Την ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, υπογραμμίζει ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή τη συνάντηση των Άδωνι Γεωργιάδη και Νίκου Παπαθανάση με εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ και της αγοράς του λιανεμπορίου.
Η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά
Ο κ. Χαρίτσης στηλιτεύει την πολιτική του υπουργείου Ανάπτυξης περί μη αύξησης τιμών σε ορισμένα προϊόντα (20 βασικές κατηγορίες) που θα επιλέξουν τα ίδια τα σούπερ μάρκετ.
Συγκεκριμένα ο Αλέξης Χαρίτσης αναφέρει: «Ενώ το 71% των εργαζομένων, σύμφωνα με ΙΝΕ – ΓΣΕΕ, έχει μειώσει την κατανάλωση βασικών ειδών διατροφής λόγω ακρίβειας η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους μεγάλους ομίλους σουπερμάρκετ την μη περαιτέρω αύξηση τιμών σε ορισμένα προϊόντα που θα επιλέξουν οι ίδιοι».
Μόνη λύση, προσθέτει ο κ. Χαρίτσης «η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και η επαναφορά της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης για τον περιορισμό του μεταφορικού κόστους. Πολιτικές που η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά, με τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος».
Το νέο καλάθι της νοικοκυράς
Υπενθυμίζεται ότι εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να παρουσιαστεί το νέο «καλάθι της νοικοκυράς», μετά τη συμφωνία του υπουργείου Ανάπτυξης με τους εκπροσώπους των φορέων της αγοράς.
Ειδικότερα, κάθε αλυσίδα σούπερ μάρκετ θα παρουσιάσει το δικό της «καλάθι», μέσα στο οποίο θα περιλαμβάνονται 50 διαφορετικά προϊόντα, για τα οποία θα γίνονται προσπάθειες περιορισμού των τιμών.
Σε αυτό το καλάθι, το οποίο θα προκύψει από 20 βασικές κατηγορίες και θα είναι διαφορετικό για κάθε αλυσίδα, όπως είπε ο υπουργός θα συμπεριλαμβάνονται 50 προϊόντα απαραίτητα, για τη διαβίωση ενός νοικοκυριού στο οποίο και θα δοθεί η μάχη να συγκρατηθούν οι τιμές.
Δεν τίθεται θέμα παγώματος των τιμών
Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι δεν τέθηκε στη συζήτηση το «πάγωμα» των τιμών, «καθώς, όπως σημείωσε, το πάγωμα δεν είναι στο δικό τους χέρι. Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε συνάντηση με όλη τη βιομηχανία για να δούμε πως και η βιομηχανία μπορεί να συμβάλλει στη συγκράτηση των αυξήσεων των τιμών». Και συμπλήρωσε: «πιστεύω ότι όλοι έχουν καταλάβει το μέγεθος της αναγκαιότητας τα βασικά για τη διαβίωση των Ελλήνων προϊόντα να κρατηθούν στο μέγιστο δυνατό χαμηλότερο επίπεδο».
Επίσης ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για «συμφωνία κυρίων. Η κάθε αλυσίδα θα κάνει τη δική της πολιτική. Δεν παραβιάζουμε το δίκαιο του ανταγωνισμού. Είναι κάτι που δεν θα κάναμε ποτέ».
Μετά την καταρχήν συμφωνία των δύο πλευρών, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν με εκπροσώπους της βιομηχανίας για τον περιορισμό των αυξήσεων.