει άμεσα και αποτελεσματικά στο αίτημα ασφάλειάς τους. Οι κρίσεις που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση αυτά τα δύο χρόνια, με σημαντικότερες αυτή στον Εβρο και την πανδημία του COVID-19, ενέτειναν το αίτημα των πολιτών για ασφάλεια και προστασία. Η ανάγκη για αλλαγές, λοιπόν, συνέπεσε με μια περίοδο διαρκών ανακατατάξεων, καθώς η πανδημία άλλαξε τον κόσμο μας και η ασφάλεια έγινε καθημερινή διαχείριση κρίσεων.

Η νέα πολιτική εσωτερικής ασφάλειας που σχεδιάστηκε και υλοποιείται τα τελευταία δύο χρόνια έχει τέσσερις βασικούς στόχους:

ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και αντιμετώπιση του εγκλήματος και της παραβατικότητας,

αποτελεσματικότερος έλεγχος των συνόρων,

αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας και της διαχείρισης κρίσεων και καταστροφών και

νέα σωφρονιστική πολιτική, με έμφαση στην ασφάλεια και στον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η πανδημία προσέθεσε έναν πέμπτο στόχο, τη διαχείριση των επιπτώσεων του COVID-19.

Οι αλλαγές σε όλο το φάσμα της εσωτερικής ασφάλειας αναπτύσσονται σε τέσσερις άξονες:

θεσμικές μεταρρυθμίσεις,

νέος επιχειρησιακός σχεδιασμός,

εξοπλιστικό πρόγραμμα και

επικοινωνία, λογοδοσία, συνεργασία.

Δημιουργήθηκε ο Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών. Το νέο σωφρονιστικό πλαίσιο ενίσχυσε την ασφάλεια των καταστημάτων κράτησης, τα δικαιώματα των κρατουμένων και τις δυνατότητες επανένταξης και μετασωφρονισμού. Η χώρα απέκτησε ένα σύγχρονο και δημοκρατικό πλαίσιο για την προστασία των δημόσιων, υπαίθριων συναθροίσεων. Η Ελληνική Αστυνομία μπορεί να αξιοποιεί τεχνολογικά μέσα σε δημόσιους χώρους για την ασφάλεια των πολιτών και την αντιμετώπιση του εγκλήματος. Ενισχύθηκε ο μηχανισμός ελέγχου και λογοδοσίας για την αστυνομική αυθαιρεσία και αναβαθμίστηκαν οι αρμοδιότητες του Συνηγόρου του Πολίτη. Με τη Λευκή Βίβλο για την Προστασία του Πολίτη η Ελληνική Αστυνομία δεσμεύτηκε για ένα σύγχρονο κοινωνικό συμβόλαιο για την ασφάλεια.

Το Πυροσβεστικό Σώμα απέκτησε νέα, σύγχρονα και αποτελεσματικά σχέδια για την πρόληψη και τη διαχείριση όλων των καταστροφών. Η Ελληνική Αστυνομία έχει παρουσία σε όλο τον δημόσιο χώρο, σε κάθε πόλη και σε κάθε γειτονιά. Ενισχύθηκαν οι ευέλικτες ομάδες αστυνόμευσης με νέο προσωπικό και δημιουργήθηκαν νέες ομάδες για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Εφαρμόζεται πρόγραμμα ήπιας αστυνόμευσης με πεζές και εποχούμενες περιπολίες στα κέντρα των πόλεων. Η ΟΔΟΣ δείχνει στην πράξη την πρόθεση της Αστυνομίας για συνεννόηση και διάλογο με τους διαδηλωτές. Υλοποιούνται ειδικά σχέδια ασφάλειας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Εκκενώθηκαν καταλήψεις και δεν υπάρχουν πλέον άβατα. Οι γειτονιές επέστρεψαν στους πολίτες. Η Ελλάδα προστατεύει αποτελεσματικά τα σύνορά της και αυτό φάνηκε με τον καλύτερο τρόπο κατά τη διάρκεια της κρίσης στον Εβρο.

Η Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα εξοπλίζονται με μέσα και με νέες τεχνολογίες και δυνατότητες μετά από πολλά χρόνια. Στον Εβρο κατασκευάσαμε φράχτη 38 χιλιομέτρων, ενώ ολοκληρώνεται και το Ηλεκτρονικό Σύστημα Επιτήρησης των Χερσαίων Συνόρων. Προσελήφθησαν νέοι συνοριοφύλακες. Ξεκίνησε η διαδικασία μετεγκατάστασης του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού και λειτουργούν νέα, σύγχρονα καταστήματα κράτησης. Νέα εναέρια και επίγεια μέσα χρησιμοποιούνται για την πυρόσβεση.

Τέλος, έχουν αναπτυχθεί συνέργειες σε όλα τα επίπεδα για την πρόληψη του εγκλήματος και της βίας, αλλά και για την υποστήριξη των θεμάτων. Η Ελληνική Αστυνομία συνεργάζεται με όλους τους φορείς τόσο για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος όσο και για τη διαχείριση νέων απειλών και προκλήσεων, όπως είναι η παραβατικότητα και η βία ανηλίκων, οι ρατσιστικές διακρίσεις και η εγκληματικότητα στο Διαδίκτυο.

Σε λίγες εβδομάδες, με το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη η χώρα θα αποκτήσει σύγχρονες δομές πολιτικής εσωτερικής ασφάλειας και διαχείρισης κρίσεων. Η Αστυνομία θα γίνει περισσότερο ευέλικτη, αποτελεσματική και θα χρησιμοποίει νέες τεχνολογίες, ενώ θα αλλάξει ριζικά η αστυνομική εκπαίδευση.

Η σημαντικότερη μεταρρύθμιση του τομέα εσωτερικής ασφάλειας στην Ελλάδα θα καθορίσει και τις επόμενες αλλαγές για την υπεράσπιση του δικαιώματος όλων των πολιτών στην ασφάλεια τα επόμενα δύο χρόνια.

 

Πηγή: Parapolitika.gr