Quantcast

Χατζηδάκης: Θετικές οι προβλέψεις για ανάπτυξη και ανεργία στην Ελλάδα παρά τις φουρτούνες

Επεσήμανε ότι η ανεργία μειώθηκε από το 17,3% που την παραλάβαμε το καλοκαίρι του 2019 στο 12,5% τον περασμένο Απρίλιο

«Παρά την οξύτητα των προβλημάτων η ανεργία συνεχίζει να πέφτει, οι επενδύσεις συνεχίζουν να αυξάνονται και οι εκτιμήσεις για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας παραμένουν θετικότερες σε σχέση με τις εκτιμήσεις για όλες σχεδόν τις άλλες χώρες της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε στον ίδιο φιλοεπενδυτικό, σύγχρονο και ευρωπαϊκό δρόμο για να έχουμε αποτελέσματα. Διαχειριστήκαμε μόνο κρίσεις την περασμένη τριετία. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι μπροστά μας έχουμε τουλάχιστον ένα ακόμα χρόνο που τα πράγματα θα είναι δύσκολα και εδώ και στις άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά είμαστε κυβέρνηση για τα δύσκολα». Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα στο 5th Invest GR Forum με θέμα “A new Greece emerges”.

 

Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι παρά τις δυσκολίες της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, την πανδημία, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση και τη διαρκή προκλητικότητα της Τουρκίας, το 2021 έκλεισε με ισχυρή ανάπτυξη 8,3%, η οποία συνεχίστηκε το 1ο τρίμηνο του 2022, φτάνοντας το 7% με κύριους μοχλούς την αναθέρμανση της κατανάλωσης των νοικοκυριών, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Ταυτόχρονα, επεσήμανε, η ανεργία μειώθηκε από το 17,3% που την παραλάβαμε το καλοκαίρι του 2019 στο 12,5% τον περασμένο Απρίλιο. Όλα αυτά, είπε, είναι αποτέλεσμα της συνολικής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης: «Της φορολογικής πολιτικής που μείωσε τους φόρους και έκανε την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Της δημοσιονομικής πολιτικής που αποκατέστησε την διεθνή εμπιστοσύνη στη χώρα μας και μας οδηγεί σε έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία και ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Της αδειοδοτικής πολιτικής που έκανε πιο απλή υπόθεση το άνοιγμα μιας επιχείρησης στη χώρα μας συμβάλλοντας στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Των εκσυγχρονιστικών μεταρρυθμίσεων στο Περιβάλλον και την Παιδεία. Της προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων. Του ψηφιακού εκσυγχρονισμού του κράτους! Και, φυσικά, της εργασιακής και της ασφαλιστικής πολιτικής, που και αυτές από την πλευρά τους συνετέλεσαν στο μέχρι τώρα αποτέλεσμα».

 

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανήγγειλε εξάλλου την προκήρυξη του πρώτου προγράμματος κατάρτισης της ΔΥΠΑ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες. Πρόκειται για πρόγραμμα κατάρτισης σε δεξιότητες όπου οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη προσωπικού, όπως το ψηφιακό εμπόριο, τα logistics, το ψηφιακό marketing, αλλά και η ενεργειακή αναβάθμιση εγκαταστάσεων και η πράσινη επιχειρηματικότητα, με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ για 80.000 ωφελούμενους.

Όπως ανέφερε, τα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης εργαζομένων και ανέργων που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης με κονδύλια ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ αποσκοπούν μέχρι το τέλος του 2025 να έχουν λάβει πιστοποιητικό ολοκλήρωσης προγράμματος κατάρτισης 500.000 ωφελούμενοι.

«Η κυβέρνηση», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης, «είναι αποφασισμένη να συνεχίσει σε ένα δρόμο σύγχρονο και ευρωπαϊκό. Ένα δρόμο κοινής λογικής. Οι δυσκολίες για τις οποίες όλοι συζητάμε τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό τους τελευταίους μήνες, πρέπει να μας κάνουν περισσότερο πεισματάρηδες και περισσότερο αποτελεσματικούς! Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη, όχι με μεγάλα λόγια και συνθήματα αλλά με σύστημα και μην ξεχνώντας ότι ο μόνος τρόπος να κρατηθεί η Ελλάδα σε σωστό δρόμο είναι οι επενδύσεις που ανοίγουν καινούργιες δουλειές, για να βρίσκουν εργασία ιδιαίτερα τα νέα παιδιά και να αποκτήσει με αυτόν τον τρόπο μια μόνιμη, σταθερή προοπτική η πατρίδα μας. Αυτό κάναμε αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε από εδώ και πέρα».