Χατζηδάκης: Το 2023 οι συζητήσεις για νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό

Για την ένταση στο Αιγαίο, τις συντάξεις και τον κατώτατο μισθό μίλησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης

Για την ένταση στο Αιγαίο, τις συντάξεις και τον κατώτατο μισθό μίλησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

«Η Τουρκία είναι μια χώρα με αυξημένη γεωστρατηγική σημασία διαχρονικά, γι΄ αυτό έχει συνάψει συμφωνίες με διάφορους και κάποιες δυνάμεις έχουν κάνει υποχωρήσεις. Η ένταση είναι επιζήμια και για τις δύο πλευρές και μακάρι να το καταλάβουν αυτό στην Τουρκία. Εμείς κάνουμε πολυεπίπεδες διπλωματικές κινήσεις που ισχυροποιούν την Ελλάδα και αυτό έχει φανεί. Παράλληλα, προσπαθούμε τον εκσυγχρονισμό των ένοπλων δυνάμεων. Η Κυβέρνηση έχει κάνει πολλά σημαντικά βήματα για την ισχυροποίηση της χώρας. Προφανώς δεν εφησυχάζουμε», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο υπουργός είπε ακόμη, ενόψει και των επερχόμενων εκλογών στην Τουρκία, πως «δεν σημαίνει ότι αν χάσει ο Ερντογάν, θα έρθει ένας διάδοχος που είναι καλύτερος για εμάς. Εμείς αντιμετωπίζουμε ενιαία την χώρα, η στάση της οποίας έχει χαρακτηριστικά έντονης προκλητικότητας και επιθετικών ενεργειών απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο».

Έκδοση κύριων και επικουρικών συντάξεων

Σχετικά με τα θέματα που άπτονται του χαρτοφυλακίου του, ο Υπ. Εργασίας ρωτήθηκε αρχικώς για τις επικουρικές συντάξεις και την καθυστέρηση στην απονομή τους, λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως «έχει δοθεί έμφαση στις κύριες συντάξεις, που είναι οι βασικές συντάξεις και έχουμε μια πάρα πολύ μεγάλη βελτίωση, σε σχέση με την κατάσταση που υπήρχε. Στις επικουρικές έχουμε επίσης μια αποκλιμάκωση. Τώρα που βγαίνουν οι κύριες, που είναι και μια προϋπόθεση για να βγουν οι επικουρικές, θα δείτε τους επόμενους μήνες θα βγουν πιο γρήγορα και οι επικουρικές».

Σε ότι έχει να κάνει με την έκδοση των κύριων συντάξεων, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι «τα στοιχεία λένε ότι μέχρι το 2018 έχουν εκκαθαριστεί πλήρως οι συντάξεις και έχουν δοθεί. Υπάρχουν κατηγορίες ασφαλισμένων που έχουν χρέη στα Ταμεία πάνω από τα όρια. Πουθενά στον κόσμο δεν παίρνει κάποιος σύνταξη αν έχει οφειλές πάνω από κάποια όρια. Η άλλη περίπτωση για να μην έχει δοθεί η σύνταξη είναι να υπάρχουν δικαστικές εμπλοκές πχ. για το ποιος κληρονομεί την σύνταξη».

Συμπλήρωσε πως αναφορικά με την πορεία ολοκλήρωσης των διαδικασιών για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης, «από το 2019 απομένει το 1,1% των αιτήσεων για κύρια σύνταξη, είναι 1700 συντάξεις και μέχρι τέλος Ιουλίου θα έχουν ολοκληρωθεί. Από το 2020 έχει εκδοθεί το 94,7% των συντάξεων, από το 2021 έχει εκδοθεί το 80,6% των συντάξεων και το πολύ σημαντικό ότι από το 2022 έχει ήδη βγει το 70% των συντάξεων που έχουν κατατεθεί μέχρι τον Μάρτιο και αυτό δείχνει ότι έχει μπει σε μια ροή το σύστημα. Αυτός είναι ο στόχος, να βγαίνουν οι συντάξεις σε 4-5 μήνες. Από εδώ και πέρα, χρησιμοποιώντας τους νέους μηχανισμούς, όπως οι «Συντάξεις εμπιστοσύνης» θα γίνεται πιο γρήγορα η διαδικασία».

Μάλιστα, όπως επεσήμανε, «το 2021 εκδόθηκαν 83% περισσότερες αποφάσεις για συντάξεις σε σχέση με το 2019 και ήδη το 2022 έχουν εκδοθεί περισσότερες αποφάσεις για συντάξεις από όσες όλο το 2019», ενώ ανέφερε ως παράδειγμα και ότι «όταν πήγα στο Υπουργείο, έμαθα ότι στο πρώην ΙΚΑ υπήρχαν 1.040 διαφορετικοί τρόποι ασφάλισης».