Χαρδαλιάς: Υπερασπιζόμαστε την ειρήνη ενώ θωρακίζουμε την πατρίδα μας

Χαρακτήρισε την παρουσία των ελληνικών εταιρειών στην έκθεση «εξαιρετική», προσθέτοντας: «Είχαμε 15 ελληνικές εταιρείες, μαζί με το Κέντρο Έρευνας Δημόκριτος, που συμμετείχαν εκεί. Η παρουσία μας εδώ ήρθε να καταδείξει το ενδιαφέρον για την προτεραιότητα που δίνουμε στα θέματα της αμυντικής βιομηχανίας»

«Η Ελλάδα, με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, στέκεται απέναντι σε οποιονδήποτε επιβουλεύεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Επιθυμούμε το διάλογο και την ειρηνική συνύπαρξη, παραμένουμε όμως αδιαπραγμάτευτοι σε θέματα που αφορούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν μεμψιμοιρούμε, δεν απειλούμε και προτιμάμε την σκληρή δουλειά και τη διαρκή επαγρύπνηση από τα παραληρήματα και τις απειλές».

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ».

«Η Ελλάδα», συνέχισε ο Ν. Χαρδαλιάς, «παρακολουθεί τις εξελίξεις με νηφαλιότητα, αλλά και αποφασιστικότητα».

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, η επίσκεψή του στις ΗΠΑ κινήθηκε σε τέσσερα επίπεδα: το πρώτο, ήταν στο πλαίσιο της πρόσκλησης να εγκαινιάσει το ελληνικό περίπτερο στην Διεθνή Έκθεση Αμυντικών Συστημάτων, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση και το υπουργείο ‘Αμυνας. Το δεύτερο, μια σειρά επαφών με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου. Το τρίτο, οι επαφές με την ελληνοαμερικανική ομογένεια ενώ το τέταρτο στην προώθηση της συνεργασίας με αμερικανικές στρατιωτικές σχολές.

Χαρακτήρισε την παρουσία των ελληνικών εταιρειών στην έκθεση «εξαιρετική», προσθέτοντας: «Είχαμε 15 ελληνικές εταιρείες, μαζί με το Κέντρο Έρευνας Δημόκριτος, που συμμετείχαν εκεί. Η παρουσία μας εδώ ήρθε να καταδείξει το ενδιαφέρον για την προτεραιότητα που δίνουμε στα θέματα της αμυντικής βιομηχανίας».

Όπως είπε ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον «διοικητή των δυνάμεων του Στρατού Ξηράς, τον εμβληματικό -και ελληνικής καταγωγής- Gen. Andrew P. Poppas, με τον οποίο συζητήσαμε και τα θέματα της στρατιωτικής συνέργειας με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, που όχι μόνο θα ενισχυθεί, αλλά θα πολλαπλασιαστεί τους επόμενους μήνες».

«Επίσης», πρόσθεσε, «επισκέφθηκα τη Ναυτική Ακαδημία των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, καθώς και την Στρατιωτική Ακαδημία Ουέστ Πόιντ στη Νέα Υόρκη, όπου συζητήσαμε την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος ΦILIA, αντικείμενο του οποίου αποτελεί η ανταλλαγή σπουδαστών μεταξύ των στρατιωτικών ακαδημαϊκών σχολών. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα καινοτόμο και σημαντικό για την ακαδημαϊκή μας διπλωματία, που θα δώσει την δυνατότητα στους σπουδαστές να συνεκπαιδευτούν και το κυριότερο να αναπτύξουν τα απαραίτητα αισθήματα εμπιστοσύνης τόσο αναγκαία για την εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής μας σχέσεις με τις ΗΠΑ».

Για τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ, ειδικά στον τομέα της ‘Αμυνας, αλλά και σε άλλους τομείς διάδρασης, ο Ν. Χαρδαλιάς υπογράμμισε: «Ανανεώσαμε τη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με την οποία εξασφαλίζεται μια αμοιβαία επωφελής συνεργασία, με τις προβλέψεις της δεύτερης τροποποίησης που υπεγράφη τον περασμένο Οκτώβριο να παρέχουν την δυνατότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ να χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση Λάρισας, το Στεφανοβίκειο, τη Σούδα και την Αλεξανδρούπολη. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει ύψιστη στρατηγική σημασία για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, τόσο για τις νατοϊκές δυνάμεις, όσο και ως ενεργειακός κόμβος».

Για τα 20 αεροσκάφη F-35, αλλά και τη δυνατότητα προμήθειας άλλων 20, με δεδομένο ότι υπάρχει ήδη επιστολή ζήτησης, επισήμανε: «Είναι ένα αεροσκάφος που θα πλαισιώσει τα υπόλοιπα, δημιουργώντας έναν ισχυρό στόλο μαχητικών με οφέλη τόσο για την Ελλάδα όσο και το ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει ένας συνεπής και αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ διαδραματίζοντας κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη και δημιουργία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, με προφανή στόχο την εξασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».